Premiera filmului „Enescu, jupuit de viu”

 

Tecucenii nu au mai văzut un film la ei în comunitate de foarte mult timp, fiind vitregiți de un lăcaș pentru derulare, dar în curând sunt speranțe pentru reabilitarea Cinematografului Arta. Aceasta întrucât în 19 octombrie 2024 primarul Lucian Costin a reușit să obțină finanțarea necesară pentru consolidarea acestui lăcaș uitat de toți cei care s-au perindat la putere. 

 Ieri seară, Sala de spectacole „Ion Petrovici” Tecuci a devenit neîncăpătoare pentru toți cei care își doreau cu ardoare să urmărească un film excepțional dedicat marelui compozitor Enescu, o emblemă demnă a românilor. 

Pentru început au urcat pe scenă cei implicați în acest proiect, respectiv Toma Enache – regizorul și scenaristul filmului „Enescu, jupuit de viu”, managerul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” – Daniel Dojan, președintele Fundației Pelin și al Ateneului tecucean – Doru Eugen Pelin.  

 S-a spus că este o poveste adevărată a vieții genialului compozitor realizată după toate însemnările timpului, iar printre locațiile care au găzduit filmările s-a numărat și Muzeul tecucean, Primăria Tecuci oferind oportunitatea de a se filma timp de 10 zile în casa lui Anton Cincu. „Am filmat pentru această producție în instituții de cultură emblematice din România (din Bucuresti, Ploiești, Tecuci, Iași) și ne-am bucurat de sprijinul unor personalități de talie internațională ale muzicii clasice, precum dirijorii Cristian Măcelaru – director al prestigiosului Festival George Enescu, Daniel Jinga – director al Operei Naționale București, dirijorii Vlad Vizireanu și Gabriel Bebeșelea, compozitorul Sebastian Androne Nakanishi, violoniștii Alexandru Tomescu și Rafael Butaru, tenorul Andrei Apreotesei – manager al Palatului Culturii din Iași, tenorul Andrei Fermeșanu – director al Operei Naționale Iași, pianistul Alexandru Burca și alții”, declara regizorul Toma Enache care este la al treilea lungmetraj realizat. 

 Filmul acesta ne-a redat un Enescu în toate etapele vârstei, îndrăgostit toată viața de prințesa Maria Cantacuzino, Maruca – o femeie frumoasă, căsătorită, mamă cu doi copii. Iubirea lor, cu suișuri și coborâșuri, cu incertitudini și beatitudine, trece peste toate obstacolele, pentru a rămâne împreună până la bătrânețe. Pe celălalt plan, al artei, asistăm la procesul de naștere al operei sale, Oedip – dedicată soției sale Maria Tescanu Rosetti, dar și la momentele în care Enescu este subapreciat în propria țară, așa cum știm că s-a întâmplat cu multe talente ale României. 

Regizorul a reușit să ne arate și splendoarea acelor vremuri din perioada interbelică, cu mobilier, costumații, mașini de epocă precum Ego tecucean, strălucirea acelor timpuri de poveste. 

 Timp de două ore, spectatorii au fost fascinați de ceea ce a reușit să realizeze Toma Enache, iar actorii au avut roluri impecabile, coloana sonoră fiind sublimă.        

Din distribuție au făcut parte actorii: Mircea Dragoman, Theodora Sandu, Adrian Titieni, Manuela Hărăbor, Kira Hagi, Cristian Șofron, Constantin Codrescu, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Cezara Dafinescu, Codrin Dănilă, Erica Moldovan, Puiu Jipa, Dumitru Florescu, Andrei Apreotesei, Cătalin Bocîrnea, Constantin Florescu, Florin Kevorkiani. 

A fost o premieră frumoasă și poate un nou început pentru cinefilii care au fost văduviți de asemenea experiențe ani îndelungați. Felicitări tuturor celor implicați în acest ingenios proiect!