Francophonie, francofolie – Galerie foto

Colegiul Spiru Haret Tecuci (1) Limba franceză este sărbătorită, an de an, de către elevii Colegiului Național «Spiru Haret» din Tecuci începând cu Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată pe data de 20 martie.

Evenimentele din acest an au debutat cu un picnic poetic (#Haikunoi 2017)  și au continuat cu expoziția  Les couleurs de la Francophonie și spectacolul Rendez-vous francophone.

Activitățile au fost organizate în parteneriat cu Biblioteca Municipală «Ștefan Petică» și Casa de Cultură Tecuci, care sprijină an de an inițiativele colegiului nostru și în colaborare cu Colegiul Național «Calistrat Hogaș», Colegiul Național de Agricultură și Economie, Liceul Tehnologic «Ovid Caledoniu», Liceul Tehnologic «Elena Caragiani»  Școala Gimnazială «Elena Doamna» și Școala Gimnazială Nr. 1 Drăgănești.

Cele zece cuvinte propuse de Organizația Internațională a Francofoniei i-au provocat pe elevii tecuceni să dea frâu liber imaginației, iar rodul muncii lor îl puteți admira pe simezele Galeriei „Helios” a Bibliotecii Municipale. Dis-moi dix mots sur la toile, titlul ultimei ediții, pune la loc de cinste lumea virtuală și potențialul său artistic. Tinerii artiști au ilustrat cum au putut ei mai bine, cu imaginație și originalitate, cuvintele: avatar, canular, émoticône, favori, fureteur, héberger, nomade, nuage, pirate și télésnober.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Vineri, 7 aprilie, la Sala «Ion Petrovici» a Casei de Cultură Tecuci s-a desfășurat spectacolul Rendez-vous francophone, care i-a adus pe scenă pe cei mai talentați elevi din școlile tecucene. Muzica, dansul, teatrul, poezia au fost mijloacele de exprimare ale artiștilor, mai mici sau mai mari, toate având în comun limba franceză şi vizând stimularea elevilor în studierea limbii franceze, promovarea valorilor culturale și istorice ale spaţiului francofon și valorificarea talentului artistic și a simţului estetic al participanţilor. Muzicalitatea și frumusețea limbii franceze, dar și talentul elevilor, s-au materializat într-un spectacol de excepție răsplătit cu aplauze de către publicul spectator care a umplut sala de spectacole, a cântat și a dansat pe ritmuri franțuzești.

Limba franceză nu este doar o disciplină, este un mod de exprimare, este artă – desen, muzică și dans – este o șansă de care trebuie să profităm fără încetare. Ea nu îți poate transmite decât bucurie, sensibilitate și iubire, rețeta perfectă pentru un spectacol reușit.

 

Catedra de Limba Franceză

Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci