Joi, 14 martie 2024, Sala „Alexandru Mironescu” a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă ședință a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”.
Ca de obicei, ședința a fost deschisă de președintele cenaclului Dan Vîță. Acesta a menționat că joi, 21 martie 2024, va avea loc o nouă ședință de lucru a cenaclului programată exact de Ziua internațională a poeziei. La această activitate este invitat să colaboreze și cenaclu literar „Alexandru Vlahuță” din Bârlad, care și-a anunțat participarea cu un număr de 22 persoane, din care 14 vor citi din lucrările lor.
Colectivul bârlădean va fi condus de poeta Dorina Stoica, membru al USR. La activitatea care va avea loc în Sala Studio va participa și tenorul tecucean Petru Ciobanu care va interpreta câteva arii din operete cunoscute.
În cea de a doua parte a activității vor lectura din poeziile lor poeții tecuceni care sunt rugați să ia legătura cu secretara cenaclului poeta Daniela Violeta Copăceanu. Apoi, este prevăzută întoarcerea vizitei cenaclului tecucean la Bârlad.
În continuare poeta Mihaela Gudană a lecturat din poeziile proprii poemele: Spațiu, Model de toamnă, Toamna în orange, Chip nou, Ce ți-am spus azi, O mie de cocori, Să plec puțin, Toamnă comună, Cumpără-mi o iarnă, Ceasuri străine, Fă-mă azi, Vino la mine și alte creații.
Primul dintre membrii cenaclului care a analizat poeziile a fost prof. poet-epigramist Aurel Scarlat, care începe prin a aprecia calitatea poeziilor și mai ales muzicalitatea lor. Remarcă faptul că aceasta se descurcă la fel de bine în poezie cât și în proză. Lecturează cu mare plăcere poezia „Poveste galbenă”. Apreciază versurile libere, remarcă faptul că în general poeziile au un aer de nostalgie și mai remarcă faptul că în general odată cu trecerea vremii se trece și la alterarea evenimentelor.
Prof. Virgil Pavel susține că apreciază de mult timp poeziile Mihaelei și se oprește la poezia „Ultimul viscol”, unde apare în prim plan bucuria venirii iernii, care reușește să acopere toate relele din lume. Apreciază și poeziile legate de primăvară, anotimpul care ne scoate din hibernare. Mai remarcă și simfonia culorilor din poezia „Fă-mă azi”.
Subsemnatul, am remarcat frumoasele descrieri ale anotimpurilor, în special toamna cu titlurile: Mode de toamnă, Ascult cum vine toamna, Toamna comună, Toamna în amurg și Toamna orange. Frumoase sunt și descrierile legate de iarnă cum ar fi Ultimul viscol sau poezia Îngheț.
Poetul Tănase Dănăilă, începe prin a spune că a asistat la un adevărat discurs poetic unde domină feminismul. Acesta mai spune că poeta scrie dintr-o singură răsuflare poezia curgând foarte frumos.
Poetul Adrian Răcaru apreciază poeziile audiate spunând că a asistat la un recital pictural unde se trece cu mare ușurință de la zugrăveală la a pune un tablou în ramă. Apreciază la autoare muzicalitatea și mai ales ritmicitatea, poeziile fiind frumoase și curgătoare. Acestea sunt rotunde și se închid foarte frumos. Ne lecturează poezia „Multe” și încheie spunând că poezia este pentru Mihaela o mare obsesie.
Poetul Ionică Răileanu apreciază la poetă faptul că poeziile sunt îmbrăcate în frumoase metafore.
Una dintre cele mai vechi membre a cenaclului Mariana Enache, menționează că o cunoaște de mult timp pe Mihaela Gudană și îi apreciază calitatea lucrărilor.
În final, poetul Dan Vîță vine cu unele remarci la poeziile autoarei arătând că e bine ca pe viitor să se vină cu idei noi care să ridice valoarea poeziilor.
A fost o activitate reușită din toate punctele de vedere.
Iancu Aizic