Hortizona

 

În inima Moldovei, în localitatea Cudalbi, se desfășoară anual unul dintre cele mai așteptate evenimente educative ale anului – Concursul Interjudețean Hortizona, organizat de Liceul Tehnologic Nr. 1, ajuns în 2024 la ediția a VI-a. Acest concurs a reușit să devină un punct de referință în promovarea educației ecologice și a pasiunii pentru natură și agricultură printre elevii din întreaga țară. În cadrul concursului, au participat 40 de școli din țară, la cele trei secțiuni, fie prin participare directă, fie indirectă. 

 Sectiunea 1, intitulată „Colțul meu de rai”, a fost o oportunitate pentru elevi să își pună în valoare creativitatea și abilitățile fotografice. Participanții au fost încurajați să surprindă frumusețea naturii din jurul lor, să evidențieze colțurile preferate de relaxare și bucurie din propria lor grădină sau din mediul înconjurător. Fotografiile prezentate au fost o adevărată oglindă a diversității peisajelor naturale și a bogăției biodiversității din diferite regiuni ale țării. 

În secțiunea 2, intitulată „Noi și mediul înconjurător”, elevii au avut ocazia să își manifeste abilitățile artistice prin intermediul desenelor și machetelor. Tema a fost centrată pe relația dintre om și mediul înconjurător, încurajându-i pe participanți să reflecteze asupra modului în care acțiunile noastre influențează ecosistemul și să propună soluții inovatoare pentru protejarea și conservarea mediului. 

Sectiunea 3, intitulată „Poluarea în agricultură”, a abordat una dintre cele mai presante probleme ale societății moderne: impactul negativ al activităților agricole asupra mediului înconjurător. Elevii au fost încurajați să cerceteze și să propună soluții pentru reducerea poluării cauzate de practicile agricole, să exploreze alternative sustenabile și să promoveze practici agricole responsabile și prietenoase cu mediul. 

 Atmosfera din cadrul Concursului Interjudețean Hortizona a fost una plină de entuziasm și energie pozitivă, iar participanții au demonstrat un nivel remarcabil de creativitate, pasiune și dedicare în abordarea temelor propuse.  

Juriul, format din experți în domeniul agriculturii, ecologiei  informaticii și fotografiei, au avut o sarcină dificilă în evaluarea proiectelor, având în vedere calitatea și originalitatea acestora. 

Concursul Interjudețean Hortizona rămâne, astfel, un exemplu elocvent al modului în care educația și pasiunea pentru natură pot fi integrate într-un cadru educațional stimulativ și inspirațional. 

  

Coordonator concurs, 

Prof. ing. horti. Doru Relu Anton