La împlinirea vârstei de 101 ani veteranul Gheorghe Arhip a devenit Cetățean de Onoare al Tecuciului – FOTO 

  

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din 30 ianuarie a fost votat Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci” domnului Gheorghe Arhip. Proiectul, inițiat de primarul Lucian Costin, a trecut, iar astăzi, 14 februarie 2024, la ziua de naștere a veteranului de război s-a înmânat acest titlu onorific.   

Sala Studio a Casei de cultură, locul desfășurării evenimentului, a devenit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să fie părtași, fiind prezenți reprezentanți ai Primăriei, consilieri locali, reprezentanți ai Armatei, elevi ai Colegiului „Spiru Haret” însoțiți de prof. Cezar Ungan, reprezentanți ai instituțiilor culturale din Tecuci precum și simpli cetățeni. 

Rolul de moderator a revenit managerului Muzeului, Daniel Dojan, care după ce a făcut o prezentare a invitat publicul la vizionarea unui film realizat de Paul Palencsar – o producție a Studioului cinematografic al Armatei. Pe proiecție s-a urmărit un emoționant interviu despre anii de copilărie și anii perioadei de război efectuați de Gheorghe Arhip – ofițer în retragere al Armatei Române cu gradul de maior.  

Gheorghe Arhip a fost invitat alături de primarul Lucian Costin, prof. Virgil Pavel și jurnalistul Armatei – Paul Palencsar. Prof. Pavel a vorbit puțin despre ultima apariție, cartea „Gânduri împurpurate sub tricolor – Gheorghe Arhip, veteranul tecucean de 100 ani”, urmat de Paul Palencsar care a narat povestea filmului realizat în Tecuci. 

A urmat primarul municipiului Tecuci, Lucian Costin, care după o prezentare pe scurt a înmânat Titlul de Cetățean de Onoare maiorului Gheorghe Arhip, alături de felicitările cuvenite de ziua de naștere.  

„Cu peste 36.500 de zile însuflețite, Gheorghe Arhip este o adevărată arhivă de conservare a unei importante părți din istoria locală, Dumnezeu oferindu-i ani binecuvântați. 

 Născut la 14.02.1923 la Matca, județul Galați, a fost al patrulea copil din cei 11 frați. În localitatea natală urmează clasele I-VII, manifestând mare dragoste pentru carte și cuvântul scris. La vârsta de 18 ani participă la Făgăraș pentru a fi admis la Școala de subofițeri, unde accede pe locul 90 dintre 5.290 de candidați, ulterior în 1942 ajungând în Germania, unde va fi instruit în Academia Militară. 

În anul 1944 revine la Școala militară de ofițeri de rezervă din Dorohoi, unde efectuează instrucția unei promoții cu termen redus, iar ulterior ajunge la Centrul de instrucție al infanteriei de la Făgăraș. Pe 25 decembrie 1944, Gheorghe Arhip este trimis pe front în Cehoslovacia, unde își servește patria până pe 9 mai 1945, când Germania capitulează. Se întoarce in Romania mergând pe jos timp de 65 de zile alături de 360.000 de soldați români. La Craiova, domnul Arhip Gheorghe era port-drapel și defila alături de toți ostașii români. După instaurarea regimului comunist, în anul 1948, a fost îndepărtat din rândul cadrelor active și a lucrat până la pensionare, în Uzinele Progresul din Brăila și la Uzina de Reparat Tractoare din Tecuci. 

 Considerându-l un adevărat reper al datoriei împlinite către țară, al sacrificiului și muncii de o viață, având puterea de a-și duce povara anilor încărcați de istorie, asigurând-l totodată de respectul și prețuirea comunității locale, promovarea unei personalități ca a domnului Arhip Gheorghe va contribui la întărirea sentimentului de apartenență locală a cetățenilor municipiului Tecuci, iar recunoașterea meritelor acestuia, fiind un exemplu demn de urmat pentru comunitatea tecuceană. 

Acest demers este unul de natură să cinstească eforturile depuse de cei care sunt mărturii istorice vii ale celui de-al Doilea Război Mondial și care nu au precupețit nici un efort în a-și apăra cu demnitate și onoare țara”, a menționat edilul Lucian Costin. 

Profund emoționat, Gheorghe Arhip a urat tuturor să trăiască sănătoși și să ajungă la vârsta dumnealui.  

 Pe lângă acest onorific Titlu, Gheorghe Arhip a mai primit din partea celor prezenți diplome, flori și chiar o cască cu vârsta dumnealui. Cu un pahar de șampanie închinat în cinstea noului Cetățean de onoare, i s-a cântat „Mulți ani trăiască” la frumoasa vârstă de 101 ani. 

Îi urăm sănătate și felicităm Primăria Tecuci pentru această inițiativă binemeritată de conferire a Titlului de Cetățean de Onoare!