Activități remediale de literație 

 

La Școala Gimnazială „Ion Petrovici” din Tecuci s-au desfășurat luna aceasta, timp de 5 zile, activități integrate de tipul Ateliere de vară din cadrul Proiectului Național „Școli cu scLipici – Activități remediale de literație” organizat de Inspectoratul Școlar Județean Galați în colaborare cu Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic Galați și Fundația Noi Orizonturi. Grupul țintă a fost format din 20 elevi de ciclu primar provenind din medii vulnerabile, neavând în familie ocazii favorabile deprinderii citit-scrisului. 

 Echipa de proiect a fost compusă din: 2 facilitatori – prof. înv. primar Păncescu Cornelia, prof. înv. primar Popa Mirela; 2 voluntari – învățător Doca Ecaterina-Lili, învățător Brăilescu Mihaela; director-profesor Postea Maria. 

Obiectivele urmărite au vizat dezvoltarea competențelor de literație, a creativității, a gândirii critice, a abilităților artistice și practice, a capacităților relaționale și de intercomunicare ale tuturor factorilor implicați. 

În fiecare zi am citit copiilor o poveste: Planul furnicuței, Grădina bunicului, Îmbrățișări în oraș, O căsuță pentru șoricel, Planul maimuțelor (cărți ilustrate disponibile în format pdf și audio pe https://scolicusclipici.noi-orizonturi.ro/laborator-de-literatie-2/). Elevii au făcut predicții cu privire la personaje și desfășurarea acțiunii, au formulat întrebări folosindu-se de roată, au decupat și lipit realizând cărticele cu silabe, au alcătuit propoziții. Citirea model, citirea explicativă, selectivă, pe roluri, cronometrată au fost câteva dintre activitățile cheie, după care s-a trecut la rezolvarea unor  fișe de lucru preluate de pe platforma proiectului (https://scolicusclipici.noi-orizonturi.ro/wp-content/uploads/2024/05/F4-Fise-de-lucru-Planul-Furnicutei.pdf).  

 Copiii au ordonat ideile principale/evenimente, au despărțit cuvinte în silabe, au colorat cuvinte după cod, au completat careul cuvintelor, au exersat auzul fonematic cu ajutorul  Cutiilor Elkonin. Dar au și cântat, dansat, s-au lăsat antrenați în jocuri de socializare/energizare. Toate produsele activităților au fost puse în mape individuale pentru fiecare participant, mape pe care le-au luat acasă împreună cu o diplomă, un orar, un balon. 

Școlarii cu ScLipici au fost nerăbdători să participe la Școala de vară în care poveștile s-au împletit cu bucuria revederii, jocurile copilăriei cu emoția muncii în vacanță și voia bună.  

Scopul principal al atelierelor a fost de a accelera dezvoltarea deprinderilor de citit-scris, de a încuraja iubirea pentru lectură și scriere și de a echipa copilașii cu abilitățile necesare pentru a avea succes în mediul școlar și în viață. 

 

Prof. înv. primar Păncescu Cornelia 

Prof. înv. primar Popa Mirela