Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” organizează în parteneriat cu Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu ora 10, proiectul educațional „Comunismul pe înțelesul tinerilor. Cum au trăit bunicii noștri în perioada regimului comunist?”. Vor prezenta, managerul muzeului Daniel Dojan și Prof. Carmen Popa.
Regimul comunist din România a fost impus de Uniunea Sovietică odată cu ocuparea militară a României. Nesemnificativul partid comunist în 1944 nu ar fi avut niciodată puterea să preia guvernarea într-o țară majoritar anticomunistă, însă cu ajutorul tancurilor sovietice au ajuns la putere.
Întreaga perioadă a regimului a fost caracterizată de instaurarea unei dictaturi brutale, marcată de represiuni politice severe. Sub umbrela ideologiei comuniste, libertățile fundamentale au fost suprimate, iar opozanții regimului au fost aruncați în temnițele Securității, supuși torturilor și execuțiilor sumare. Ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu la putere în 1965 a adus o eră de național-comunism extrem, caracterizată de o industrializare forțată și o autarhie economică sufocantă.
Viziunea îngustă a dictatorului Ceaușescu de a transforma România într-o putere industrială independentă a dus la neglijarea agriculturii, rezultând foamete și lipsuri tot mai mari pentru populație. Frigul a devenit un alt dușman al românilor, din cauza penuriei de energie impuse de regim. Lipsurile materiale, propaganda omniprezentă și controlul strict al vieții private au creat o atmosferă de opresiune și frică constantă.
Vom vedea prin intermediul documentelor de arhivă, a fotografiilor, a materialelor video, care a fost viața în cadrul regimului comunist.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”