Ziua Naţională a Lecturii la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan” – FOTO 

  

Ziua Națională a Lecturii la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci a fost încă un prilej de a cultiva preocuparea elevilor pentru lectură, ca o activitate pe cât de firească, pe atât de complexă. Astfel, în data de 15 februarie 2024, sub motto-ul „Citim zi de zi” (#citimZideZi), s-a desfășurat proiectul „Cine știe mai multe povești?”, proiect inițiat de profesor Fănica Grosu împreună cu  profesor Radu Alina, având ca parteneri pe Andriuţă Elisabeta precum şi susținerea directorului școlii, profesor Ursache Monica. Directorul a amintit elevilor că lectura le poate deveni oricând un prieten, făcându-i să  conștientizeze că o carte citită le deschide ferestre nebănuite către lume, către sensul existenței de zi cu zi.  

Cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Iorgu Iordan” au organizat împreună cu elevii ateliere și activități interesante, desfășurate atât în sălile de clasă, cât și în sala de festivități a școlii. 

Iată câteva dintre ateliere:  

 Elevii clasele pregătitoare, îndrumați de profesoarele Ursu Doina, Enache-Roşcan Paula, Sobaru Mariana şi Dumitrache Cătălina au sărbătorit Ziua Națională a Lecturii prin desenarea unor personaje imaginare și compunerea unei scurte povești cu acestea, deoarece încă nu știu să citească. S-au pregătit cu multă emoție, povestind în fața clasei și bucurându-se de aplauzele colegilor. Activitatea s-a bucurat de un real succes, copiii promițând că vor deveni prieteni fideli ai cărții, ai lecturii.  

Elevii claselor a II-a, coordonați de profesor Coman Luminița, alături de elevii claselor a III-a însoțiți de profesoare Grosu Fănica, Ghiorghiță Valentina şi Gruia Carmen, au fost bucuroși că la activitățile din această zi specială au putut asculta povestea „Cartea căreia  nu-i plăceau copiii” – Christine Naumann Villemin, Laurent Simion, în lectura Gabrielei Bărbulescu,  CCd București.  

Apoi au savurat frumoasele poezii pentru copii prezentate de  o  invitată de onoare,  Andriuţă Elisabeta – medic la Spitalul „Anton Cincu”, care i-a încântat pe copii cu versuri minunate, pline de învățături şi veselie, poezii pe care le-a scris special pentru întâlnirea din această zi, cu multă dragoste pentru cei mici. Concluzia la care au ajuns elevii este aceea că o carte reprezintă o  comoară la care avem cu toții acces, iar legătura care se stabilește între autor, personaje și cititor este una miraculoasă și unică, iar stăpânul este cititorul. 

A urmat eleva Vasilache Maia Eleni (clasa a III-a A) care a prezentat colegilor săi una dintre creațiile sale personale –  „Steaua cea mai strălucitoare” –  o povestire plină de emoție şi duioșie în care fiecare copil s-a regăsit, povestire care a apărut şi în revista Genesys, revista şcolii. 

 Eleva Gheorghița Maya (clasa a III-a A) a recitat o poezie care a adus zâmbete pe chipurile celor prezenți, poezia „Lupul, iezii si vizorul”, moment care i-a pregătit pe copii pentru cea mai dorită activitate, concursul „Cine știe mai multe povesti?”.  Cu mult entuziasm, copiii s-au întrecut în a demonstra că sunt cititori destoinici, oferind răspunsuri inedite la toate probele propuse. Toți cei prezenți  au fost recompensați cu semne de carte pe care au fost scrise citate care îndemânau la lectură. Acestea au fost confecționate cu multă dragoste şi îndemânare de elevii clasei a III-a A, vrând să sugereze colegilor lor că trebuie să poarte aceste îndemnuri în minte pentru întreaga viață.  

Concursul „Cine știe mai multe povești?” a reușit să antreneze un număr mare de copii dornici să demonstreze că lectura este parte importantă din viața lor.  

Pentru a demonstra cât de mult iubesc lectura, elevii claselor a IV-a , îndrumați de profesoarele Corodeanu Angela, Irimia Mioara, Călugăru Angela şi Pescaru Clara au marcat acesta zi prin confecționarea unui semn de carte gigant. Fiecare a fost liber să aleagă şi să pună orice desen sau orice citat le-a atras atenția.   

Au vorbit despre importanța cărții și a lecturii, au purtat discuții despre ce este şi  cum poate fi protejat dreptul de autor. 

Elevii clasei a V-a A, coordonați de profesor Coman Laura, au pregătit o piesă de teatru privind promovarea importanţei lecturii – „Lectura, poartă deschisă spre lume”. 

Elevii au declarat că prin aceste activități și-au reactivat dorința de a citi şi că  au primit numeroase sfaturi în ceea ce privește rolul lecturii. Așadar, cel mai frumos dar pe care îl putem face copiilor este magia cărților, vraja lecturii și a cunoașterii atâtor personaje care îi așteaptă mereu cu drag. Mici și mari am deschis cărți, în care am descoperit că visurile pot prinde aripi, înțelegând că lectura ne face pe toți oameni mult mai frumoși. 

  

Prof. Fănica Grosu