Pe urmele poetului nepereche

 Casa de Cultură a Municipiului Tecuci a organizat vineri, 13 ianuarie 2017, în sala „Studio”, o interesantă manifestare care a ținut să omagieze Ziua Culturii Naționale dar și ziua marelui nostru poet, Mihai Eminescu.
Activitatea a fost deschisă de dir. interimar al Casei de Cultură,  Mihai Vasilache, care, după ce a arătat scopul acestei acțiuni, l-a invitat la microfon pe prof. Constantin Oancă, membru al USR și președinte al cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci. Acesta a început prin a analiza foarte atent simbioza dintre cele două mari evenimente ce le sărbătorim – Ziua marelui poet și Ziua Culturii Naționale – concluzionând prin frumoasele cuvinte conform cărora aceste evenimente se substituie. Apoi, prin intermediul proiecției video, am urmărit celebra „Rapsodia I” de G. Enescu, în interpretarea unei orchestre condusă de dirijorul Voicu Victoreanu.

Revenit la microfon, profesorul Oancă vorbește de marele poet ca despre un adevărat sentiment special, sentiment pe care nu îl putem găsi oricând și oriunde. Citește și analizează apoi, cu multă măiestrie și migală versuri din poeziile „Lacul”, „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț” și altele. O invită în continuare pe scenă, la microfon, pe tânăra solistă de muzică ușoară Raluca Alexe, pregătită de profesorul Mircea Călianu, pentru a ne prezenta frumoasa melodie „Pentru ea”.
 Pe scenă a fost invitată în continuare talentata poetă Carmen Huzum, care și-a stăpânit cu greu emoțiile văzând sala arhiplină, cu iubitori ai poeziei de diferite vârste. Din noul ei volum intitulat „La margine de lume”, apărut în anul 2016 la Editura GraphoPress, poeta ne-a prezentat poeziile „De tihnă” și „Precum un orologiu”.
 A urmat eleva Irina Ojog care ne-a prezentat o poezie scrisă de prof. Ecaterina Jalbă dedicată marelui poet Eminescu după care jurnalistul Tănase Dănăilă ne-a prezentat o poezie de Eminescu mai puțin cunoscută dar și o lucrare proprie, dedicată tot poetului Eminescu și intitulată „Rugă pentru poet”.
În continuare, am ascultat pe micuții pianiști de la Clubul Elevilor, Ana Maria și Matei Arhire, pregătiți de apreciata prof. Alexandra Manolache. A urmat eleva Andreea Onica care a prezentat tot o poezie scrisă de profesoara Ecaterina Jalbă, dedicată marelui poet și intitulată „Legământ”.
Poeta Mihaela Gudană, o altă poetă care se impune în rândul poeților tecuceni, ne-a prezentat propria creație, „Născut de zăpezi”, după care micuța pianista Alexandra Manoliu ne-a prezentat o frumoasă piesă.
 Foarte apreciată a fost apariția pe scenă a profesorului Vicențiu Badiu, de la CNSH, cu recitări mult gustate de public. Acesta a prezentat poeziile „Glossă”, „La steaua” și „Odă în metru antic”.
Un scurt microrecital a fost oferit celor prezenți de multi-laureata tecuceană Luiza Gao, care și de această dată ne-a impresionat prin prestația avută.
 Prezent la acest eveniment a fost și primarul municipiului, Cătălin Hurdubae, care a apreciat manifestarea ca fiind o reușită, o adevărată sărbătoare a sufletului și dovada că aici, la Tecuci, cultura are viată. Primarul a vorbit despre activitatea lui Eminescu ca poet, scriitor, om de cultură, om politic, oprindu-se la activitatea lui de jurnalist: „Eminescu ne-a învățat să iubim, să fim patrioți și să apărăm valorile românești și, mai ales, să ne iubim patria, România”.
 Finalul l-a readus în prim plan pe talentatul interpret de muzică ușoară, Cristian Briceanu, fost membru al grupului „Angelli” condus de profesorul Mircea Călianu, care a fost pregătit și de regretatul dirijor și compozitor Eugen Bertea, acum viitor absolvent al Conservatorului, care ne-a prezentat o cunoscută piesă a lui Eminescu.
Să încheiem acest material remarcând prezența în sală a poeților Cătălin Dumitrescu, ing. Adrian Răcaru, pictor Mircea Cojocaru, prof. Vasile Ghica, reprezentanți ai Casei de cultură, Muzeului și ai Bibliotecii.

 

 
Autor: Iancu Aizic