#Haikunoi 2017 la Colegiul Național „Spiru Haret”

Colegiul Spiru Haret Tecuci (9) Amour qui caresse,

Le printemps me donne vie,

Ris, âme de fleur !

(Andreea P., XI A, CNSH Tecuci)

Primăvara a debutat la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci cu un… picnic poetic sub sloganul: Revendique ta francophonie! (Afirmă-ți francofonia!). An de an elevii colegiului sărbătoresc limba franceză prin diferite activități care au în prim plan frumusețea acestei limbi.

Inițiat de către Ambasada Franței și Institutul Francez din România, picnicul francofon #Haikunoi are ca scop promovarea limbii franceze și a multilingvismului într-o atmosferă de convivialitate la care iau parte elevi, cadre didactice, dar și personalități marcante din lumea diplomației, cea instituțională, sau din sfera afacerilor.

Colegiul Spiru Haret Tecuci (4) Începând cu anul 2015, evenimentul a devenit de anvergură națională și s-a extins de atunci la nivel internațional, cu un număr de participanți care a crescut de la 1500 la 3000 în anul 2016. 

Picnicul s-a desfășurat luni, 20 martie 2017, între orele 12-14 în peste 100 de locații din toată România simultan, adunând peste 5000 de participanți.

Tecuciul s-a alăturat vorbitorilor limbii franceze din țară cu ajutorul elevilor haretiști care au părăsit timp de două ore sălile de clasa și au răspuns provocării.

Colegiul Spiru Haret Tecuci (5) Obiectivul acestui eveniment ? Fiecare participant creează și publică propriul său haiku pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe pagina sa personală, adăugând de asemenea hashtag-ul #haikunoi2017. Sărbătorirea zilei Francofoniei (20 martie) se articulează în mare măsură în jurul acestei manifestații din ce în ce mai atractive. În afară de trimiterea poemelor, aceasta poate fi și ocazia apropierii de valorile francofoniei, pe care le împărtășim.

Ce este un haiku? «Scurt poem de 17 silabe format din 3 versuri (respectiv 5-7-5 silabe), un haiku descrie în general un peisaj sau o stare sufletească.»

Colegiul Spiru Haret Tecuci (8) Prin poemele pe care elevii noștri le-au creat au dat dovadă de creativitate și originalitate. Ei au transmis cele mai frumoase mesaje de iubire, prietenie, dragoste pentru natură.  Și fiindcă se spune că pictura este poezie tăcută, elevii au mai răspuns unei provocări: ilustrarea unui haiku printr-un desen în cadrul concursului Dessine-moi un haïku! Desenele rezultate s-au remarcat prin linii simple dar sugestive, fiind pline de semnificații.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică”, cu care colegiul nostru colaborează an de an și care ne-a pus la dispoziție spațiul în care s-au desfășurat activitățile și al d-nei inspector Alice Cristache, reprezentant al ISJ Galați, mare iubitoare a limbii franceze.

Această a treia ediție, organizată la nivel național cu sprijinul Ministerului Educației, face de asemenea parte din etapele Grand Tour, o călătorie care explorează francofonia și care se va derula de-alungul întregului an, pe toate cele cinci continente. Este o mare onoare pentru noi să facem parte din acest Grand Tour, care ilustrează bogăția, diversitatea și vitalitatea francofoniei din punct de vedere cultural.

 

Coordonator, prof. Magdalena Miron