Turneul TOP 5 România a trecut și pe la Ateneul din Tecuci – FOTO

 

Radio România Muzical împreună cu Asociația Culturală INNOVARTE a inițiat un turneu național de recitaluri, dedicat Zilei Culturii Naționale, intitulat TOP 5 România, despre cei mai faimoși cinci muzicieni români din toate timpurile. Componenții acestei ingenioase trupe sunt pianistul Ștefan Doniga și renumita violonistă profesor doctor Diana Jipa. 

Asociația culturală INNOVARTE împreună cu Fundația Pelin, organizează o serie de evenimente culturale care vor cuprinde recitaluri camerale dar și conferințe pe teme muzicale pe înțelesul tuturor spectatorilor iubitori de muzică. Proiectul TOP 5 ROMÂNIA dezvoltă o abordare originală cu tendințe de includere a unor valori fundamentale ale culturii, printr-un sistem de comunicare accesibilă publicului larg. Astfel, dintre numeroșii muzicieni români din toate timpurile, inițiatorii proiectului s-au oprit la Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Ciprian Porumbescu, George Enescu și Dinu Lipatti. În acest proiect, alături de Fundația Pelin, mai sunt prevăzute întâlniri cu publicul din Giurgiu, București, Pitești, Focșani, dar și alte localități. 

 Evenimentul de la Ateneul Fundației Pelin a avut loc vineri – 19 ianuarie 2024 și a fost deschis de gazda Ateneului, distinsul Doru Eugen Pelin, care, după ce a prezentat invitații speciali, ne-a spus că aceștia au reușit să concerteze pe tot globul pământesc, lucru ce a făcut ca aplauzele adresate acestora să fie și mai puternice. 

Pianistul Ștefan Doniga a început prin a mulțumi gazdei pentru invitația acordată, spunând că revine cu cea mai mare plăcere în aceste locuri, el fiind născut în comuna Ghidigeni. Ne vorbește în continuare de ingeniosul proiect pe care îl consideră „Un turneu foarte atractiv, dedicat în special, publicului tânăr”. De aceea, și-a manifestat bucuria faptului că în sală erau mulți elevi, aceștia continuând să vină și pe parcursul concertului. Renumitul pianist ne vorbește în continuare de frumusețea muzicii, în general, oprindu-se la personalitățile enumerate în acest top. Se oprește apoi la cel care a fost desemnat pe primul loc al topului, considerat de mulți drept cel mai cunoscut muzician din ultimii 300 de ani – Dimitrie Cantemir (1673-1723), renumit enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. Să nu uităm faptul că o statuie a acestuia se află și la Bruxelles.  

 La 15 ani, Dimitrie Cantemir cunoștea 7 limbi. Este considerat întemeietorul muzicii clasice românești, din toate timpurile. Dar el este considerat și întemeietorul manelelor de azi. De altfel, acum cei doi instrumentiști ne-au și prezentat adaptarea unor lucrări mult asemănătoare manelelor. Apoi, s-a continuat cu cea de a doua mare personalitate din top, renumitul Anton Pann. El este considerat părintele muzicii lăutărești dar și a muzicii populare, muzică difuzată în zilele noastre cel mai mult în programele din țară și nu numai. S-a remarcat la dânsul filonul folcloric. El a fost și compozitorul Imnului Național al României. Deși au trecut de la dispariția acestuia 170 de ani, muzica lui este încă de actualitate și din repertoriul acestuia ni s-au prezentat acum piesele „Bordeiaș”, „Până când nu te iubeam” și „Cântă cucul în grădină”. 

 Cel de al treilea faimos muzician român a fost considerat Ciprian Porumbescu. El a fost renumit și prin faptul că actorul Vlad Rădescu l-a interpretat într-un film realizat în anul 1973, filmul fiind vizionat de milioane de spectatori din țară, dar și din China, stabilind și acolo un milion de vizionări, lucru mare pentru aceea țară. Porumbescu este singurul compozitor care a compus imnuri pentru două țări – România și Albania.

Din păcate, a încetat din viață la nici 30 de ani. Din repertoriul acestuia ni s-a prezentat piesa „Reverie”. Cei doi interpreți, ne-au mai prezentat și o piesă realizată de ei, după celebra „Baladă”. 

A urmat prezentarea compozitorului George Enescu, cel care era peste tot întâmpinat numai prin cuvintele „Maestru Enescu”. Ni se amintește și faptul că, în timpul Primului Război Mondial, Enescu se deplasa pe front cu vioara pentru a cânta oștenilor care își apărau patria. 

 La 24 ianuarie 1917, a prezentat propria piesă „Hora Unirii”- fără nici o legătură cu cea de la Focșani. El este considerat adevăratul părinte al muzicii românești. Rămâne în istorie ca primul compozitor român care a colindat și concertat în toate cele 50 de state plus un district federal – Columbia din SUA. Este considerat Rege – la nivel mondial și a fost un adevărat geniu. Repeta mereu faptul că „Fără cultură nu putem exista”.  Să nu uităm nici faptul că ceea ce a compus la vârsta de 14 ani se cântă și azi. Din vastul repertoriu al acestuia am ascultat acum „Baladă pentru vioară și orchestră” (în cazul de față – pian), lucrare prin care se deschide, de obicei, Festivalul internațional George Enescu. 

 Cea de a cincea și ultima mare personalitate din acest top a fost considerată Dinu Lipatti – pianist, compozitor și pedagog. A trăit doar 33 de ani, dar a fost și rămâne un muzician de mare valoare. La vârsta de 29 de ani era deja profesor la Viena și a fost adus acolo cu un avion special. Știa că va muri, dar a compus până în ultimele lui clipe de viață. Este considerat, pe drept, unul din cei mai mari pianiști ai țării. Din repertoriul acestuia am ascultat acum chiar ultima lui compoziție „Marșul lui Henri”. În final, simpaticul pianist Ștefan Doniga, cel care a cucerit pe deplin publicul spectator, s-a adresat elevilor numeroși din sală, mai ales din balcon, îndemnându-i să iubească și să aprecieze muzica. 

A fost un spectacol cu adevărat încântător, mulțumim interpreților și mai ales gazdei, Doru Eugen Pelin, pentru tot ce face prin promovarea culturii naționale, dar și pentru ce face pe plan local. 

  

Iancu Aizic