Casa de Cultură Tecuci în parteneriat cu Universitas Galatienis a organizat vineri, 29 septembrie 2023, la Sala Studio, un recital caritabil cu titlul „Aripi de dor”. Acțiunea a avut ca scop sprijinirea unei familii defavorizate din Tecuci, respectiv familia Pintilie, care are nevoie de sprijinul celor din jur.
Familia Pintilie are patru copii dornici de a străbate cărările neștiute ale vieții, cu părinți dedicați dar care luptă cu necontenită speranță pentru a le asigura copiilor un trăi cât se poate de decent, la limita supraviețuirii. Mama acestora, a suferit două operații din cauza unor hematoame de sânge formate în zona capului și de atunci nu are foarte multă putere de muncă, străduindu-se însă, din greu, să-i îngrijească pe cei patru copii. Doi dintre aceștia au IQ scăzut, suferind de întârziere mintală. Singurul sprijin financiar în casă vine de la tatăl copiilor care muncește, dar venitul este foarte modest față de necesitățile familiei. Câțiva dintre vecini și alți oameni cu suflet mare îi mai ajută din când în când cu ceea ce pot, dar cheltuielile necesare nu pot fi acoperite mereu, în totalitate. De aceea, acest spectacol a fost organizat pentru a se dona o parte din sufletul și finanțele dv. acestei familii sperând că împreună să dăruim acestora speranța de mai bine.
Acum, spectacolul a fost deschis de managerul Casei de Cultură, Cristian Gabriel Călugăru, care, după ce a explicat scopul acestui eveniment, ne-a prezentat instrumentiștii ce au mai fost prezenți pe scenă tecuceană. Vorbind de titlul spectacolului – „Aripi de dor” ne spune că acum e nevoie să deschidem și noi aripile în acest scop caritabil, deschizându-le spre muzică, poezie și mai ales, Umanitate!
Au fost în continuare prezentați instrumentiștii și recitatoarea, începând cu surorile Ariton, care sunt tecucene, învățând întâi la Școala „Iorgu Iordan” și apoi la CNSH, acum, ambele studente la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, amândouă pasionate încă de mici de artă și în mod deosebit de muzică. Mihaela este studentă în anul III la Universitatea de Arte, secțiunea interpretare muzică – canto, iar Maria este studentă în anul I la Facultatea de litere specializarea româno-engleză.
Pianistul Piro Gaqi este absolvent și doctor al Universității de Muzică din București. A obținut două diplome de master, prima cu Specializarea Stilistică în interpretare Instrumentală pentru pian la Universitatea Națională de Muzică din București și cea de a doua cu Specializare interpretare instrumentală-acompaniament de la Universitatea din Montreal. În prezent, este lector universitar la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, dar concertează atât în Europa cât și în America de Nord.
Interpreta Mihaela Ariton ne-a prezentat piese din repertoriul compozitorilor Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Giuseppe Giordani, Giovanni Paisiello, Alessandro Scarlatti, Giovanni Battista Pergolesi, Thoma Gaqi și W.A. Mozart.
Între aceste piese, Maria Ariton ne-a delectat cu recitări încântătoare cum ar fi „Rondel” și „Marile Tăceri” de T. Arghezi, „Eu ca tine” de A. Păunescu, „Când vioarele tăcură” de Ștefan Petică. Apoi, privind în sala, ne spune că are mari emoții văzând printre spectatori și o parte din profesorii ei din Tecuci. În acest fel, ne-a prezentat poezia profesoarei tecucene Monica Tîrziman intitulată „Suflet pierdut” dar și poezia „Numele ei” – autor Cătălin Poenașu. A continuă cu poezia „Unde nu găsești iubire” de Maria Cataltea, apoi poezia „Și dacă” de Eugen Aniței. A urmat poezia intitulată „Am iubit de când mă știu” compusă de fosta ei profesoară Ecaterina Jalbă – special pentru acest eveniment. A mai fost prezentată și o altă poezie compusă de Nichita Stănescu.
În final, interpreții au mulțumit organizatorilor pentru invitația primită și pentru felul cum a fost organizat această acțiune de suflet. Profesoara Ecaterina Jalbă a oferit interpretelor un frumos coș cu flori, iar eu m-am gândit – așa cum se spune în popor – „Se întoarce roata – Acum profesoara oferă flori fostelor eleve”.
Iancu Aizic