Vânt puternic și ploi preconizate în următoarele ore

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări, valabile astăzi și mâine, 4 și 5 februarie 2024.

Cod Galben 

 În intervalul 4 februarie, ora 14 – 5 februarie, ora 8, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/h. 

În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol. 

Începând din orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge.  

Cod Galben 

 Pe parcursul zilei de luni, 5 februarie, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h.  

În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h. În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.  

La munte vântul va continua să prezinte intensificări și în zilele următoare, iar local și temporar și în restul teritoriului, dar la viteze mai reduse.  

Cod Portocaliu 

Luni, 5 februarie, între orele 8 – 22, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă.