CNSH – Participant activ la un interesant proiect școlar internațional

 

Tot în cadrul manifestărilor care au loc la Colegiul Național Spiru Haret Tecuci pentru aniversarea celor 125 de ani de la înființarea acestui important obiectiv de învățământ, miercuri, 25 octombrie 2023, la Sala Multimedia a colegiului s-a desfășurat o nouă și apreciată activitate. 

 Este vorba de proiectul intitulat Digital Trace of Cultural Heritage. Acest proiect se derulează în perioada 1 februarie 2023 – 31 ianuarie 2025, cu participarea elevilor din patru școli din Lituania, Croația, România și Turcia și presupune patru mobilități dintre care două s-au desfășurat până acum, a treia va fi găzduită de CNSH în luna mai 2024 iar cea de a patra va avea loc în luna octombrie 2024 în Turcia. La proiect, participă 6 profesori și 12 elevi de la CNSH Tecuci. 

Recent, s-a încheiat activitatea găzduită de Școala „Ivana Filipovica” din Osijek – Croația, care s-a desfășurat în perioada 18-22 septembrie 2023 și la care au participat profesoara Monica Iuliana Onica – profesor coordonator al proiectului și profesoara Gabriela Nina Pamfile, alături de patru elevi de la CNSH. 

Obiectivele proiectului au fost: 

– Dezvoltarea cunoștințelor elevilor despre patrimoniul cultural european 

– Creșterea gradului de conștientizare cu privire la  protecția și menținerea patrimoniului cultural 

– Dezvoltarea abilităților digitale și utilizarea acestora în mod activ 

– Descoperirea impactului geografiei asupra culturii și moștenirii culturale. 

În cadrul vizitei s-au remarcat numeroase edificii culturale găzduite de spații sacre sau laice precum Catedralele din Ojijek și Dakovo, muzee cum ar fi cel al Slavoniei din Osijek sau Muzeul Dakovstine din Dakovo, Bulevardul Europa din Osijek care are clădiri ridicate  de la sfârșitul secolului XIX dar și rezervări naturale cum ar fi cele din Gajna sau Tvrda. Aceste activități au oferit prilej atât de bună cunoaștere între elevi și profesori dar și descoperirea  a variate tipuri de patrimoniu din Croația. 

 Acum, activitatea desfășurată în Sala Multimedia a fost deschisă de coordonatoarea proiectului, profesoara Monica Iuliana Onica cu o descriere sumară a activității după care profesoara Gabriela Nina Pamfile a prezentat un reușit videoclip cu tema „Tradiții și Artă”. Din material am remarcat faptul că în prezent Croația este împărțită în 21 de județe, urmărind aspecte cu frumoase zone rurale sau urbane. Am remarcat în special frumusețea Bisericii Sfântul Petru și Pavel, o clădire cu o înălțime de 90 m. Ne-a fost prezentat și Bulevardul Europa, subliniindu-se faptul că autoritățile croate au o mare grijă de clădirile de patrimoniu. Am fost apoi surprins și de frumusețea Muzeului Dakovstine dar și a Muzeului Slavoniei. Tot de aici am făcut cunoștință și cu elemente de microclimat din Gayna dar și din Tjkves și o vizită la o mare herghelie. 

 În continuare, alți elevi au prezentat scurte videoclipuri realizate cu această ocazie, dintre elevi remarcându-se Patricia Onica, Alexandru Onica, Ioana Balcanu și Lucian Costache, toți vorbind numai în engleză. Tot în Limba engleză, am urmărit piesele „Mica Unire” realizată de Cornelia Angheluță și „Poveștile trecutului” scrisă de fosta elevă a CNSH Bianca Mădălina Partenie, ambele piese având regizor pe prof. Monica Iuliana Onica. Actorii amatori elevi din aceste piese au fost: Andreea Pădure Arghire, Filip Mavrokefalos, Alexandru Palade, Marta  Carp, Lorena Angheluță, Lorena Dumbravă,  Răzvan Ștefan, Patricia Onica, Ioana Barcaru, Alexandru Onica, Lucian Costache și Tiberiu Bentu. 

 La această reușită activitate au mai fost de față profesori de la CNSH dar și de la alte școli și numeroși elevi de la clasa a XI-a D dar și părinți ai unor elevi. 

Am mai remarcat ușurința prin care acești elevi vorbeau în limba engleză, indiferent din ce clasă aparțineau. 

O notă în plus pentru profesorii care i-au pregătit și îi pregătesc în continuare. 

 

Iancu Aizic