De Ziua Îndrăgostiților – 150 de minute cu muzică și poezie de dragoste – FOTO 

 

Casa de Cultură în colaborare cu Primăria Tecuci și Cenaclul Literal „Calistrat Hogaș” a organizat vineri, 16 februarie 2024, în Sala Studio, o manifestare dedicată iubirii, intitulată „Poezia de dragoste a lumii”. A fost vorba de o conferință urmată de un recital de poezie de dragoste în lectura poeților prieteni gălățeni dar și a poeților tecuceni.  

Activitatea a fost deschisă de poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci, care ne spune că vom asista la o întâlnire eveniment cultural deosebit, la o manifestare de adevărată sensibilitate și cu gândul la dragoste. Vorbitorul continuă prin a spune că este foarte dificil să vorbești de dragoste oprindu-se la o fină legătură între dragoste și frică, ambele stăpânite de stări emoționale. Se cunoaște faptul că, în general, dragostea și iubirea, mai ales, înving frica. De aceea, dorim să fim mereu înconjurați de dragoste, element primordial în evoluția poeziei.  

 Vorbitorul se oprește și la primul poem de dragoste găsit în antichitate, se pare acum 4 mii de ani. „Dar până să intrăm cu adevărat în grațiile poeziei, să dăm cuvântul muzicii și să o ascultăm pe talentata interpretă de folk, Ștefania Gabriela Coroiu.” Aceasta este elevă în clasa a XI-a la CNSH Tecuci și ne-a prezentat piesele „Nebun de alb” – pe textul marelui poet Adrian Păunescu și „Problema-i una”- din repertoriul lui Vali Sterian. Încheindu-și microrecitalul, solista a ținut să mulțumească și pe această cale profesorilor care o pregătesc, respectiv Claudiu Vișan și Cristi Corcioveanu. 

A fost în continuare invitat să ia cuvântul liderul grupului de poeți gălățeni, A.G. Secară, scriitor, poet, critic literar și bibliotecar. Acesta începe prin a mulțumi organizatorilor pentru invitația primită, urând tuturor „O primăvară frumoasă!”. Continuă prin a ne spune că vine mereu cu mare drag la Tecuci, oraș unde a și copilărit, umblând pe străzile pe care încă le mai cunoaște.

Ne spune că a participat și la Galați la evenimente dedicate iubirii, a fost chiar și la școli gimnaziale și a fost impresionat de răspunsul unui copil la întrebarea „Ce e poezia?”, un elev asemănând-o cu un brăduț. Apreciază întâlnirea dintre poeții gălățeni și cei tecuceni, o îmbinare perfectă între Cenaclurile literare „Calistrat Hogaș” din Tecuci și „Noduri și semne” din Galați. Recunoaște faptul că cenaclul tecucean este mult mai vechi, acesta fiind înființat la Tecuci în anul 1953, deci acum 71 de ani.  

Vorbind de copii, din sală, o elevă tecuceană din clasa I-a, Sofia Andreea, a dorit să ne spună o poezie. Ne spune apoi că este elevă la Școală „Elena Doamna”. 

 Primul dintre poeții gălățeni care a urcat pe scenă a fost Gelu Ciorici Șipote, renumit și ca ziarist de investigație dar și ca scriitor. Acesta începe prin a mulțumi pentru invitația primită și se bucură că revede din nou poeții tecuceni. Poetul gălățean ne prezintă poeziile „Desigur, n-am să mor”, „Cartagina”, „Nu trebuia să o vezi pe Maria vreodată”, „Glezna de Martie” și „Tablou la Țepu” (comună unde a copilărit). Continuă cu poezia „Aș da foc sufletului tău” și „Roentgen”. La sfârșitul evoluției poetului Gelu Ciorici Sipote, criticul A.G. Secară ne spune că acesta poate fi considerat „un fin Brâncușian”. 

Următorul poet gălățean a fost poetul și omul de radio Gabriel Gherbăluță, bine cunoscut publicului tecucean. Acesta începe prin a ne spune că se bucură de noua vizită la Tecuci și că este din nou în mijlocul poeților tecuceni, acum la întâlnirea cu poezia de dragoste. Eu, continuă vorbitorul amintind de poezia de dragoste, o pot caracteriza scurt „Vă iubesc!”. „Aceasta pentru că am urmărit undeva faptul că atunci când vorbești de dragoste îi poți da acesteia 40.000 de definiții”. Continuă prin a ne citi poezii din cel de al patrulea lui volum de sonete și începe cu poezia „Certificat de naștere”. Continuă prin a ne spune că pentru el poezia trebuie să aibă „gustul laptelui proaspăt”. Cea de a două poezie s-a intitulat „Sonet dedicat tatălui meu”. Ne spune că pentru el importanți sunt trei mari literați și anume Homer, Shakespeare și Nichita, după care prezintă poezia „Sonet pentru Willi”. Apoi ne mărturisește că locuiește lângă Dunăre, se declară un mare iubitor al fluviului și ne prezintă poezia „Sonetul fluviului”. 

