Pe parcursul a două zile, 12-13 octombrie 2023, la Tecuci s-a desfășurat Ediția a VII-a a Festivalului Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni. Organizatori ai evenimentului au fost Fundația Pelin și Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci.
În programul Festivalului au fost incluse sesiune de comunicări, lansare de carte – prezentarea Antologiei Festivalului, ediția a VII-a, 2023, dezbateri, gala elevilor, turnirul aforiștilor și al epigramiștilor, și un scurt concert de muzică clasică.
În data de 12 octombrie au avut loc recitaluri de aforisme și epigrame, gala elevilor, vizionarea videoclipurilor despre aforism realizate de elevii tecuceni; discuții, sugestii, mărturii; microrecital de muzică clasică susținut de elevi; gala premiilor pentru elevi.
Vineri, 13 octombrie, dimineața a fost rezervată dialogurilor elevi – scriitori în școli.
De la ora 14,30 la Ateneul Fundației Pelin s-a derulat prezentarea Antologiei Festivalului, ediția 2023, incluzând un Microsimpozion: Locul aforismului în literatura contemporană; un turnir al aforiștilor și al epigramiștilor; lansare de volume; recital de muzică clasică susținut de pianista Andreea Tinca; gala premiilor.
Președinte de Onoare al ediției din acest an a Festivalului a fost prof. și traducător Créola Thénault Băltărețu, doctorat obținut la Univ. Paris Ouest. Președintele Fundației este Doru-Eugen Pelin iar președintele Festivalului – Vasile Ghica.
Gazda evenimentului, prof. Vasile Ghica a ținut să mulțumească celor care au făcut posibilă și au contribuit la această manifestare, vorbind publicului despre Tecuciul în ipostaze ilustre – oraș mic, cu o cultură mare, amintind de cetatea de la Piroboridava, atestarea documentară de la 1 septembrie 1435, cu 24 ani mai devreme decât București, despre movila tecuceană de unde a vegheat 3 zile domnitorul Ștefan cel Mare, despre Cocuța Conachi care și-a demascat soțul-trădător de țară. A continuat cu bătălia de la Mărășești, cercetășie, Tecuciul ca leagăn al aviației române și faptul că Tecuciul a dat țării 17 academicieni. Au fost amintite toate ilustrele nume care și-au legat destinele de acest oraș: Costachi Conachi și fiica Cocuța, Calistrat Hogaș, Ion Petrovici, Gheorghe Petrașcu, Iorgu Iordan, Mihail Manoilescu, Tudor Pamfile, Vasile Pârvan, George Apostu, Hortensia. P. Bengescu, Vintilă Dongoroz ș.a. – iar premiile speciale din Festival poartă numele acestor personalități. Prof. Ghica a menționat și de edițiile anterioare, despre oaspeți de onoare din străinătate.
A urmat sesiunea de aforisme și epigrame tip concurs, publicul fiind cel care desemna câștigătorii, apoi au fost lecturi interactive, dialoguri constructive. După frumoasă evoluție a pianistei Andreea Tinca din Timișoara s-a trecut la desemnarea premianțiilor acestei ediții.
Au fost oferite următoarele premii:
– Trofeul „Sapiens Piroboridava”, ex aequo, Fernando Mendez Garcia din Spania
– Trofeul „Sapiens Piroboridava”, ex aequo, Nicolae Schițco din Republica Moldova
– Premiul I, Vasile Larco din Iași
– Premiul II, Issabela Cotelin din București
– Premiul III, Florentina Danu din Brașov
– Premiul special „Cocuța Conachi”, Gabriel Todica din Fălticeni
– Premiul special „Iorgu Iordan”, George Budoi din București
– Premiul special „Anton Cincu”, Vasile Bajan din Republica Moldova
– Premiul special „Hortensia Papadat Bengescu”, Elena Papadopol din Constanța
– Premiul special „Calistrat Hogaș”, Mihai Sebastian Zidaru din Argeș
– Premiul special „Ștefan Petică”, Delia Smaranda Tertan din Oradea
– Premiul special „Ion Petrovici”, Mihai Babei din Botoșani.
Octavian Paler spunea „În fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea și de a spera”, iar ceea ce au reușit inițiatorii acestui Festival să realizeze aici, la Tecuci, nu e puțin lucru, mulțumirile sunt prea mici pentru vastitatea culturală creată. Timp de șapte ediții prof. Vasile Ghica a adunat sute de minți sclipitoare în târgul nostru, are o frumoasă vârstă și a considerat că trebuie să predea ștafeta. Și astfel, a fost desemnat pentru viitoarele ediții președinte al Festivalului Internațional al Aforismului profesorul Daniel Mazilu de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Tecuci.
Prezent la eveniment, primarul Lucian Costin a subliniat că este un act cultural de excepție.
Încheiem acest material cu mărturia diplomatului Petru Dumitriu:
„Festivalul Internațional de la Tecuci este un eveniment cu mai profunde semnificații decât s-ar arăta la prima vedere. Este un elogiu adus expresivității limbii române poluate de barbarisme, agramatisme și sloganuri de import.
Este un gest de rezistență la degradarea condiției culturii românești. Este o sfidare la adresa divertismentului gregar, facil, mimetic care contribuie la erodarea identității spirituale a poporului român.
Este un manifest al patriotismului și o mână întinsă românilor care și-au părăsit țara, dar pe care nu i-a părăsit dorul de țară.
Istoria îi va ignora pe locatarii algoritmelor politice trecătoare, dar nu-i va uita pe slujitorii entuziaști și dezinteresați ai culturii și conștiinței naționale, care demonstrează că se poate”.