Astăzi, 24 ianuarie 2024, de la ora 11, în Parcul Central „Alexandru I. Cuza” Tecuci a avut loc manifestarea dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.
Copii, adulți, pensionari, cu tricolor, stegulețe, baloane, toți s-au strâns în lateralele bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru a fi părtași la eveniment. Prezenți au fost și militari de la Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” – din cadrul Garnizoanei Galați.
Au fost întâmpinate oficialitățile, apoi s-a interpretat Imnul de Stat al României. Moderatorul Daniel Dojan – director al Muzeului tecucean a vorbit pe scurt despre cei 165 de ani de la realizarea marelui act istoric al Unirii Principatelor Române de către domnitorul Cuza care a pus bazele statului modern român.
Ceremonialul religios a fost susținut de un sobor de preoți, iar părintele Gheorghe Joghiu a vorbit despre această zi care înseamnă unitate, solidaritate și iubire față de semeni, de neamul străbun și țară!
Primarul Lucian Costin a menționat că se discută despre Unire, și nu despre Mica Unire, așa cum nedrept se mai rostește. A continuat, zicând că visul muntenilor și al moldovenilor era să trăiască într-o singură patrie, precum frații, Unirea fiind posibilă datorită devotamentului și patriotismului oamenilor vremii: Cuza, Kogălniceanu, Cocuța Conachi – cei care au pus interesul național înaintea oricărui alt interes, personal ori de grup.
„Vă dați seama ce lecție de responsabilitate ne-au lăsat acești oameni în timp ce noi toți părem pierduți în discuții sterile, mai dezbinați ca oricând? Din acest exemplu al istoriei se naște cel puțin o întrebare: mai este România de astăzi capabilă să-și canalizeze energiile către un ideal măreț, un ideal național? Din punctul meu de vedere, răspunsul este unul singur – Da! Suntem capabili să înfăptuim lucruri mărețe, azi pentru mâine. Unirea săvârșită la 24 ianuarie e un exemplu clar că orice ideal poate fi realizat prin interes și efort comun. Un interes colectiv care primează efemerelor dorințe personale.
Și putem începe de aici. Din comunitatea noastră, din casa noastră. Tot ce avem de făcut este să ne punem energiile creative în slujba comunității. Să avem un ideal”, a mai spus primarul Lucian Costin. La final a îndemnat la reflecția lecției unității din 24 ianuarie 1859, care constituie un exemplu și un imbold.
A urmat ceremonialul solemn de depunere a coroanelor de flori, la care au participat: Primarul Municipiului Tecuci – Lucian Costin, Deputat Viorica Sandu, Garnizoana Galați, UM 0543 Tecuci, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați – Detașamentul 4 Tecuci, Poliția Municipiului Tecuci, Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Detașamentul de Pompieri Tecuci, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din cadrul Ministerului Apărării Naționale – filiala Tecuci, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – filiala Tecuci, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Tecuci, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Tecuci, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – filiala Tecuci, Cercetașii României – Centrul local „Oltea Doamna” Tecuci.
Au urmat Partidul Național Liberal – filiala Tecuci, Partidul Social Democrat – filiala Tecuci, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor – filiala Tecuci, Partidul SOS România – filiala Tecuci, partidul Uniunea „Salvați România” – filiala Tecuci, iar elevii Școlii „Dimitrie Sturdza” Tecuci au așezat flori cu tricolor împrejurul bustului domnitorului Cuza.
În continuare, momentul artistic a fost susținut de interpreta de muzică populară Viorica Macovei, care prin cântecele ei a îndemnat la dans și voie bună.
La mulți ani, tecuceni, La mulți ani, românilor de pretutindeni!