Zece ani de Altița – Spectacol aniversar – FOTO

 

O seară plină de muzică și dansuri populare a avut loc sâmbătă, 23 martie 2024, fiind un eveniment menit să marcheze împlinirea a zece ani de la înființarea Grupului folcloric Altița.  

Grupul „Altița” este  un reper cultural în comunitatea noastră, contribuind la creșterea prestigiului acesteia prin activitățile derulate de-a lungul timpului.   

 Pentru început, prezentatoarea Georgiana Panaitiu a făcut o prezentare a Grupului Altița –  înființat în anul 2014 cu scopul de a revigora folclorul local, de a promova și conserva tradițiile și cultura folclorică a Ținutului Tecuciului. În cei zece ani de activitate, a avut o evoluție semnificativă, realizând numeroase obiective și obținând recunoaștere la nivel local, regional, național și internațional. A amintit și de participarea la peste 20 de festivaluri și concursuri naționale și internaționale, unde a obținut numeroase premii. 

Grupul a fost coordonat de prof. Marcela Căluianu pentru început și actualmente este pregătit de coregraf Nicoleta Cucoaneș.  

 Spectacolul aniversar a început cu Hora de la Măcișeni susținută de grupul începător al Altiței, urmat de solista Alexandra Zaharia care a interpretat cântecul „Foaie verde ca aluna”. 

Grupul Altița a dansat Suita Bârladului, apoi Ana Maria Bulancea a interpretat o melodie iar Sara Mihai a cântat cu patos „Așa-s moldovencele”. Suita rusească a fost oferită de un alt grup Altița, iar Geta Rotaru a evoluat cu două melodii: „Mândră că sunt moldoveancă” și „Badea-i ciobănaș la munte”. 

 A fost rândul Altiței să evolueze cu Suita boitănească, apoi Elena Tulearcă a interpretat „Eu din joc nu mă opresc” și Gabriel Mocanu a prezentat piesa „Sârba de demult”. 

Grupa mare de dansatori a Altiței a urmat și cu Suita Hora de la Vânători, apoi Geta Rotaru a revenit cu altă piesă – „Badea, cel cu cușma neagră”. Prima parte a spectacolului s-a încheiat cu Dansul Suita Ciobănașului – cu evoluția membrilor primei generații Altița.  

Cea de a doua parte a manifestării a fost susținută de invitata specială Adriana Ochișanu, care este cea mai cunoscuta interpretă de muzică populară din Republica Moldova și una dintre cele mai populare interprete moldovence din România.  

 Adriana Ochișanu a interpretat hore, sârbe, a făcut dedicații mamelor, bărbaților cu mustață, femeilor care poartă papuci cu toc, celor care stau online etc., îndemnând publicul să prețuiască viața și să trăiască clipa. A încheiat cu melodia „Azi e zi de sărbătoare”, urând continuitate Grupului Altița Tecuci și prestații impecabile în continuare. 

S-a cântat, s-a dansat – atât pe scenă cât și în sală, iar aplauzele au fost pe măsura evoluțiilor artistice. 

La mulți ani, Altița! Să duceți numele Tecuciului cât mai departe iar tradițiile dansului popular să dăinuie!