La una dintre numeroasele mele prezențe la diferitele evenimente petrecute la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, mai exact la data de 5 martie 2022, când se lansa aici volumul „Tabăra de la Furceni” – semnată de inginerul Paul Aelenei, am avut ocazia să fiu contactat chiar de autor care mi s-a prezentat și mi-a spus că mă urmărește permanent pe rețeaua de socializare, apreciază ce și cum scriu și dorește să stabilim legături pentru schimburi de experiențe.
Am apreciat acest gest și am rămas în legături telefonice, periodice. Aveam apoi să aflu că Paul Aelenei este fiu al localității Cosmești, născut la istorica dată de 23 august – 1974 și a studiat în Centrele Universitare din București și Sibiu, fiind licențiat în inginerie economică, teologie și limbi străine. Este membru activ al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Galați, subfiliala Tecuci.
Autorul are, până acum, scoase de sub tipar un număr de cinci volume, respectiv „Epigrame” în anul 2017, „Tabăra de la Furceni” în 2019, „Cronologia Cosmeștilor” în anul 2020, „Cosmeștii în Primul Război Mondial” în anul 2021 și „Tabăra de la Furceni” – reeditare cu diferite completări în anul 2021. Are și 12 volume de versuri dar și numeroase comunicări științifice. Dintre premiile obținute consemnăm – Premiul „Ion T. Sion” oferit de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci’ în anul 2021 pentru lucrarea „Cronologia Cosmeștilor” – oameni, fapte, locuri și date.
Zilele trecute, am remarcat pe fb faptul că recent, neobositul Paul Aelenei a scos de sub tipar o nouă carte, respectiv volumul „Povești din Cosmești”. Am văzut, tot acolo, bucuria autorului care era pe o bicicletă, cu portabagajul plin de cărți pe care le oferea gratuit, consătenilor și nu numai. I-am scris că doresc și eu un volum.
Nu a durat mult timp și iată, vineri 30 august 2024, am fost contactat telefonic cu dorința de a ne întâlni pentru acest lucru. Am stat mai mult timp de vorbă și am văzut în acesta un om care, în primul rând, știe să asculte cu mare atenție tot ce îi spui – lucru mai rar azi, când toți sunt grăbiți. Dar, în același timp, știe să îți și răspundă și să motiveze, cu deplină acoperire, tot ce spune. A fost, cu adevărat, o întâlnire de suflet. Mi-a oferit cu mult drag cartea cu următorul autograf: „Domnului Iancu Aizic, cu deosebite considerații – Tecuci 30 august 2024”.
Cartea se numește „Povești din Cosmești – podul, legionarii, rușii, braseria, fabrica și școlile”, fiind apărută la Editura StudIS din Iași, are coperți cartonate, lucioase, prima copertă fiind în culori. Are un număr de 146 de pagini. Deschizând cartea, primul meu gând s-a îndreptat spre această localitate, cunoscută mai mult prin celebrul Pod, prin renumita Fabrică de cherestea, prin braseria „Zăvoiu”, dar și prin oameni cum ar fi directorul Soare, renumitul dr. stomatolog Vulpoi, fostul ministru Emil Dinga, sora acestuia poeta Mirela Ianoș Dinga, sau artistul plastic David Sava.
Din introducerea autorului reținem „Despre istoria comunei Cosmești se pot scrie câteva zeci de cărți și acest lucru îl afirm în cunoștință de cauză. Acest volum vine să completeze șirul istorisirilor despre evenimentele petrecute pe meleaguri cosmeștene”.
Primul material din carte este despre DN de pe teritoriul comunei Cosmești, urmat de materialul intitulat „Îngrozitoarea crimă din gara Cosmești”. Se continuă prin comunicarea „O tâlhărie, doi bătrâni și mai multe drame” petrecută în anul 1894, autor fiind Vasile Grigorică. Urmează materialul intitulat „Construirea podului de la Cosmești” finalizat în anul 1924. Se continuă prin comunicarea „Protestul muncitorilor de la Podul Cosmești”. Urmează materialul „Inaugurarea Podului de la Cosmești”, din 26 august 1924. Aflăm apoi despre „Inaugurarea Școlii din Cosmești Vale”, din data de 6 august 1929. Urmează comunicarea intitulată „Două trenuri și un impegat erou”, eveniment petrecut în anul 1930 în gara Cosmești. Aflăm apoi că la data de 5 iulie 1931 a avut loc „Sfințirea Bisericii din Furcenii Vechi”. Facem apoi cunoștință cu „Prăvălia lui Paraschiv Purcel din Furcenii Vechi”. Urmează un material despre „Scrisoarea și jurământul legionarilor din satul Cosmești Vale”.
Următorul material se numește „Executarea legionarilor în pădurea Nemțeanca de la Furcenii Noi”, din anul 1936. Aflăm apoi „Crâmpeie din trecutul Bisericii adventiste din satul Cosmești Vale”. În continuare aflăm cum a luat ființă „Parcul de nuci” de la Furcenii Vechi, dar și cum a fost salvat Podul de la dinamitare în vara anului 1944.
Urmează comunicara intitulată „Armata eliberatoare la Cosmești” – eveniment datat septembrie 1944. Aflăm amănunte și despre „Fugarii din pădurea Nemțeanca” din anul 1950.
Se continuă prin comunicarea „Școala din Furcenii Vechi la începutul perioadei comuniste”, după reforma învățământului din anul 1948. De aici aflăm că la această Școală corul era pregătit și condus de prof. Jean Georgescu (poetul Ovid Caledoniu). Era perioada când în clase deasupra tablei erau tablouri mari cu Prezidiul Marii Adunări Naționale, începând cu Chivu Stoica, Ana Pauker, Vasile Luca, Alexandru Moghioroș, Gheorghe Apotol și se termină cu Nicolae Ceaușescu.
Urmează un material care mi-a răscolit și mie multe amintiri din trecut, respectiv „Cinematografele din Cosmești”, unde am regăsit personaje pe care le-am cunoscut cum ar fi Dumitru Răduca – secretar de partid, Constantin Clinteanu – Președinte de sindicat, Ion Fotache fost Director al Cinematografului din Tecuci, directorul Fabricii de cherestea Dumitru Soare. Urmează un material despre activitatea Fabricii de cherestea văzută de un ziarist de la publicația „Viața Nouă” (Viața liberă de azi).
Urmează un alt material de suflet pentru mine despre „Braseria Zăvoiu” – unitate inauguratăla 8 mai 1969 și la care a participat și Constantin Dăscălescu fost atunci prim-secretar al PCR Galați, membru al CC și apoi prim-ministru al guvernului. Aici găsim și materiale semnate de cunoscutul jurnalist gălățean Corneliu Mihăilescu.
Ultimul material este dedicat „Școlilor din satul Cosmești Deal”.
În final, autorul mulțumește tuturor celor care au contribuit cu mărturii la realizarea acestei lucrări, respectiv un număr de 22 persoane.
Volumul cuprinde și 18 fotografii color, dominante fiind cele cu renumitul pod de la Cosmești. Pe ultima copertă autorul spune printre altele „Am adus în fața dvs. o parte din amintirile despre Cosmești care peste ani și ani, ele vor bucura sufletul celor ce le vor citi, fâcându-i pe urmașii cosmeștenilor de astăzi să fie mândri de comunitatea și înaintașii lor”.
Felicitări pentru această lucrare și noi, tecucenii, suntem mândri că vă avem alături!
Iancu Aizic