Micuța dar cocheta localitate Malu Alb se află pe drumul Tecuci-Galați, după ce parcurgi spre capitala de județ circa 8 km și traversezi bariera care se află pe partea stângă. Este o localitate care, după datele recensământului din anul 2021, numără circa 2.200 locuitori. Așa cum aflăm din cartea iscusitului profesor tecucean Ștefan Andronache – „Tecuciul și împrejurimile sale – ghid turistic”, apărută în anul 2018, la pagina 303 se spune „Această localitate, la începuturi, a purtat numele de Slobozia Drăgănești, denumire pe care o avea în anul 1919 dar rădăcinile lui se cunosc de prin anii 1667 fiind atunci proprietatea marelui vornic al Țării de Jos, Bulai”.
Dintr-un alt document vechi, aflăm că pe la anul 1775 exista aici un lăcaș de cult cunoscut localnicilor sub numele de Biserica Odaia Casineanului. Apoi, în primăvara anului 1837, în această așezare aveau să ajungă mai mulți locuitori din satul Răstoaca, ținutul Putna pentru a lucra pe moșia domnitorului Moldovei Mihail Sturdza.
Acum, intrăm în satul Malu Alb și remarcăm o curățenie deosebită, străzi îngrijite, asfalt bine întreținut și oameni binevoitori care ne dau sfaturile necesare pentru a ne găsi destinația dorită – Școala generală alături de Parc și Biserică, locul de desfășurare a evenimentului sătesc. Localitatea, așa cum am spus, e în mare sărbătoare pentru că se dorește ca pe lângă cinstirea Hramului Bisericii Șfanților Arhangheli Mihail și Gavriil să se sărbătorească și Ziua Satului, în timp ce comuna care tutelează satul Malu Alb, comuna Drăgănești, își sărbătorește ziua de Sfântul Dumitru, patronul spiritual al comunei.
Intrăm în biserica satului, foarte bine întreținută, un lăcaș de cult despre care aveam să aflăm că este de peste o sută de ani. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Chiriac și părintele Marcel Tudoran.
A urmat un reușit program artistic prezentat de elevii claselor I-IV pregătiți și îndrumați de învățătoarele Maria Pobereznicenco și Mariana Mitrea după care au apărut în așa zisa scenă elevii claselor mari V-VIII de la Școala Generală din Malu Alb, alături de elevii de la After School îndrumați și pregătiți de inimoasa profesoară Mihaela Mocanu cu sprijinul necontenit al profesorului de muzică Costică Tamaș. Am urmărit un reușit program susținut de noua formație inițiată de profesoara Mihaela Mocanu căreia i-a dat denumirea de „ARMONIA” , adică – Acțiune, Responsabilitate, Motivație, Optimism, Năzuință, Interconexiune și Aservitate. În program, au fost prezentate piesele „Avem o țară”, versuri Radu Gyr, „Cât trăim pe acest pământ” – versuri N. Dabija”, Pentru ea” – versuri Ion și Aldea Teodorovici, „Dorul călător” – din repertoriul lui Tudor Gheorghe și s-a încheiat programul cu urări de „La mulți ani!” tuturor, dar în special celor ce poartă numele de Mihail, Gavriil și derivatele acestora.
Am aflat apoi lucruri interesante de la profesoara Mihaela Mocanu, cea care după 20 de ani de Italia a fost măcinată de dorul locurilor natale și a revenit acasă. Mi-a vorbit de corul „ARMONIA”, care s-a născut din pasiunea pentru muzică și din dorința de a lucra alături de copii. A avut ocazia vreme de cinci ani să guste din dragostea și profesionalismul stimatului violonist și dirijor Radu Jelescu, elev al renumitului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache și a soției Gianna Buniato, soprană. Aceștia au fondat în Italia corul „Cantori Castellani” din care a făcut parte și Mihaela. Dorul și pasiunea pentru muzică și cânt au determinat-o să îndrăznească să plămădească cu mult entuziasm acest cor.
Mulțumește pentru sprijin profesorului Costică Tamaș și primarului Liviu Condrache pentru realizarea acestui cor care sperăm să dăinuie peste generații.
Își motivează culorile alese, respectiv verde care reprezintă comunitatea, empatia și altruismul, galben care reprezintă entuziasmul și bucuria, iar rozul dragostea, optimismul și speranța în viitor. Ne mai spune că în general culorile galben și verde împreună reprezintă echilibru ideal.
Am asistat la o manifestare reușită pentru care organizatorii merită toate felicitările.
Iancu Aizic