Comunitatea evreiască din Tecuci a serbat Roș Hașana – FOTO

 

Sărbătoarea ce poartă numele Roș Hașana semnifică Anul Nou Evreiesc și se desfășoară pe parcursul a două zile, care culminează cu Ziua Ispășirii. Anul acesta are loc Noul An evreiesc 5784. După tradiție, Roș Hașana ar fi aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. Obiceiurile de Roș Hașana includ sunarea din shofar și o cină familială la care se servesc mâncăruri simbolice cum ar fi merele unse cu miere de albine pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce. 

La Tecuci, la Sinagogă, președintele Comunității evreiești – Iancu Aizic a invitat câteva persoane pentru a marca această zi. Cu masa plină și voie bună, Iancu Aizic a explicat celor prezenți semnificația Noului An. În religia mozaică calendarul se ghidează după alte principii, ziua de 25 septembrie fiind sărbătoarea care poartă numele de Iom Kipur – Ziua ispășirii. 

 „Aceasta este considerată cea mai importantă dintre sărbătorile toamnei, fiind Ziua Ispășirii, o zi a rugăciunii, să ne rugăm să ne îndreptăm greșelile pe care le-am făcut, obținând de la Cel de Sus veșnica și binevenita iertare. Să ne bucurăm cu toții de viață pentru că sub acest soare este loc pentru toți iar noi trebuie să ne înțelegem în bucurie și armonie!”, a spus printre altele președintele Comunității, Iancu Aizic. 

 

L-Shananh Tovah! (Un an nou bun!)