„Ziua internaţională a rromilor” la Şcoala „Ion Petrovici”

Scoala Ion Petrovici Tecuci După cum se ştie, „Ziua internaţională a rromilor”, se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca  o astfel de zi, a luat naştere la Londra, în anul 1971, la primul Congres Internaţional al rromilor. Scopul a fost acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor ce se constată în bunul mers al acestei etnii. De aceea, pe 8 aprilie, în toate ţările lumii, au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni similare. În anul 2006,la iniţiativa domnului deputat Nicolae Păun, dată de 8 aprilie devenea, oficial, „Sărbătoarea etniei rromilor din România”.

Avându-se în vedere toate acestea, joi 6 aprilie 2017, la Şcoala „Ion Petrovici” din Tecuci, a avut loc o interesantă acţiune sub numele „Repere interculturale – 158 de ani de la dezrobirea rromilor”, manifestare desfăşurată în cadrul activităţilor prevăzute în anul şcolar 2016-2017, aflată acum la cea de a patra ediţie. Invitat special la această manifestare a fost inspector şcolar prof. Alice Cristache.

Programul a început cu prezentarea unui montaj-eseu despre toleranţă şi interculturalitate intitulat „Verde-purpuriu/ Ascultă-mă chiar dacă sunt copil”, realizat de prof. înv. primar Mariana Vizitiu, director al şcolii.

Scoala Ion Petrovici Tecuci (1) Din eseu am remarcat printre altele că e bine, din când în când, să ne reamintim mesajul din „Povestea ursului cafeniu”, de Vladimir Colin, care spunea  „Crezi că-mi pasă  că te ştiu / Negru alb sau cafeniu?/Inima să-ţi fie dreaptă / Eu, te  judec după faptă!”.

Conform Declaraţiei Drepturilor Omului, toţi oamenii se nasc liberi şi egali în drepturi. În micile universuri  în care copiii îşi duc existenţa, nimic nu este resimţit mai acut decât nedreptatea. Sunt vorbele marelui Charles Dickens, foarte apreciate şi, mai ales, necesare, azi.  La fel ca şi figurile geometrice, oamenii sunt diferiţi din mai multe puncte de vedere cum ar fi hainele, culoarea pielii, înfăţişarea sau limba dar cel mai important este faptul că suntem Oameni şi acest lucru ne face să fim Egali!

De la această manifestare nu putea lipsi omniprezentul  Arun Durancea, fost elev al acestei şcoli, acum absolvent de liceu, realizator şi coordonator al acestui eveniment, alături de consilierul educativ prof. Daniela Niculescu şi director prof. Mariana Vizitiu.

După ce a vorbit despre importanta evenimentului, Arun Durancea a făcut ceea ce ştie el mai bine, a cântat şi a încântat numerosul public cu melodii din registre diferite.

Scoala Ion Petrovici Tecuci (2) În continuare, elevii din clasele l-VIII, au prezentat „Parada costumelor tradiţionale româneşti şi rrome”, dar şi o expoziţie de „Reciclare creativă şi educativă’’, acţiune la care în care au fost implicate toate cadrele didactice din şcoală.

A urmat un frumos program artistic la care şi-au adus aportul înv. Ecaterina Doca, eleva Rebeca Lazăr, prof. Mariana Vizitiu cu formaţia de dansatori „Flori de câmp”, prof. Tincuţa Hulea cu elevii Larisa Mahu şi Estera Soederberg, prof. Daniela Niculescu cu elevii Maria Lupu, Andrei Secară şi Florentina Pârvu şi prof. de Limba rromani Ioan Petrişor.

Şi cum se putea încheia mai frumos decât cu un adevărat recital marca Arun Durancea!!

În final, organizatorii au ţinut să mulţumească şi pe această cale Casei de cultură a municipiului Tecuci, respectiv profesorului de canto Mircea Călianu şi coregrafei Mariana Enache, instructoare şi coordonatoare a grupului „Omătuța”, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei reuşite acţiuni. Mulţumiri au fost adresate şi d-nei Viorica Gotu, reprezentanta la nivel de judeţ a etniei rrome.

Vineri, Arun Durancea împreună cu grupul „Omătuța” au fost invitaţi pentru un spectacol la Galaţi, unde au participat elevi de etnie rromă din Galaţi, Brăila, Tulcea , Tecuci şi alte localităţi. Acest spectacol a fost filmat şi va putea fi urmărit la postul Prima TV sâmbătă 15 aprilie 2017 în cadrul emisiunii „M-am născut în România”. La această manifestare a fost de faţă şi reprezentanta etniei rrome în Consiliul Judeţean Galaţi, Viorica Gotu.

În încheierea festivităţii de joi, 6 aprilie 2017, de la Şcoala „Ion Petrovici”, s-au oferit Diplome de Merit celor care au contribuit la acest eveniment.

 

Iancu Aizic

You cannot copy content of this page