Și a fost prima zi a Festivalului „Cântă de răsună lunca” – FOTO

 

Ieri, 15 septembrie, a debutat Festivalul Național de Folclor „Cântă de răsună lunca”, eveniment găzduit în cadrul sărbătoririi Zilelor Municipiului Tecuci, la marcarea a 588 ani de existență. Manifestările artistice se vor derula și astăzi – de la ora 17 cu folclor iar duminică – ora 18 cu muzică ușoară, în ambele zile fiind invitați de prestigiu. 

Aseară centrul urbei a devenit loc de promenadă pentru mulți localnicii, unii potolindu-și foamea și setea cu deliciile standurilor de pe strada Republicii, alții făcând poze cu diversele exponate ale firmelor tecucene care au ajutat la organizarea acestui eveniment: Artesana, Contec Foods, Revival, MTC Construct, Kligor, Pizza cu gust, Transfero, Agroland. 

 Pe scena amplasată pe esplanada Casei de Cultură a urcat actorul Paul Buța – prezentatorul evenimentului care a făcut o scurtă prezentare a Festivalului „Cântă de răsună lunca”, ajuns acum la ediția a XXXII-a.  

Pentru început a invitat pe scenă Grupul Folcloric „Altița” din Tecuci, apoi Ansamblul de dansuri populare „Cununa Bărăganului” Ialomița, Ansamblul folcloric „Toporașul” din Piatra Neamț, Orchestra „Răzeșii” din județul Vaslui, Grupul folcloric „Movilenii” – jud. Galați, Ansamblul folcloric „Todireanca” din Botoșani. La fiecare grup prezentatorul oferea un scurs istoric spectatorilor.  

Toți au cântat și dansat cu patimă, ducând tradiția folclorului mai departe, iar la final Casa de Cultură le-a oferit diplome și trofee. În pauza pentru pregătirea invitaților speciali pe scenă a evoluat cu un cântec popular Mihail Vasilache de la Casa de Cultură Tecuci. 

 Timp de aproape două ore recitalul serii a fost susținut de Surorile Osuianu și Lupii lui Calancea.  

Lupii lui Calancea îmbracă folclorul în straie moderne, muzicienii adunați de Alex Calancea – chitarist bass, compozitor și producător originar din Chișinău abordând genul etno-rock, cu influențe și din zona folclorului urban distorsionat, a muzicii electronice și chiar din curentul trap. 

Trupa folosește instrumente diverse, inclusiv tradiționale, care aduc un mix de sunete interesant și original. Intrarea în spectacol a fost făcută cu măști de lup – emblema grupului. 

 Lupii lui Calancea din Republica Moldova au avut un concert deosebit, cântând alături de ansamblul etnofolcloric Surorile Osoianu, care au în repertoriu cântece de joc, de dragoste, balade și altele.  

Lupii și Surorile au făcut un show incendiar pe scena tecuceană, publicul mulțumind cu rafale de aplauze. 

Reamintim că evenimentul este organizat de Casa de Cultură și Primăria Tecuci care merită felicitări pentru organizare.