Lansarea albumului „Smaranda Brăescu. Dincolo de culmi și neguri”

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, a organizat joi, 25 aprilie 2024, lansarea albumului „Smaranda Brăescu. Dincolo de culmi și neguri”. Evenimentul a reunit un public numeros, dornic să afle mai multe despre viața și activitatea celebrei aviatoare. 

 Managerul muzeului, Daniel Dojan, a deschis evenimentul mulțumind publicului și invitaților pentru prezență și a subliniat importanța programului editorial al muzeului. În ultimii trei ani, muzeul a tipărit patru lucrări dedicate personalităților locale, istoriei locale și patrimoniului cultural local: Constantin Solomon, Exponatul Lunii, Nicu Mircea și Smaranda Brăescu. Toate aceste proiecte au fost realizate prin efortul echipei din cadrul muzeului și cu susținerea administrației locale. 

Daniela Alecsa, muzeograf la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, a prezentat detaliile proiectului editorial „Smaranda Brăescu. Dincolo de culmi și neguri”. Proiectul este rezultatul colaborării dintre cele două muzee, care dețin bunuri patrimoniale ce au aparținut Smarandei Brăescu sau care completează informațiile despre viața și activitatea aviatoarei. 

 O parte din materialul fotografic inclus în album, inclusiv unele fotografii inedite, provine dintr-o donație făcută de un membru al familiei Brăescu. Donația a fost făcută către muzeul tecucean în 2017 și 2023 și a constat în două albume cu fotografii. 

Istoricul Dan Antoniu a vorbit despre biografia Smarandei Brăescu, detaliind saltul cu parașuta din Statele Unite ale Americii, piedicile cu care s-a confruntat aviatoarea și diverse mărturii despre caracterul acesteia. 

Muzeograful Mihaela Damian de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați a completat prezentarea cu detalii despre destinul tragic al Smarandei Brăescu, teroarea la care a fost supusă de către regimul comunist și reabilitarea personalității sale după anul 1990. 

 În cadrul evenimentului, muzeografele Mihaela Damian și Daniela Ana Alecsa au primit Premiul „Constantin Solomon” pentru bogata lor activitate științifică și editorială. 

Lansarea albumului „Smaranda Brăescu. Dincolo de culmi și neguri” este o contribuție importantă la cunoașterea vieții și operei acestei personalități marcante a aviației românești. Albumul poate fi achiziționat de la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci și de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați. 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”