Acesta este titlul celei mai recente cărți scrise de către neobositul scriitor tecucean Ionel Necula. Lansarea a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, în Sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci. Volumul a apărut în format 16×24 cm, are 318 pagini și este realizat la Editura Academiei Române.
Manifestarea a fost deschisă de profesorul scriitor Vasile Ghica, începând prin a spune că asistăm astăzi, acum, la un eveniment deosebit, pentru viața culturală a Tecuciului, deoarece în ultimii 50 de ani nu s-a mai lansat la Tecuci un volum scos de sub tiparul renumitei Edituri a Academiei Române așa cum este această lucrare. Vorbitorul continuă prin a mulțumi pentru prezența la acest eveniment a distinsului academician Theodor Codreanu, a profesorului Gheorghe Felea – fost inspector școlar județean Galați și activând apoi în structura Ministerului Educației, dar și prezența în sală a fostului ministru Emil Dinga, de loc din Furceni – Tecuci. Profesorul Ghica continuă prin a spune că îl cunoaște pe scriitorul Ionel Necula de foarte multă vreme, acesta publicând peste o sută de cărți, din care șase despre Ion Petrovici, altele despre Emil Cioran și circa 30 despre viața culturală a Tecuciului prin volumele „Uricar la poarta Moldovei de Jos”.
A fost apoi invitat la microfon profesorul Gheorghe Felea care spune că este o mare onoare să se afle acum, aici, în această sală și în acest oraș, despre care se spune pe bună dreptate că are o bogată activitate, plină de evenimente culturale de valoare foarte mare. Tecuciul, continuă vorbitorul, este un oraș cu o spiritualitate aleasă. M-am ocupat de activitatea culturală a județului Galați și 45 % din activități se datorau zonei Tecuciului și împrejurimilor acestuia. Tecuciul, repet, are o activitate foarte densă, mai multe festivaluri, colocviu de filosofie „Ion Petrovici”, Festivalul de Aforisme de la Ateneul Fundației Pelin, concertele de acolo și multe altele. Aflu acum că scriitorul Ionel Necula se află la volumul cu nr. 111 și pot deci consemna că Ion Necula continuă activitatea marelui filosof Ion Petrovici.
În continuare, a luat cuvântul prof. univ. jurnalist Pompiliu Comșa. Începe amintind că este director la șase ziare, respectiv trei la Galați, două la Constanța și unul la Iași. Acum, am venit special pentru prietenul Ionel Necula. Trebuie să consemnez și faptul că Ion Petrovici, s-a născut pe data de 14 iunie, eu având aceeași dată de naștere – numai ziua și luna. Vorbitorul arată în continuare că domeniul literar este acum foarte viciat, la fel ca mai multe alte activități din cultură. Personal, continui să public pe Fb. sub numele de – Moș Sictir – sau Șopârla zilei. Mai consemnez faptul că scriitorul Ionel Necula face parte din colectivul nostru de redacție de peste 24 de ani. Tot ce scrie dânsul atinge perfecțiunea.
A luat cuvântul prof. univ. Servila Oancea, tecuceancă, fosta elevă la CNSH și care a activat mai mulți ani la catedra de fizică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași. Apreciază întreaga activitate a scriitorului Ionel Necula: „Am scris și eu dar nu am putut crede că un scriitor poate realiza atâtea cărți”. Amintește apoi de poetul Mihai Ursache, pe care l-a cunoscut și aduce în prim plan versurile acestuia „Un om, din Tecuci, a avut un motor dar nu i-a folosit la nimic”.
Intervine profesorul Felea cu o reușită epigramă, după care a luat cuvântul inginer Alexandru Dimitrescu, nelipsit în ultimul timp de la toate evenimentele cultural-literare din zona Tecuciului. Menționează că marele Titu Maiorescu a remarcat la Eminescu înclinațiile spre latura filosofică, amintind apoi și de marele G.W.F. Hegel. Nu este uitat nici aportul la filosofie adus de poetul Lucian Blaga. Se amintește apoi și de teza de doctorat a lui Petrovici din anul 1870.
În continuare, a luat cuvântul fostul ministru Emil Dinga care începe prin a ne spune că a avut mai multe discuții pe teme filosofice cu scriitorul Ionel Necula apreciind la acesta cunoștințele temeinice în filosofie vorbind și de realismul logic. Pentru mine, continuă vorbitorul, Ionel Necula este un adevărat exemplu pentru cei ce se implică în cercetări filosofice. Se oprește la analiza realismului logic care îl caracterizează pe scriitorul Ionel Necula.
Muzeografa Camelia Ciobotaru din Focșani spune că se află acum, aici, în calitate de prieten al scriitorului Ionel Necula. Continuă, precizând că toți cei de aici suntem legați de spiritul scriitorului Ionel Necula, care, deși are o anumită vârstă, continuă să aibă un spirit tânăr. Îl apreciez și pentru faptul că atunci când finalizează un proiect se gândește imediat la alt proiect: „Să fim mereu cu zâmbetul pe buze pentru că, atunci când zâmbim, pentru noi Dumnezeu e mereu acasă”.
Următorul vorbitor a fost părintele scriitor Ion Croitoru din Liești, care vorbește de frumoasa colaborare pe care o are de mai mult timp cu scriitorul Ionel Necula.
A urmat la cuvânt prof. scriitor Theodor Codreanu, care afirmă că este doar membru de onoare al Academiei din Republica Moldova. Continuă prin a spune că lansăm acum o carte pe care mulți nu au citit-o încă, dar o recomand cu mare plăcere. Apreciez întreaga activitate a scriitorului Ionel Necula, iar în calitate de eminescolog apreciez și activitatea filozofică a poetului Eminescu care a fost și un bun gazetar.
Reamintește și faptul că multe din manuscrisele lui Eminescu au fost scoase la iveală de către cercetătorul Pogoneanu, dar și de Alexandru Surdu. Prof. Codreanu amintește și de cele trei cărți ale scriitorului Ionel Necula despre Eminescu. Regretă că la această manifestare nu au participat mai mulți iubitori de literatură.
A luat apoi cuvântul scriitoarea Lina Codreanu care apreciază această activitate, oferind câteva cărți pentru biblioteca municipală.
A fost apoi rândul autorului să ia cuvântul, acesta începând prin a mulțumi celor prezenți în sală. Continuă cu alte date despre Ion Petrovici, arătând că acesta a deținut catedra universitară, dar și funcția de ministru al învățământului nelipsind de la nici un curs. Să nu uităm că Petrovici era unul din cei mai valoroși oratori, invitat la conferințe în mai multe orașe și capitale de peste hotare. A fost deputat și senator în toate legislaturile începând din anul 1920. A intervenit prof. Ghica arătând că a avut bucuria alături de Ionel Necula să discute personal cu Ion Petrovici aici la Tecuci, acesta având atunci vârsta de 88 de ani.
Apreciem reușita acestei lansări de carte.
Iancu Aizic