Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci

Proiecții de filme documentare la Muzeul de Istorie

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează proiecții de filme documentare sâmbătă, 11 și 18 noiembrie 2023. Acestea sunt prezentate în cadrul Proiectului „Primul meu film documentar”. 

Proiecțiile au loc în cadrul Clubului de Istorie Excelsior și se vor desfășura la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, în Sala Mare. Vor fi urmate de discuții despre rolul muzeelor în viața comunităților, ca spațiu al întâlnirii trecutului cu prezentului. 

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, pasionații de istorie se vor întâlni, de la ora 14, cu conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București. A fost, printre altele, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României, biroul Tezaurul istoric (1995-1998); preparator, asistent, lector și conferențiar universitar la Departamentul de Istoria Românilor și a Sud-Estului European, Facultatea de Istorie – Universitatea din București (1998 – present), prodecan (2011-2015) și decan al Facultății de Istorie – Universitatea din București (2015 – present). Este coordonator științific al Muzeului Universității din București (începând cu 2017). 

Domenii de interes (predare și cercetare): istoria economică a Țărilor Române în secolele XVI-XIX; istoria prețurilor, circulația metalelor prețioase, a bijuteriilor și orfevrăriei în Europa central și de Sud-Est (secolele XVI-XIX); modă și istoria costumului; muzeologie, patrimoniu cultural și managementul instituțiilor culturale. 

Tot sâmbătă, dar în 18 noiembrie, de la aceeași oră – 14, la Muzeul de Istorie tecucean ne întâlnim cu istoricul Răzvan Andrei Voinea de la Asociația Studio Zona. Este absolvent al Facultății de Istorie (2008), al masterului de Studii Culturale Britanice (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 2010), ambele în cadrul Universității București și al masteratului de istorie central-europeană din cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012). 

Doctor în istoria arhitecturii (Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, 2017), cu studiul Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908- 1948). Bursier al Academiei Române (2014-2015), Fulbright Visiting Scholar la Universitatea din Pittsburgh (Departamentul de Istoria Artei și Arhitecturii) între 2016-2017 și CIES (FIFA Research Scholarships) în 2019. În prezent, este președintele Asociației Studio Zona, membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism și predă cursuri istorie orală și de scriere academică.

Proiectul „Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni” desfășurat la Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și este cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Tecuci este orașul cu numărul 12 în care proiectul „Primul meu film documentar” inspiră și sprijină tinerii în crearea de documentare pe teme relevante pentru ei. 

Sunteți așteptați!