O nouă lansare de carte la Casa de Cultură din Tecuci – FOTO 

  

Marți, 24 septembrie a.c, Sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă lansare de carte. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local Tecuci și Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” din localitate. 

Este vorba de lansarea unei cărți din Colecția „Din temnițe spre Sinaxare” – „Părintele Evghenie Hulea – Sfântul de la Mușinoaele”. Lucrarea a apărut la Editura Areopag din București în anul 2024, are un număr de 112 pagini iar editor este Danion Vasile. Acesta, în prefața pe care o semnează, spune printre altele „Tânărul Gabriel-Andrei Timofte este un deschizător de drumuri. Prin munca lui de pionierat, ne ajută să îl cunoaștem și să îl cinstim pe Părintele Evghenie Hulea, cel numit pe bună dreptate – Sfântul de la Mușinoaele”. 

 Manifestarea a fost deschisă de președintele Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, poetul Dan Vîță, care a început prin a mulțumi și a ura un călduros „Bun Venit” participanților la eveniment adresând respectul ce se cuvine înaltelor fețe bisericești aflate în sală. De altfel, s-a rostit în plen și binecunoscuta rugăciune „Tatăl nostru” cel ce ne conduce și luminează viața. Moderatorul a continuat prin a ne reaminti tabloul suferințelor din anul 1945, într-o Românie dominată de stalinism și de rezistența anticomunistă. Se amintește de cei 800.000 de întemnițați din care circa 200.000 au murit. Se remarcă și faptul că dintre cei 800.000 de întemnițați 8000 erau fețe bisericești. Despre evenimentele din acele timpuri au scris și mulți autori de cărți, amintind aici celebrul roman „Scrinul negru” al lui G. Călinescu sau lucrări semnate de Radu Gyr, Paul Goma și alții. 

 În continuare, s-a urmărit un material filmat din renumitul serial de televiziune „5 minute de istorie” – semnat de prof. dr. Adrian Cioroianu, respectiv episodul cu nr. 157 cu referire la aceste evenimente din acele timpuri negre. Aici, se înfățișează evenimente ale rezistenței armate din Munții Făgăraș, Zona Muscelului, Bucovina sau Munții din Nordul Olteniei. Este amintit și celebrul Război din Coreea anilor 1950-1953 și se pune în prim plan faptul că anul 1962 reprezintă existența ultimului haiduc partizan. 

Revenit la calitatea de moderator, poetul Dan Vîță reamintește perioada în care se încerca eliminarea și scoaterea în afara societății precum și minimalizarea bisericii, aici un rol deosebit în apărarea credinței avându-l părintele Cristian Marina, un apropiat al lui Petru Groza, fost prim ministru în mai multe guverne între anii 1945-1952, rezistându-se astfel până în anul 1959, când apare Legea 410/1959 prin care mii de călugări au trebuit să părăsească mănăstirile, act semnat de Gh. Gheorghiu Dej și Emil Bodnăraș. 

Trecând apoi la prezentarea cărții, moderatorul ne spune că autorul cărții de față este absolvent al Facultății de Teologie din Galați și este pentru a doua oară la Tecuci, după ce a mai fost aici pe data de 9 martie la Muzeul de Istorie din Tecuci. Această carte reprezintă lucrarea de doctorat a autorului Gabriel-Andrei Timofte. 

 În continuare, despre cartea de față a fost invitat să ne vorbească distinsul profesorul doctor Daniel Mazilu. Acesta începe prin a-și manifesta bucuria de a avea astăzi, în mijlocul nostru, un invitat de mare valoare. Profesorul Mazilu continuă prin a ne reaminti faptul că ne ducem traiul alături de alte 8 miliarde de oameni și trăim cu toții o perioadă delicată, plină de rutină, dar și de ignoranță. Despre carte, ne spune că Părintele Evghenie Hulea poartă girul și recunoștința unor oameni de mare valoare și importanță. Așa cum s-a mai spus, aceasta este o lucrare de pionierat în acest domeniu și cu siguranță vor urma și altele. Se subliniază imensitatea de documente studiate în realizarea acestor lucrări, multe din dosarele CNSAS. Toate descrierile făcute părintelui Evghenie, ni-l prezintă ca un om cu o mare puritate sufletească și mereu foarte încrezător în forțele proprii. Are și o mare putere de înțelegere și, mai ales, de a se apăra împotriva diferitelor atacuri la care a fost supus. Și, ce e principal, nu a acceptat ajutor de la alte persoane și a suportat cu demnitate umilințele. 

A fost apoi oferit cuvântul autorului care începe prin a ne reaminti că această lucrare a fost de fapt teza lui de doctorat. 

Despre Părintele Evghenie a auzit în anul 2014 și de atunci i-a urmărit întreaga activitate, fascinat de acest lucru. Autorul continuă prin a ne spune că, în timpul liber, îi place să se plimbe prin cimitire și să citească ce scrie pe cruci. Vorbește de modul de redactare a documentelor și de felul cum a ascultat martorii, plecând de la un număr de 3 și ajungând la 180 de mărturii ale evenimentelor cercetate. Revenind la calitățile descoperite la părintele Evghenie, ține să sublinieze la acesta Simplitatea! Autorul încheie prin a mulțumi publicului pentru prezența și atenția de care acesta a dat dovadă. 

În final, a fost rândul invitaților din public să ia cuvântul. Primul vorbitor a fost părintele Ion Ariton de la Parohia Corod apoi părintele Isidor Iacob de la Mănăstirea Sihastru – Buciumeni. 

Foarte interesantă a fost intervenția inginerului profesor Alexandru Dimitrescu, o persoană îndrăgită de publicul tecucean, acesta fiind prezent la majoritatea activităților literare și științifice din municipiul nostru. Începe prin a menționa că a cunoscut această perioadă, fiind arestat încă de când avea 9 ani, până la vârsta de 12 ani, alături de alți 240 de condamnați. 

Ne vorbește apoi de învățământul de azi, care, după părerea dânsului, s-a transformat doar într-un fenomen de dresaj. Ne amintește vorbele unui mare înțelept despre viitorul ce ne așteaptă unde se prevede că lumea va fi împărțită doar în două părți – zei și inutili. 

Apreciem reușita acestei lansări și, în final, mulțumim autorului care ne-a oferit o carte cu următoarea dedicație – „Ziarului Tecucean, mulțumiri celor care s-au străduit să ne fie alături la lansarea de carte din Tecuci, 24 sept. 2024”. 

Și noi, vă mulțumim, stimate Gabriel-Andrei Timofte! 

  

Iancu Aizic 

 

 

Lasă un răspuns