Ministerul Tineretului și Sportului finanțează o asociație tecuceană

 Asociația Semper Musica Filiala Tecuci lansează proiectul „Tineri sănătoși, comunități sănătoase!”, o ocazie pentru 30 de liceeni din diferite licee din România de a avea acces la formare gratuită în ceea ce privește metodele de educație nonformală pe care le-ar putea utiliza pentru a aduce în dezbatere cu egalii lor problematici legate de sănătate și anume, infecția cu virusul HIV și viața cu HIV în România. Proiectul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma concursului național de proiecte de tineret, ediția 2016. 

Proiectul vine în condițiile în care infecția HIV rămâne o problemă actuală pentru România, datele statistice oficiale pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016* menționând o creștere a numărului de persoane care trăiesc cu HIV cu 801 față de numărul acestora în aceeași perioadă a anului trecut. Deși numărul cazurilor noi de infecție cu HIV a scăzut în perioada menționată față de aceeași perioadă a anului trecut, 296 în 2016 față de 333 în 2015, procentul cazurilor noi pentru segmentul de vârstă 15-29 ani a crescut, 42% față de 40% anul trecut. Conform CNCD – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, persoanele care trăiesc cu HIV reprezintă cel mai discriminat grup al lui 2015.
În acest context, proiectul își propune să identifice 30 de liceeni de la nivel național pe care să îi formeze în problematica HIV, organizarea de evenimente sau campanii comunitare și tehnici de educație nonformală, urmând ca aceștia, ulterior formării, să organizeze 120 de sesiuni pe tema HIV adresate colegilor lor din liceele din care provin, dar și 30 de evenimente sau campanii de mici dimensiuni prin care să atragă atenția comunităților locale asupra implicațiilor medicale și sociale ale unei potențiale infecții cu HIV.
Mădălin Ianuș, Director Executiv al Asociației Semper Musica Filiala Tecuci, menționează: „Dincolo de noutatea legată de finanțarea primită din partea Ministerului Tineretului și Sportului pentru o asociație tecuceană, ne bucurăm că prin acest proiect vom crește numărul tinerilor care sunt preocupați de problematica HIV și prin activitățile lor, în final, vom contribui, alături de efortul depus de alte organizații din domeniu, la reducerea cazurilor noi de infecție HIV. Cei 30 de liceeni, ce urmează sa fie selectați, se vor alătura voluntarilor noștri tecuceni care deja au participat, din poziția de vorbitor, la câteva sesiuni de prevenire HIV organizate în liceele din oraș, pe parcursul anului școlar anterior. Cu cât suntem mai mulți cei care vorbesc despre implicațiile unei potențiale infecții cu HIV, dar și despre viața cu HIV în România, cu atât există șansele ca numărul de noi cazuri cu HIV să ajungă la zero, iar discriminarea acestui grup să ajungă să scadă”.
Despre Asociația Semper Musica Filiala Tecuci 
Asociația Semper Musica Filiala Tecuci a luat naștere în iunie 2015 cu ocazia proiectului „Voluntar de Tecuci!”, inițiativă finanțată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile prin Fondul ONG, granturile SEE 2009-2014. Filiala Tecuci a Asociației Semper Musica, prin viziunea asumată, are în vedere dezvoltarea unui oraș în care tinerii tecuceni se implică, mobilizează comunitatea și rezolvă problemele celor în dificultate.
Pentru informații suplimentare despre acest proiect, vă rugăm să ne contactați la telefon: 0769.986.260. Persoană de contact: Mădălin Ianuș, Director Executiv, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci.

* Institutul de boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” – Compartimentul pentru monitorizarea și evaluarea infecției HIV/SIDA în RomâniaYou cannot copy content of this page