În zilele de 17 și 18 octombrie 2024, s-a desfășurat în Italia, Potenza, cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+Using Arduinos in Vocational Training, Acronim: UsingARD in VET – 2023 – 1- RO01 – KA210 – VET – 000156616KA210 – VET – Small – scale partnerships in vocational education and trening, coordonat de Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” din Tecuci, reprezentat de director prof. Botez Lăcrămioara Gina și de către prof. Dragomir Mirela.
La această întâlnire transnațională au participat profesorii Boiangiu Eugenia, Dumitrașcu Cerasela și Boiangiu Mihai, precum și profesori ai școlilor partenere: Ahi Evran Mesleki Egitim Merkezi Müdürlügü – Turcia, Institutio de education secundaria „Maria Moliner” – Spania, E.K. Peiraia – Grecia, Ispas G. Giorgi – Italia.
Activitățile proiectului au contribuit la dezvoltarea competențelor digitale profesionale prin utilizarea limbajului Arduino, folosit în multe domenii profesionale tehnice, întrucât competențele digitale sunt transversale în orice domeniu.
Obiectivele urmărite prin activitățile desfășurate au fost: perfecționarea abilităților de predare în domeniul tehnic prin utilizarea Arduino, diversificarea aplicațiilor Arduino pentru profesorii care predau în domeniul tehnic, creșterea gradului de conștientizare interculturală și consolidarea valorilor europene ale profesorilor care predau în domeniul tehnic.
Activitățile desfășurate au presupus vizitarea Institutului Tehnic „Isabella Morra” din Matera, școală dotată cu laboratoare și ateliere pentru profilurile «Tehnică dentară» și «Designer vestimentar», unde elevii dobândesc competențele și abilitățile necesare pe parcursul a cinci ani de studiu, inserându-se apoi pe piața muncii.
În a doua zi a mobilității, școala-gazdă – „I.G. Giorgi” din orașul Potenza, Italia, a desfășurat un atelier de lucru prin care s-au evidențiat avantajele utilizării programului Arduino în pregătirea profesională a tuturor celor implicați. Echipa italiană a demonstrat că aplicația poate fi folosită și în trafic de către conducătorii de biciclete sau trotinete electrice. Aceasta a constat în înglobarea unui modul Arduino și a unei matrice LED RGB pe o vestă creată de elevii aceleiași școli. În trafic, cu ajutorul acestei veste, conducătorul vehiculului poate semnaliza schimbarea direcției de mers sau își poate evidenția prezența pentru ceilalți participanți la trafic.
Diseminarea experiențelor acumulate și acordarea certificatelor de participare a avut loc într-un cadru festiv, unde s-au legat prietenii și s-au pus bazele viitoarelor colaborări. De asemenea, vizita la Ipsia G. Giorgio a îmbunătățit perspectiva asupra folosirii kiturilor Arduino în învățământul liceal și profesional.
Această mobilitate a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor. Învățarea de metode și tehnici noi și aplicarea acestora în procesul de învățare, implementarea de programe, digitalizarea resurselor de învățare vor face liceul tehnologic mai atractiv și îi va ajuta pe elevi în procesul de integrare pe piața muncii. Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite deoarece fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile profesionale cât și pentru viața personală.
Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”