Următorul poet gălățean a fost Gabriel Nicole Mihăilă, premiat la Festivalul de poezie „Costache Conachi” din Tecuci. Ne lecturează din volumul recent apărut și dedicat fetiței lui. Prima poezie s-a intitulat „Poveste de Crăciun”, urmată de alte poeme. 

Următorul poet gălățean a fost Leonard Matei, care a prezentat poeziile „Lovituri”, „În celulă” și „Fragmente dintr-o scrisoare netimbrată”.  

A fost din nou rândul muzicii și am ascultat o altă tânără talentată la folk – Nectaria Maria Lungeanu, care este pregătită de profesorii Claudiu Vișan și Cristi Corcioveanu. Ne prezintă piesele „Trandafirul albastru”, „Și dacă” pe versurile lui Eminescu. 

 Au fost apoi invitați în scenă membrii cenaclului literar tecucean, începând cu Mariana Enache, care a prezentat poezia „Eu te iubesc”, autor fiind un vechi membru al cenaclului literar tecucean – Marin Marcu. A continuat cu poeziile „Sonet de dragoste” și „Cheamă-mă”, încheind cu un frumos citat din Geo Bogza – „Când n-ai să mai poți iubi pe nimeni, ai să mori”. Poetul Dan Vîță ne spune că va invita în scenă un economist, fost ministru al Integrării europene în perioada 2005-2006, poet, prozator de o fină sensibilitate, proaspăt membru al cenaclului tecucean, economistul Emil Dinga. Acesta începe prin a ne spune că este adept al versului clasic dar scrie și versuri libere. Ne prezintă poeziile „Îmbrățișare”, „Plecare”, după care ne spune că „poezia care nu e filosofică, nu e poezie”. Ne mai prezintă poeziile „Culori” și „Femeie”. 

Următorul poet al cenaclului tecucean a fost pictorul poet Mircea Cojocaru, care a prezentat poeziile „Eva”, „Eu am să te iubesc”, „Eu soldatul” și „Autograful”. A urmat poeta Mihaela Gudană cu poeziile „Păcatul pădurii”, „Femeia îndrăgostită” și „Muguri îndrăgostiți”. 

O altă membră a cenaclului, de fapt secretara cenaclului, poeta scriitor Violeta Daniela Copăceanu, a prezența poeziile „Cu trecerea timpului”, „La toți ceilalți” și „Neliniștea precum apa și lacul”. 

 A fost apoi rândul poetului Adrian Răcaru, redactor șef adjunct al revistei Tecuciul literar-artistic, despre care poetul Dan Vită ne spune că astăzi este ziua lui de naștere, ocazie prin care profesorul Vișan a dat drumul muzicii cu „Mulți ani trăiască” și toți l-au aplaudat. A prezentat poemul intitulat „Primordial”, urmat de alte poezii.  

A urmat poetul și publicistul Tănase Dănăilă, care a prezentat poemul „Femeia un fruct binecuvântat”, urmat de poezia „Doar clipa”. 

Poetul bibliotecar Iancu Huzum, începe prin a ne spune că „Nu ai ce căuta în această lume dacă nu iubești poezia”. Prezintă poeziile „Eva”, „Moartea m-a vizitat”, „Din Bronzul tău aș fi putut turna un clopot” și încheie cu poezia „Mărțișor” de Bogdan Popescu. 

A urmat poetul Cătălin Dumitrescu cu poeziile „Poem”, „Cine ești tu”, „O seară”, „Fidelitate” și ultima poezie „Dorință”. 

A fost apoi rândul profesorului poet epigramist Aurel Scarlat, care a început cu o frumoasă epigramă, replică la pledoaria de început a poetului Dan Vîță despre iubire și frică, care uneori noaptea se mai și suprapun. A prezentat poezia „Capriciu matinal”.  

 A revenit la microfon poetul gălățean A.G. Secară, care a prezentat poezia „Sunt un învins”, poezie compusă pe vremea când era student, urmată de poezia „Nu am să iubesc”. 

Ultimul poet tecucean care ne-a prezentat din lucrările lui a fost Dan Vîță cu poezia „Efectul după fluture” și la insistențele publicului a mai lecturat și alte poezii. 

În final subsemnatul am apreciat public reușita și evoluția tuturor poeților, exprimând regretul că la această manifestare, dedicată dragostei și iubirii, nu s-a pomenit nimic de un renumit poet tecucean dedicat poeziei de dragoste, poetul Dionisie Duma, de la a cărui deces se împlinesc chiar în aceste zile șase ani și el nu trebuie uitat. Totuși, repetăm, activitatea a fost foarte reușită.  

 

Iancu Aizic