Salonul de Carte „Libris” Tecuci la start – FOTO

 

Casa de Cultură și Primăria organizează Salonul de Carte „LIBRIS” Tecuci, manifestare culturală ajunsă la Ediția a III-a. Evenimentul se derulează în perioada 12 – 19 februarie 2024 în foaierul Sălii de spectacole „Ion Petrovici” Tecuci.   

Au fost invitaţi să îşi prezinte cărţile publicate în anul 2023 toţi autorii din întregul Ţinut al Tecuciului. Grupările tematice sunt diverse: literatură originală; artă şi cultură; ştiinţe & cercetare; istorie locală şi naţională; carte şcolară; didactică şi pedagogie; carte de şi pentru copii; călătorie, memorialistică; restituiri, documente, reeditări; -reviste, publicaţii online ş.a.  

 Astăzi, de la ora 11, autori de carte, iubitori de artă, angajați ai celor trei instituții de cultură din oraș, elevii claselor a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național de Economie și Agricultură, preoți și profesori au fost prezenți la deschiderea evenimentului. 

Au fost expuse lucrările apărute anul trecut de către 23 expozanți, acestea fiind semnate de autorii: Virgil Pavel, Vasile Ghica, Mihaela Gudană, Ramona Sonu, Daniel Bradea, Ionel Necula, Eleonora Stamate, Tănase Dănăilă, Gheorghe Vasilache, Constantin Oancă, Săndel Stamate, Cătălin Dumitrescu, Olimpiu Zăgrean, Emil Dinga, Viorel Burlacu, Mihai Ganea, Dumitru Stoian. Din partea instituțiilor școlare și de cultură: Școlile gimnaziale „Iorgu Iordan” și „Dimitrie Sturdza”, Colegiile Naționale „Calistrat Hogaș” și Agricultură și Economie, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, Biblioteca „Ștefan Petică”, plus categoria colaje foto-video inspirate din texte literare unde participant a fost preot Constantin Velicu.  

 Gazda manifestării, director Cristian Gabriel Călugăru, a menționat că ediția salonului de carte devine de la an la an mai bogată și cu o arie de adresabilitate din ce în ce mai mare: „Nu ne descurajează faptul că România se află la coada clasamentului în ceea ce privește cumpărarea de produse culturale și inclusiv cititul. Poate odată și odată, se va înțelege undeva, acolo unde trebuie, că ratele mari de alfabetizare sunt direct proporționale cu populații mai sănătoase, mai puține infracțiuni, o creștere economică mai mare și un grad de manipulare mediatică mai mic. O gamă largă de desprinderi conexe, inclusive citirea digitală, sunt esențiale pentru realizarea personală și social a unui individ, pentru ca el să poată lua parte – activ și în cunoștință de cauză – la viața social și să-și poată exercita astfel deplin drepturile de cetățean. Mai mult decât atât, aceste competențe sunt esențiale pentru accesul și promovarea pe piața muncii. Astăzi, la Tecuci, noi nu sărbătorim doar cititul ci, mai ales, meșteșugul scrisului. Și iată că Ținutul Tecuciului e din ce în ce mai prolific”.  

 Publicul a fost anunțat de lipsa invitatului special, Sara Mina – de la Editura „Biscara” București, care nu a putut ajunge. Directorul Călugăru menționează și faptul că se va suplini această lipsă în data de 14 februarie cu lansări de carte ale Editurii „Eikon” prin reprezentantul Valentin Ajder, precum și cu prezența scriitorilor A.G. Secară, Leonard Matei, Gelu Ciorici – Șipote, Gabriel Gherbăluță, Gabriel Nicolae Mihăilă și toti autorii tecuceni. Așadar, vineri, 14 februarie, va fi o sărbătoare a cărții și scriiturii intitulată „Poezia de dragoste a lumii”. 

A fost invitat să ia cuvântul Dan Vîță de la Casa de Cultură, acesta vorbind despre existența a două sintagme: salon de carte și târgurile de carte.  

Prof. Radu Vladimir – reprezentantul Primarului a transmis din partea acestuia „Recunoștință pentru ceea ce se face la Tecuci, o cultură de înaltă clasă, o cultură adevărată. La fel este mesajul dumnealui, de susținere în continuare a acestor manifestări care urcă Tecuciul între orașele care prețuiesc mult cultura”.

 A urmat pr. Constantin Velicu – membru al Asociației Fotografilor din România. A prezentat publicului un videoclip despre viață și un altul despre Dionisie Duma – poet din Tecuci – 1940 – 2018. 

Scriitorul Vasile Ghica a adus în discuție pe Costache Conachi, a îndemnat autorii la lecturi publice interactive în școli, precizând că „Nu este greu să scrii o carte, mai greu este să găsești cititori pentru ea”.

Prof. Gheorghe Vasilache din comuna Țepu a menționat dificultățile limbii române, vorbind despre noua sa lucrare „Capcanele ale limbii române”. Cât despre acest Salon de carte desfășurat în Tecuci, părerea dumnealui a fost că l-ar numi „Festival al cărții”. 

Au mai luat cuvântul prof. Olimpiu Zăgrean, Emil Dinga – cercetător Academia Română, prof. Alina Filimon de la CNAE, prof. Constantin Oancă. 

La finalul evenimentului au fost onorați cu diplome din partea Casei de Cultură toți autorii care au scos de sub tipar lucrări în anul 2023. 

Iubitorii de literatură pot vizita Salonul de carte Libris, care are ușile deschise toată săptămâna.