Klaus Iohannis: „O zi de doliu pentru statul de drept”

proteste-in-capitala Zeci de mii de români au protestat noaptea trecută după ce Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale şi proiectul graţierii unor pedepse.

Românii au ieşit în stradă, în Capitală şi în marile oraşe, să protesteze după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă.

În Piaţa Victoriei s-au strâns aproximativ 15.000 de oameni. Câţiva au forţat gardul de la Guvern, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook marţi seară o primă reacţie pe tema modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Şeful statului a apreciat că aceasta este „o zi de doliu pentru statul de drept”.

 „Dragi români,

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.

Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.

Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa.

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție. Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Sursa: romaniatv.net

You cannot copy content of this page