Cercetaşii României întruniţi la Tecuci pentru o nouă ediție: „Promisiunea 2024” – FOTO  

  

Anual, la sfârșitul lunii mai, cercetașii din întreaga țară își dau întâlnire la Tecuci întrucât aici există Statuia Cercetașului, cinstind astfel memoria cercetaților căzuți pentru patrie. Statuia Cercetașului este singurul monument de acest fel din țară, fiind instalat la Tecuci în anul 1924. Statuia a fost realizată de sculptorul Athanasie Constantinescu în atelierele Școlii Superioare de Arte și Meserii București. Însă, odată cu instalarea comunismului aceasta a fost dată jos și topită. În anul 1996 statuia este realizată de Dan Mateescu și repusă pe soclu, acolo unde îi era locul.  

Organizația Națională „Cercetașii României”, la invitaţia Centrului Local „Oltea Doamna” din Tecuci a participat în perioada 24 – 26 mai 2024 la manifestările prilejuite de sărbătorirea „Zilei Cercetașului”. 

 Începând de vineri, cercetaşi din multe Centre Locale ale ţării, în număr de 600, au poposit la Tecuci pentru a sărbători împreună evenimentul. Au întins corturile la Insulă, au vizitat oraşul, au participat seara la Festivalul „Folk… Minor” organizat de Casa de Cultură și au legat prietenii. Sâmbătă s-a făcut drumeţie la mănăstirea / pădurea de la Adam din comuna Drăgușeni, unde au avut loc activităţi specifice. După muzică și dans, seara de sâmbătă s-a încheiat cu focul de tabără, realizat de Serviciul Totul Verde din cadrul Primăriei Tecuci.  

Duminica se face deplasarea la Statuia Cercetașului din zona Profiriu. Pe drum, în marșul lor li s-a alăturat primarul Lucian Costin, consilieri locali, susținători.  

 Liderul Centrului local „Oltea Doamna” Tecuci – prof. Mihaela Munteanu și-a început discursul cu salutul obișnuit organizației – „Cercetași! / – Gata oricând!”, amintind că ne aflăm în fața acestui monument unic în România, unde cercetași din 17 Centre locale ale țării vor depune Promisiunea. A continuat, menționând că este un moment unic în viața oricărui cercetaș, căci prin acest legământ se consfințește legătura sa cu grupul, ceilalți membri ai Organizației Cercetașii României și se creează sentimentul responsabilității față de respectarea Legii Cercetașului.  

 „Depunând Promisunea, un cercetaș se angajează așadar să facă tot posibilul să respecte legea cercetașului, acest cot de viață individual și colectiv care are la bază principiile cercetășiei. Unul dintre principiile de bază sunt cele trei degete lipite din salutul cercetășesc reprezentând datoria față de sine și de propria dezvoltare, datoria față de aproapele nostru și datoria față de Dumnezeu – adică responsabilitatea a ceea ce este material, de a-și descoperi propriile valori spirituale. Au fost trei zile de experiențe de neuitat, începând de vineri când am intrat în lumea minunată a lui Tolkien, am făcut cunoștință cu ceilalți membrii ai Frăției Inelului, pentru ca sâmbătă să pornim în drumeție în misiunea de a face lumea puțin mai bună decât am găsit-o. Lucrând împreună, ajutându-ne, sprijinindu-ne ca niște prieteni, am reușit să ajungem aseară la capătul călătoriei și am aruncat toate relele în focul Mordorului. Am lăsat în jur doar bunătatea, bucuria de a fi împreună, recunoștința că am ajuns la capăt și că ne-am făcut așa prieteni buni, poate chiar pe viață. Campurile cercetășești sunt activități complexe, adevărate proiecte în care pot fi aplicate toate elementele sistemului educativ cercetășesc ai căror beneficiari sunt copiii și tinerii care sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile, care să poată juca un rol perceptiv în societate și în lume. Avem anul acesta bucuria ca printre noi să fie membrii Consiliului director al organizației noastre și așa cum mi s-a spus, este a XXII-a oară când se desfășoară ediția Promisiunea la Tecuci”, a precizat prof. Mihaela Munteanu. 

 A dat apoi cuvântul președintelui Organizației Cercetașilor Români, Andrei Avram, care în discurs a subliniat bucuria că a ajuns în orașul unde există statuia Cercetașului și a trăit ultimele trei zile pe Insula Cercetașilor, aducând mulțumiri gazdelor – echipei organizatoare pentru efortul depus: „Pe lângă faptul că respectăm tradiția și aducem un omagiu cercetașilor care au fost înaintea noastră, suntem 600 cercetași aici, 7000 în România, iar în toată lumea sunt 50 milioane. Atunci când vă depuneți Promisiunea gândiți-vă la contextul acesta, pe lângă cercetașii care îi aveți lângă voi, care sunt de centru, există o mare cercetășie, o mare familie, cu adevărat imensă”. 

Primarul Lucian Costin a vorbit despre deviza cercetașului – „Gata Oricând”, care înseamnă altruism și devotament, un crez ce ar trebui folosit în toate domeniile și care ar trebui să ne ghideze întreaga activitate.  

 „Gata/Oricând înseamnă să te dedici semenilor fără să aștepți nimic în schimb și mai înseamnă să fii un exemplu pentru ceilalți. Cercetășia are mai bine de un secol, Tecuciul este, pe drept cuvânt, capitala cercetășiei, iar aceasta este prima statuie din Europa, refăcută de admirabilul tecucean plecat dintre noi – Dan Mateescu, pentru a-i cinsti pe cercetașii României, în semn de respect și aducere aminte pentru jertfa lor din Primul Război Mondial.  

Suntem onorați să vă avem astăzi oaspeți. Noi spunem Tecuci – Acasă. Alte două simple cuvinte care definesc întreaga noastră comunitate, care este, așa cum spuneam, onorată de prezența dv. Aici, la Tecuci, păstrăm vie flacăra cercetășiei și o facem pentru că și în acest mod devenim mai buni, mai atenți la semenii noștri. Cercetășia este o adevărată școală care modelează caractere și avem nevoie de asemenea exemple”, a spus printre altele primarul Lucian Costin. 

A urmat depunere de coroane, din partea Primarului și a Centrului local „Oltea Doamna” Tecuci, apoi s-a trecut la depunerea Promisiunii.  

Au depus atât lupișorii, cât și exploratorii, temerari și seniori din Centrele locale din Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Iași, Suceava, Buzău, Pitești, București, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița, comuna Matca – jud. Galați și bineînțeles gazda – Centrul local „Oltea Doamna” Tecuci. 

 Acest camp nu s-ar fi putut desfășura fără implicarea Centrului local Tecuci, cu sprijinul autorităților locale – Primăria și Consiliul local, și a tuturor participanților activi: Poliția Locală, Poliția Municipală, ISU – detașament Pompieri, Salvare, Serviciul Totul Verde, Casa de Cultură.  

Toate aceste zile petrecute de cercetași împreună la Tecuci fac ca Cercetășia să fie un mediu minunat de creștere și dezvoltare personală.  

Felicitări organizatorilor și participanților, sunteți un exemplu!