Printre personalitățile care au contribuit la ridicarea prestigiului orașului Tecuci se numără și profesorul Ion T. Sion. Născut la 26 august 1925, în comuna Umbrărești – Tecuci, este fiu de răzeși, din ramura Sion Trușan. Studiile primare le face în satul natal, apoi urmează cursurile școlii de cântăreți bisericești la Tecuci, Liceul Pedagogic la Bârlad și Galați, Facultatea de Istorie – Filosofie „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializându-se în istorie-română.
A fost învățător în comuna natală, apoi profesor de istorie și limba română la școlile din Umbrărești-Deal și Umbrărești-Vale. În 1973 a primit titlul de „Profesor evidențiat”, iar în 1974 obține gradul didactic I. Din 1979 a fost profesor de istorie la Liceul Agroindustrial Tecuci, până în 1986, când s-a pensionat. După 1990 a mai predat istoria la Liceul Industrial nr. 2, actualul Colegiu Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci. A primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Tecuci în 2000, precum și titlul de cetățean de onoare al comunei natale Umbrărești.
Profesorul Ion T. Sion a fost pasionat de istorie pe tot parcursul vieții sale, fiind un neobosit cercetător al arhivelor și bibliotecilor din țară. În urma cercetărilor efectuate a colecționat o mare varietate de obiecte, inclusiv peste 100 de monede, cele mai vechi fiind din perioada Traian și Hadrian, documente originale, cărți vechi (cea mai veche datând din 1794), obiecte etnografice și arheologice provenind din zona Umbrărești și Malul Alb. Acestea din urmă au fost donate în 2000 Muzeului Mixt Tecuci.
Munca sa de aproape 30 de ani s-a concretizat prin realizarea unei monografii istorice a comunei Umbrărești, tipărită în 1999 la Focșani, sub titlul „Umbrărești – Vatră milenară de istorie”, reeditată în 2012 la Iași, la Casa Editorială Demiurg. Documentele descoperite și colecționate au fost publicate în Anuarul Institutului de Istorie A.D. Xenopol din Iași, numerele XVIII (1981) și XIX (1982), sub genericul „Documente tecucene”.
În „Arhiva Genealogică” de la Iași, domnul profesor Ion T. Sion a publicat mai multe studii istorice, printre care se numără: „Costacheștii. Istorie și genealogie”, „S-a născut Cantemir bătrânul în anul 1612?”, „Considerații cu privire la spițele de neam răzeșești” și „Ion Tălmaci – Tulpină a unui bogat arbore genealogic”.
În calitate de membru al Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”, a participat la toate congresele organizate de acest institut, unde a prezentat mai multe comunicări, printre care se remarcă: „Costăcheștii – Gavriliță cu fiii și nepoții lui”, „Basarabeanul Vladimir Zaporojcenco”, „Neamul Jurgea – Negrilești – o prezență interesantă în peisajul genealogiilor boierești din România” și „Dumitrașco Cârnul – repere genealogice și istorice”.
În volumul „Familiile boierești din Moldova și Țara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică și biografică”, apărut la București, la Editura Simetria, în anul 2004, a publicat studiul „Stăpânii, sătenii și moara din Torcești”.
La vârsta de 89 de ani, în anul 2014, a publicat la Editura Sfera din Bârlad volumul „Familia boierilor moldoveni Costache”. Această lucrare a fost „rezultatul investigării în arhive a numeroase documente, multe din acestea fiind inedite”.
De-a lungul timpului, Ion T. Sion a publicat peste 100 de studii și articole pe teme istorice în periodicele: „Analele Moldovei”, „Arhiva Moldaviae”, „Astra Tecuceană”, „Dacia literară”, „Călăuză ortodoxă”, „Dunărea de Jos”, „Revista Română”, „Viața nouă”, „Glasul Tecuciului”, „Bârladul”, „Viața Liberă”, „Observator T.”, „Ateneu”, „Dacia Literară”, „Tecuciul Cultural” și „Anuarul Episcopiei Dunărea de Jos”.
Neputând ignora informațiile eronate referitoare la istoria Tecuciului, vehiculate de unii autori, profesorul a replicat de mai multe ori, aducând îndreptările necesare. Celor care se angrenau în astfel de demersuri le făcea și unele recomandări: „De istoria locală a târgului nostru, de prezentarea personalităţilor sale istorice, să se ocupe acei oameni care au pregătirea şi autoritatea corespunzătoare şi să renunţaţi la dorinţa şi tendinţa de afirmare cu orice preţ. Ori să vi le căpătaţi acestea, eventual chiar celebritatea, cu uneltele probităţii ştiinţifice. Căci a nu sluji adevărul istoric când vrei să scrii istorie nu foloseşte nimănui, nici măcar autorului unui asemenea demers incorect”.
De asemenea, a dus o lupta aprigă „împotriva «plăsmuitorilor» ce recurg la diverse trucuri cu scopul de a da valoare de autenticitate falsului, inventând «fel de fel de împrejurări ce înfrumuseţează istoria»”.
Ion T. Sion a încetat din viață pe 23 aprilie 2016 și a fost înmormântat în cimitirul din Umbrărești.
Daniel Bradea