Educaţie nonformală privind efectele discriminării

20 de liceeni din județul Galați au informat 1000 dintre colegi despre efectele discriminării
 20 de liceeni de la nivelul județului Galați, voluntari ai Asociației Semper Musica Filiala Tecuci, au folosit tehnicile de educație nonformală și informațiile despre efectele discriminării primite în cadrul unui curs, organizat în luna august, pentru a-și informa colegii cu privire la problematica romă, efectele discursului instigator la ură și violenței și alte teme legate de tema discriminării. 

Cei 20 de elevi le-au vorbit colegilor despre unele dintre problemele societății contemporane și anume: conceptul de discriminare, problematica persoanelor cu dizabilități, despre infecția cu HIV și viața persoanelor seropozitive, marginalizarea romilor, efectele violenței și discursul instigator la ură.
Dincolo de informațiile transmise colegilor, prin aceste sesiuni pe care liceeni le-au ținut în fața lor, ei și-au dezvoltat abilitățile de a vorbi în public, și-au înlăturat complexele pe care le aveau când în discuție era un subiect tabu precum infecția cu HIV, au învățat cum să-și împartă timpul pentru a atinge toate obiectivele pe care și le propun și nu în ultimul rând au căpătat o încredere mai mare în ei înșiși.
 1000 de liceeni din diferite licee din județul Galați au participat astfel la luna educației nonformale, o lună în care aceștia au vorbit despre temele mai sus menționate, scopul final fiind reducerea nivelului de discriminare al celor mai vulnerabile grupuri din acest punct de vedere.
Hristache Bianca, participant și elevă la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”, Tecuci, afirmă:

„Cuvântul care ar putea defini cursul organizat de cei de la Semper ar fi “genial”. Atmosfera, colegii, locația, dar nu în ultimul rând cei care au susținut acest curs au fost pe măsura așteptărilor. Sesiunile ținute de mine au fost foarte frumoase, pline de jocuri și activități distractive, dar în același timp educative. Reacția colegilor mei când a fost vorba de persoanele infectate cu HIV a fost plină de umire din cauză că aceștia nu știau aproape nimic despre acest virus. Din acest motiv toate informațiile aflate i-au făcut să-i privească cu alți ochii. Eu cred că educația nonformală este benefică în procesul educațional deoarece aceasta presupune un mod de învățare bazat pe metode interactive și diversificate care ajută la dezvoltarea personală.”
Sesiunile organizate de cei 20 de liceeni fac parte din proiectul „Octombrie – luna educației nonformale în județul Galați” organizat de Asociația Semper Musica Filiala Tecuci cu sprijin financiar din partea Ministerului Tineretului și Sportului prin DJST Galați, în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Galați.

Pentru informații suplimentare despre acest proiect, vă rugăm să ne contactați la telefon: 0769.986.260. Persoană de contact: Mădălin Ianuș, Director Executiv, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci.