Dragi tecuceni,

 

Stimați români, aflați în trafic prin zona noastră, 

Astăzi s-au împlinit 195 de ani de la nașterea Cocuței Conachi, ființa care și-a pus în situații extreme familia pentru a salva țara. 

 Soțul ei, Nicolae Vogoride, omul turcilor, a obținut, prin trădare, o „victorie” împotriva poporului român. Prin falsuri, viclenie și violență, Divanul ad-hoc a anunțat la 19 iulie 1857 că Moldova și Țara Românească nu vor să se unească. A fost ora astrală a țării. Exista riscul să  dispărem  pentru totdeauna de pe harta lumii, iar în istoria noastră să nu mai fie nicio unire. 

Cocuța însă nu a acceptat o asemenea blasfemie. A înfierat mârșăviile soțului și l-a demascat. După multe tergiversări și tratative, testul electoral s-a repetat, iar rezultatul a fost favorabil. Unirea Principatelor a devenit o realitate pentru vecii vecilor, grație gestului divin al Cocuței. 

Apoi, aflată pe patul morții (la doar 41 ani), departe de țară (Italia), a cerut să fie înmormântată în pământ românesc, în Biserica familiei din Țigănești. Știa că chiar și de dincolo de mormânt va reuși să insufle compatrioților ei energii nebănuite, pentru a învinge și alte vitregii ale istoriei. 

Ea ne veghează, dar noi știm să fim recunoscători? 

Încercând să uităm ingratitudinea manifestată, de mulți dintre români, până acum, vă așteptăm sâmbătă, 6 aprilie 2024, între orele 9-16 (când doriți), în Biserica din Țigănești (4 km Nord-Est de Tecuci), la Pelerinajul de primăvară. Veniți cu  urmașii, de orice vârstă, cu rude, prieteni și vecini. Vă rugăm să vă reculegeți la căpătâiul eroinei, să depuneți o floare și să aprindeți lumânări. Citiți în liniște primele două pagini din Cartea Memorială, semnați și, eventual, notați câteva gânduri.  

 Îi așteptăm și pe Cercetașii României, pentru că înaintașii lor s-au încărcat de glorie, cândva, în această zonă a țării. Puneți-vă în piept cocarde cu chipul eroinei! Mergeți apoi, dacă vremea va fi favorabilă, pentru o relaxare de câteva ore, în pădurea de stejari, din vecinătatea Conacului. Deci pentru elevii mai mărișori, Pelerinajul poate consta și într-o admirabilă drumeție. 

Va fi poate una dintre cele mai frumoase zile din viața dvs. O zi de hotar, după care existența vă va fi inundată de bucurii și de visuri îndrăznețe. 

Aflată la cheremul prea multor trădători de teapa lui Vogoride, România de astăzi va reuși să intre într-un trend ascendent numai dacă va ști să reclădească acel profund și mirific sentiment patriotic, în sufletele tuturor locuitorilor ei. 

„Să nu uităm niciodată, spunea marele istoric N. Iorga, că fiecare cm pătrat din teritoriul României  este îmbibat cu sânge strămoșesc.” 

Așa să ne ajute Dumnezeu! 

 

Vasile Ghica, Fundația Pelin, Protopopiatul Tecuci