Festivalul Aforismului încheiat cu muzică de calitate la Ateneul Fundației Pelin 

         

Ultima zi a Festivalului Internațional al Aforismului, programat în perioada 11-13 octombrie 2024 la Tecuci, a fost dedicată surorii literaturii, muzica. După ce într-un material anterior am postat cronica celor două zile de festival, consemnăm aici, acum, ce s-a petrecut în ultima zi de festival.  

 Dacă la început nu înțelegeam prezența în ultima zi de festival a unui recital instrumental, acum felicit călduros organizatorii pentru această frumoasă idee. Aceasta pentru că duminică, 13 octombrie 2024, începând cu ora 12, la Ateneu am fost martorul unui eveniment muzical pe care cei care nu l-au urmărit au motive serioase să regrete. A fost vorba de recitalul oferit de Andrei Irimia prin turneul „Lights and Shadows”, un spectacol cu adevărat pentru publicul iubitor de artă și muzică clasică, prin care pianistul și compozitorul Andrei Irimia aduce în fața noastră o experiență inedită. Și astfel, de la Tecuci la Londra sau Paris – orașe prin care a trecut, compozitorul și pianistul Andrei Irimia deschide larg porțile unui turneu muzical, trecând prin lumini și întuneric, creând un univers fascinant unde contractele și armoniile muzicale neoclasice se intersectează și realizează o simfonie feerică a contrastelor. Astfel, Andrei Irimia construiește actul performantic prin încorporarea unui sistem special al luminilor pe scenă, special construite pentru fiecare melodie în parte. 

 Andrei Irimia este născut în anul 1987 la Constanța, cânta la pian de la vârsta copilăriei și este absolvent al Universității de Muzică din București. În acest turneu, este însoțit de violonistul Răzvan Păun, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Ciortea” din Brașov și al Universității de Muzică din București și de violoncelistul Thibault Solorzano, născut în anul 1992 la Angers-Franța, absolvind în anul 2013 Universitatea de muzică din București la clasa profesorilor Marin Cazacu și Răzvan Sava. În anul 2017 a obținut licența și în anul 2019 masteratul. 

Deschizând spectacolul, Andrei Irimia ne spune că ne va purta cu plăcere prin lumea muzicii și vom putea face, acum, și mai bine diferența dintre lumină și întuneric. Melodiile au fost cât se poate de ritmate și am avut parte și de frumoase recitări poetice incluse în melodii, scoțând mereu în prim plan Omul. Am asistat la un recital cu totul și cu totul deosebit iar părțile poetice, se pare a fi vocea actorului Marius Manole, au fost foarte bine alese.  

 Și pentru că a fost Festivalul Aforismului, am remarcat frumoasa replică – „Poezia care nu se scrie, nici nu trebuie postată !”. 

Am asistat și la un alt moment plăcut pentru noi, tecucenii, atunci când pianistul Andrei Irimia ne-a invitat să ascultăm „un tânăr muzician tecucean” și pe scenă a apărut Nikolas Ghiorghiu care ne-a prezentat o piesă la saxofon, pe un frumos fond muzical. Programul a continuat cu alte piese ale instrumentiștilor, piese care ne duc mereu cu gândul la muzica electronică, dar bună. 

În final, ni s-a prezentat piesa „Pasărea fericirii”, realizată cu sprijinul actorului Marius Manole, din textul căreia am reținut „Învățăm să vorbim, apoi să trăim și în final să dispărem!”. 

A fost un spectacol cât se poate de reușit. La final, Andrei Irimia și trupa sa au mulțumit Fundației Pelin pentru invitație, primire și găzduire, iar noi mulțumim pentru bucuria pe care ne-au adus-o acești tineri interpreți! 

 

Iancu Aizic