Polițiștii gălățeni vă urează sărbători în siguranţă!

 

În perioada 22 – 26 decembrie 2023, peste 200 de poliţişti gălățeni vor acționa în medie, zilnic, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor, fiind pregătiți să intervină atunci când vor fi sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.  

Dispozitivele de siguranţă publică vor acţiona pentru prevenirea infracţiunilor stradale pe raza localităţilor urbane şi rurale, în special în zonele aglomerate, iar polițiștii rutieri vor fi prezenţi pe principalele artere de circulaţie, activităţile de dirijare a traficului fiind completate de acţiuni pentru combaterea excesului de viteză şi pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. 

Foarte puţini dintre noi vor putea evita aglomeraţia din pieţe și magazine, caracteristică acestei perioade, aglomeraţie care facilitează activitatea infracţională a hoţilor de buzunare. În acest context, acordaţi o atenţie sporită bunurilor și valorilor pe care le aveți la dvs.: 

– atunci când vă aflaţi în spaţii comerciale nu vă lăsaţi poşeta în coşul de cumpărături; 

– ţineţi cont de faptul că buzunarul de la spate al pantalonilor este extrem de vulnerabil, în special la urcarea şi coborârea în / din mijloacele de transport; 

– în aglomeraţie, ţineţi poşeta, geanta sau borseta cu încuietoarea sau fermoarul spre corp. 

De asemenea, acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dvs. sau pe care le primiţi în casă și care ar putea sustrage sume de bani sau bunuri din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele neasigurate! 

În cazul în care petreceţi sărbătorile de iarnă în altă localitate, este bine să aveţi în vedere luarea unor măsuri minime de protejare a locuinţei. Asiguraţi-vă că sistemele de închidere ale ferestrelor şi uşilor funcţionează corespunzător şi rugaţi un vecin de încredere să aibă grijă şi de locuinţa dumneavoastră.  

De asemenea, evitați să postați pe rețelele de socializare fotografii din concediu în timp real. Acestea pot constitui o sursă foarte bună de informare a infractorilor. 

Dacă intenţionaţi să plecaţi la drum, nu neglijaţi verificarea temeinică a stării tehnice a autoturismului şi echiparea sa corespunzătoare. Adaptaţi viteza la condiţiile carosabilului şi nu vă propuneţi să ajungeţi la destinaţie la o anumită oră, ci sănătoşi, pentru a petrece sărbătorile alături de familie şi prieteni. 

În plus, adoptaţi o atitudine preventivă şi nu conduceţi autoturismul pe fondul oboselii şi al consumului de alcool, prilejuite de obiceiurile specifice acestei perioade. 

Evitaţi discuţiile în contradictoriu atât în cadrul familiei, cât şi pe stradă, cu persoane necunoscute. Încercaţi, pe cât posibil, să nu ripostaţi la agresivitatea verbală pentru a preveni escaladarea conflictelor. Aveţi în vedere şi faptul că, în această perioadă, consumul excesiv de băuturi alcoolice este un factor care poate favoriza comiterea unor infracţiuni violente. 

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni apelaţi numai structurile de poliţie! Încercați să reţineţi cât mai multe date despre locurile şi persoanele pe care le-aţi cunoscut şi veţi face astfel mai uşoară descoperirea infractorilor şi recuperarea bunurilor dumneavoastră. 

Apelaţi cu încredere numărul de urgenţă 112! 

Poliţiştii gălăţeni vă doresc sărbători fericite alături de cei dragi, fără evenimente neplăcute! 

 

IPJ Galați