Polițiștii rutieri la datorie

3af03-politia2brutiera În perioada 20–26 februarie 2017 polițiștii gălățeni vor fi prezenți în stradă pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, printre care viteza neregulamentară, abaterile săvârșite de pieton, nerespectarea normelor legale care reglementează activitatea de transport public de persoane și cele privind trecerea la nivel cu calea ferată.

La nivel național, în perioada 1 ianuarie – 14 februarie 2017, s-au produs 612 accidente rutiere grave soldate cu decesul a 146 persoane și rănirea gravă a  altor 579.

Pentru reducerea mortalității din accidente rutiere este necesară intensificarea activităților de impunere a legii, respectiv a celor de conștientizare a participanților la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea normelor legale referitoare la circulația pe drumurile deschise circulației publice.

Astfel, în data de 20 februarie 2017,  s-au organizat și desfășurat acţiuni pentru combaterea nerespectării normelor legale care reglementează activitatea de transport public de persoane și circulația pe drumurile publice. Cu această ocazie, 117 conducători de autovehicule destinate transportului public de persoane au fost testați cu mijloacele tehnice certificate din dotare în privința consumului de băuturi alcoolice, nefiind înregistrate abateri în acest sens. La această activitate au participat 25 de polițiști care au aplicat 33 sacțiuni contravenționale și au retras un certificat de înmatriculare.

În următoarele două zile polițiștii s-au axat pe combaterea abaterilor săvârșite de către pietoni și neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Astfel, 45 de polițiști gălățeni au acționat pe principalele artere rutiere, constatând 175 de abateri săvârșite de pietoni privind atât traversarea cât și deplasarea neregulamentară pe partea carosabilă.

Nu au fost trecute cu vederea nici încălcările săvârșite de conducătorii auto, fiind reținute 49 permise de conducere, dintre acestea 39 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor.

Ziua de joi a fost destinată activităților pentru combaterea încălcării normelor legale referitoare la trecerea la nivel cu calea ferată. Polițiștii din structurile  de rutieră și transporturi au aplicat  57 de sacțiuni contraventionale, în valoare de 16.415 lei, au reținut 3 certificate de înmatriculare și 3 permise de conducere și au constatat  o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice.

Acțiunile polițiștilor vor continua până dumincă, o atenție sporită acordându-se prevenirii și combaterii faptelor ce au ca obiect nerespectarea regimului legal de viteză.

IPJ Galați