Pietrele tăcerii: Cimitirul Evreiesc de pe Strada Vânători din Tecuci 

   

În perioada interbelică, în Tecuci existau trei cimitire evreiești: Cimitirul vechi de pe strada Dr. Boteanu, Cimitirul vechi de pe strada Vânători și Cimitirul nou din suburbia „Poșta”. Cimitirul evreiesc de pe strada Galați a dispărut, însă cimitirul de pe strada Vânători s-a păstrat. A fost înființat în urma donației unui teren de către Casa Obștei, oferită Comunității Evreilor din Tecuci pe 15 decembrie 1839, pentru amenajarea cimitirului. Acesta se află situat între fosta Fabrică de Spirt și vechea mahala Bulgari, cunoscută în acea perioadă sub denumirea de Lutărie. 

În prezent, au rămas aproximativ 30 de plăci funerare, decorate cu diverse stilizări vegetale și însemne simbolice. Pe aceste pietre de mormânt sunt inscripționate numele defuncților, menționându-se doar prenumele fiecărei persoane decedate, împreună cu numele tatălui; numele de familie nu este inclus. Pe piatra funerară a celui considerat cohanim se menționează faptul că a fost „om important”. 

 Iată câteva dintre numele celor înmormântați în acest cimitir: Feghea, fiica lui Şlomo, decedată în februarie 1848; Nahum, fiul lui Hună, decedat pe 5 octombrie 1849; Estera, fiica lui Şalom, o femeie de seamă, decedată pe 8 august 1850; David Baruh Iehuda Leib Hacohen, om important, decedat în 1851. Singura piatră funerară cu inscripție realizată cu litere latine îi aparține lui Haim Leib Waissman, care a murit la vârsta de 48 de ani, pe 9 iulie 1870. Se pare că ultima persoană înmormântată aici a fost Dov, fiul lui Nusăm, pe 15 septembrie 1889. 

 

Daniel Bradea 

  

(Contribuții la istoria orașului Tecuci, vol. 2, 2023, p. 384-385; fotografiile au fost realizate pe 24 mai 2021 de Daniel Bradea, cu amabilitatea președintelui Comunității evreiești din Tecuci, Iancu Aizic.) 

Lasă un răspuns