Din nou la Ateneu – FOTO

 

După o scurtă pauză, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci și-a reluat activitatea având de această dată pe scenă Fundația Culturală „Remember Enescu”, aflată într-un Turneu Național. 

Spectacolul oferit a purtat titlu „Tineri interpreți pe urmele lui Enescu” și a dorit să fie un turneu pentru suflet și spirit. Producător al acestui eveniment este Asociația „Remember Enescu”. 

Până la începerea evenimentului personalul din cadrul proiectului a oferit tuturor spectatorilor câte un chestionar cu referire la modul cum percepe publicul dragostea față de muzică, alături de un interesant program al acestui proiect „Turneu Național – Tineri interpreți pe urmele lui Enescu” iulie – august – 2024, program editat de Administrația Fondului Cultural Național. 

 Evenimentul a fost deschis de gazda Ateneului, Doru Eugen Pelin, care după ce a mulțumit organizatorilor turneului că au poposit și în orașul nostru, a continuat prin a ne vorbi de viața și activitatea marelui George Enescu și mai ales de legătura George Costea – George Enescu și vizitele lor prin Tecuci. Despre George Enescu, vorbitorul a invitat-o pe prezentatoarea spectacolului prof. Mihaela Tomescu să ne prezinte mai multe aspecte din viața marelui muzician. 

Mihaela Tomescu este profesor de vioară la Liceul „George Enescu” din București. Fiul acetuia – Alexandru Tomescu este un apreciat violonist care în anul 2007,în urma unui concurs, a câștigat dreptul de a concerta pentru o perioadă de cinci ani la singura vioară din România construită de Antonio Stradivari, vioară asigurată de România, atunci, pentru suma de 1,2 milioane de euro. Cu această vioară Alexandru a susținut din anul 1983 peste 1500 de concerte. 

Prof. Tănăsescu ne vorbește despre viața și activitatea marelui Enescu, dar și despre Proiectul Administrației Fondului Cultural Național, prin care se dorește aducerea unui nou omagiu marelui violonist, compozitor, profesor și dirijor. 

Această fundație împlinește acum 25 de ani de activitate, turneul venind la Tecuci de la Focșani, urmând ca pe data de 18 august 2024 să concerteze la Bârlad și pe 19 august 2024, zi în care se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui muzician, să concerteze la Piatra Neamț. Se amintește și faptul că în anul 1915 Enescu a concertat la Tecuci. Prof. Tomescu sublinează și turneul efectuat de acesta în SUA, dând amănunte și din cartea lui Viorel Cosma despre George Enescu, dar și desre legăturile de prietenie dintre Enescu și Liviu Rebreanu. 

 Prima interpretă intrată în scenă a fost flautista Mariia Velia, acompaniată de pianistul Matei Labunț. Mariia este născută în Bucovina și a absolvit Liceul de muzică la Cernăuți, iar în prezent studiază la Facultatea de interpretare muzicală a Universității Naționale de Muzică din București. 

Pianistul Matei Labunț este student la Universitatea de muzică „Frantz Liszd” din Weimar – Germania și deținător a numeroase premii. 

A urmat pianista Miruna Măciucă, fostă elevă a Colegiulu Național de Muzică „George Enescu” din București deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale. 

Pe scenă a urcat Ștefania Turcu cu a ei minunată vioară, ea fiind absolventă a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și care a susținut mai multe recitaluri în țară și peste hotare. 

A revenit la pian Matei Labunț, pentru ca apoi să facem cunoștință cu harpistul Andrei Olaru, absolvent de Master al Conservatorului Național din Lion. 

 În final, toți instrumentiștii prezenți în scenă ne-au prezentat noua lucrare a compozitoare Oana Vardianu, intitulată „Impresii din călătorie”, titlu cu trimitere directă la turneul pe care aceștia îl fac prin țară. 

Am mai remarcat faptul că după fiecare prezentare, înainte de invitarea în scenă a instrumentistului, prof. Mihaela Tomescu, venea cu noi date despre activitatea lui Enescu și aprecieri despre valoarea marelui compozitor. 

În program au fost lucrări de F. Chopin, C. Debussy, M. Tournier, P.I. Ceaikovsky, F. Liszt, E. Ysaye, J. Massnet, F. Creisler, E. Elgar, C. Gluck și George Enescu. 

Îmbucurător pentru noi este faptul că în broșura editată și împărțită spectatorilor la Capitolul Parteneri, alături de Universitatea Națională de Arte„ George Enescu” din Iași, Muzeul mun. București, Palatul Sușu, Palatul Culturii din Iași, Muzeul de istorie „Vasile Pârvan”, Teatru Tineretului din Piatra Neamț, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani apare și Ateneul Fundației Pelin din Tecuci. Lucru care ne bucură enorm. 

Am asistat la un spectacol cât se poate de reușit și mulțumim interpreților și organizatorilor. 

 

Iancu Aizic