În perioada iunie – august 2024, la Școala Gimnazială „Sf. Stelian” Umbrărești – Deal, județul Galați, s-a desfășurat proiectul „Pregătiți pentru viitor”, realizat cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Proiectul a avut drept scop realizarea unor activități recreative care să susțină elevii în vederea creșterii succesului școlar al acestora. Astfel, prin intensificarea proiectelor în domeniul educației și prin dezvoltarea unor activități de calitate, se urmărește încurajarea și motivarea elevilor pentru a depăși mai ușor problemele determinate de schimbările actuale.
Proiectul „Pregătiți pentru viitor” răspunde nevoii implementării unor activități practice care vizează dezvoltarea abilităților de gândire critică, de comunicare, îmbunătățirea atenției și concentrării. Astfel, inițiativa vizează diversificarea activităților educative, activități variate, care să îi încurajeze pe elevi, să îi motiveze să comunice cu ușurintă, să fie încrezători în forțele proprii și să facă alegeri potrivite, contribuind astfel și la creșterea stării de bine.
Una dintre activități, atelierul de public speaking, a vizat dezvoltarea mijloacelor de expresie și a abilităților de comunicare prin jocuri și exerciții practice.
Având un caracter interactiv și practic, atelierul a oferit acces la cele mai utile tehnici de îmbunătățire a abilităților de comunicare și gândire critică. Ghidați cu iscusință și cu bucurie de profesoara Mihaiela Curcă, elevii au reușit să-și înfrângă emoțiile, să răspundă cerințelor propuse și să interpreteze diferite roluri.
Dintre exercițiile derulate se pot enumera: caruselul emoțiilor (elevii mimând doar cu ajutorul gesturilor o emoție aleasă), exerciții de dicție (pronunție adecvată, tonul potrivit, ritmul corect), exerciții de realizare a unor tipuri variate de discurs în funcție de context (aprecierea unui coleg, de mulțumire la premiere, de convingere a părinților, la interviul pentru un nou loc de muncă, în vederea obținerii unei finanțări) și exerciții de respirație.
Elevii participanți au reușit să deslușească tainele comunicării eficiente a unui mesaj verbal, într-un mod clar, coerent și convingător.
Educația financiară poate oferi copiilor nu doar cunoștințe despre cum să economisească sau să cheltuiască bani în mod responsabil, ci și o analiză a conceptelor cheie, cum ar fi bugetul personal, economisirea, investițiile și datoriile.
Una dintre activități a fost moderată de prof. Mihaiela Curcă, care a reușit, cu măiestrie și tact pedagogic, prin intermediul jocurilor, activităților practice și întrebărilor deschise, să le ofere celor prezenți instrumente de care au nevoie pentru a deveni tineri independenți și responsabili financiar.
Activitățile derulate au vizat istoria banilor, prezentarea unor bancnote și monede din diferite epoci, completarea fișei „Nevoi și dorințe”, realizarea jocului „Copiii și banii”.
Curiozitatea elevilor participanți la activitate a fost stârnită de vizita celor două reprezentante ale unei bănci comerciale din Galați, sucursala Liești: Dorela Boza și Crina Rafira Dibu. Întâlnirea a avut loc sub forma unui dialog despre rolul și activitatea băncii, produse și servicii bancare, tipurile de depozite, instrumente și mijloace de plată (numerar, card, internet și online / mobile banking), funcționarea acestora, avantaje și dezavantaje. Mai mult, s-a pus accentul pe modalitățile de economisire, de valorificare la maximum a banilor disponibili, identificarea riscurilor și oportunităților pentru tineri. Elevii au primit sfaturi despre obiceiurile de cumpărare și tipurile de investiții (cu risc scăzut, mediu sau ridicat).
Activitățile au contribuit la formarea unui vocabular minimal şi înţelegerea unor noţiuni de bază legate de sectorul financiar – bancar, la formarea unor abilităţi şi deprinderi legate de economisire, credit, bugetul familiei/bugetul personal, investiţii, dar și îmbunătățirea competențelor de exprimare în public.
Prof. coordonator Monica Babeș