Proiecție la Muzeul de Istorie în cadrul proiectului „Primul meu film documentar”

 

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” a organizat, în parteneriat cu Asociația Zona Studio și Asociația Vira, proiecția primului documentar din cadrul proiectului „Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci”. Proiectul este implementat de Asociația Studio Zona în colaborare cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024, iar codul proiectului este 153. 

 După introducerea realizată de managerul muzeului, Daniel Dojan, a fost dat cuvântul istoricului Andrei Răzvan Voinea, absolvent al Facultății de Istorie (2008) și al masterului de Studii Culturale Britanice (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 2010), ambele în cadrul Universității București, precum și al masteratului de istorie central-europeană din cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012). Andrei Voinea a expus celor prezenți detalii despre proiect și a subliniat că la muzeul tecucean vor avea loc șase proiecții de film documentar cu dezbateri ulterioare. 

În continuare, i-a fost oferit cuvântul Conf. Univ. Dr. Florentina Nițu, Decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, care a apreciat frumusețea arhitecturală a clădirii muzeului și a subliniat cât de important este pentru tineri să atingă istoria, nu doar să o citească. Deși fiecare generație crede că numai este loc pentru scrierea istoriei de fiecare dată constatăm că încă există povești nescrise, fapte care nu au fost relatate. 

 A fost prezentat un documentar care a ecranizat povestea elevului Mugur Călinescu din Botoșani, care în anul 1981 a scris cu cretă în spațiile publice mesaje împotriva regimului ceaușist, declanșând astfel o impresionantă desfășurare de forțe din partea Securității și a organelor represive ale regimului. Mesajele erau: „Cetățeni! Trebuie să fim conștienți de rolul nostru în societate și să spunem un nu hotărât stărilor de lucruri ce se conturează la noi”. „În Polonia prietenă, oamenii au dobândit o libertate reală, au sindicate libere «Solidaritatea» și «Solidaritatea rurală». Acestea le reprezintă cu adevărat drepturile, chiar dacă au aceleași probleme alimentare ca și noi”. „Nu mai putem accepta mizeriile și nedreptățile din țara asta”. „Cetățeni! Țara noastră are o situație economică grea. Datoriile externe au atins 10.000.000.000 dolari, în timp ce în presă plouă cu «petale roz»”; „Vrem democrație”. Mugur a fost descoperit în flagrant, anchetat, judecat de întreaga comunitate în mod aspru pentru faptele lui, iar în urma acestor traume psihologice a decedat pe 14 februarie 1985. Există suspiciuni că decesul i-a fost provocat de Securitate prin iradiere, deși încă nu s-a ajuns la o concluzie în acest sens. 

 După proiecția documentarului, a avut loc o dezbatere cu publicul asupra aspectelor represive ale regimului comunist, a propagandei ecranizate, dar și a interpretării libertății și democrației de către fiecare participant. În dezbatere au intervenit profesorii Ștefan Andronache și Ovidiu Vrabie, care au relatat propriile amintiri din perioada regimului comunist și și-au exprimat opinia asupra documentarului. 

Reamintim că proiecțiile vor continua și sâmbătă, 18 noiembrie 2023, începând cu ora 14. 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”