Luni, 8 aprilie 2024, publicul tecucean a avut din nou plăcerea și bucuria de a se reîntâlni cu frumusețea muzicii camerale. De această dată, pe scena tecuceană au evoluat doi renumiți instrumentiști – pianistul Viniciu Moroianu și violoncelistul Cristian Florea.
Viniciu Moroianu s-a născut la București în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit la București cursurile de pian cu profesoara Marta Paladi și apoi cursurile universitare cu prof. Gabriel Amiras la pian și prof. Suzana Szorenyi la acompaniament, absolvite în anul 1985. A urmat încă de timpuriu cursurile de armonie cu Doru Popovici dar și de dirijat, cu prof. C. Bugeanu.
Primul premiu l-a obținut încă din anul 1973 și a debutat ca solist cu orchestra la vârsta de 14 ani. În anul 1979, la doar 17 ani, devine laureat al unui concurs internațional la Paris.
Are peste o mie de apariții pe podiumuri, obținând numeroase premii naționale și internaționale. A participat timp de opt ediții la Festivalul Internațional „George Enescu”, trei ediții la Concursul internațional „Dinu Lipatti” și multe alte concursuri, la Besancon, Bratislava, Graz, Chișinău și chiar San Jose, în California. A întreprins numeroase turnee în Europa.
Predă la Universitatea Națională de Muzică din București din anul 1990 ca titular al Catedrei de muzică de camera și pian. Este vicepreședinte al Uniunii muzicienilor interpreți din România și este Membru fondator al Societății Române „Mozart”.
Cristian Florea a fost considerat de la primele lui apariții un mare talent muzical, lucru confirmat apoi și de numeroasele premii pe care le-a obținut la concursurile naționale și internaționale din care menționăm Belgrad 1978, Germania 1979, München 1982 și multe altele. A început să studieze în orașul natal – Sibiu și în anul 1969 îl găsim la Liceul de Muzică „George Enescu” din București. La concursul Liceelor de artă obține Premiul I la muzică de camera și la 15 ani își face debutul ca solist la Sala Ateneului Român. Urmează apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” actuala Universitate Națională de Muzică din București. Obține apoi Gradația de Onoare la Concursul din Freiburg – Germania. Îmbină activ activitatea muzicală cu cea pedagogică, devine profesor la Școală Superioară de muzică din Freiburg în anul 1985 și apoi Trossingen în perioada 1986 – 1990.
Din anul 1990 este director general și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu. În prezent, este prim dirijor al Orchestrei Naționale de cameră și din Republica Moldova. A colaborat, cu mare succes, cu renumiți instrumentiști din Austria, Franța, Cehia, Spania și alte țări.
Violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar, artist european cu dublă cetățenie – română și germană – și cu reședințe în Spania, România și R. Moldova, Cristian Florea este recunoscut drept unul dintre cei mai valoroși muzicieni de talie internațională.
Acum, la Ateneul tecucean, deschizând evenimentul, obișnuita gazdă, Doru Eugen Pelin, începe prin a ne spune că este pentru noi toți o reală plăcere și o mare bucurie să avem aici, pe scena Ateneului, doi instrumentiști de mare valoare internațională, considerați printre cei mai valoroși din Europa.
Violoncelistul Cristian Florea ne spune că și pentru dânsul este o mare bucurie și onoare să concerteze pe această scenă, la acest Ateneu, despre care a auzit numai lucruri foarte plăcute. Ne mai spune că miercuri, 10 aprilie, va concerta la fratele mai mare al acestui Ateneu, adică la Ateneul Român din București.
În programul care a durat exact 100 de minute am audiat piese din repertoriul compozitorilor Claude Debussy, Gabriel Faure, Robert Schumann și Serghei Rahmaninov.
Am urmărit cu mare atenție figurile celor doi instrumentiști în timpul concertului și am remarcat că aceștia trăiesc cu adevărat muzica, vibrează la fiecare atingere a clapelor sau a strunelor, dovadă clară că aceștia au – așa cum se spune în popor – „Muzica în sânge”. Publicul a urmărit cu mare atenție concertul și în final, când violoncelistul Cristian Florea a spus „Acesta a fost programul nostru și noi vă mulțumim” – publicul, după aplauzele binemeritate, a spus că ar mai fi dorit să se continue. Dovadă clară a aprecierii calității spectacolului oferit!
În final, ar mai trebui consemnat faptul că violoncelistul Cristian Florea folosește și azi celebrul violoncel Stradivarius – Grancino realizat în perioada 1663 – 1700. Să cânți la un instrument realizat acum circa 350 de ani este o mare performanță. L-am întrebat în final pe celebrul violoncelist dacă este chiar de atunci și mi-a răspuns că îl îngrijește foarte mult, cu maximă atenție.
Aducem și de această dată felicitări organizatorilor și distinșilor interpreți!
Iancu Aizic