Da, aşa este, între 21 şi 23 aprilie 2017, pe o scenă special amenajată, pe strada 1 Decembrie 1918, în dreptul Casei de Cultură, au evoluat mai multe trupe, formaţii şi numeroşi interpreţi, atât invitaţi speciali cât şi artişti amatori din zona municipiului nostru.
Dacă până anul acesta, evenimentele erau consemnate zilnic prin intermediul mult bruiatului şi „incomodului” pentru mulţi site Tecuceanul, acum, personal, nu am găsit nicăieri vreun material despre cele petrecute în fiecare dintre cele trei zile. Material am spus, pentru că, despre comentarii pot spune că am văzut foarte multe, dar împotriva acestor imense cheltuieli.
Fostul primar, Daniel Ţuchel, a fost mereu atacat pentru spectacolele şi parangheliile care erau făcute. Acum, nu pot înţelege de ce, cu noua guvernare locală, s-a continuat cu aceste cheltuieli făcute cu această ocazie şi, gurile rele, spun că, s-au și depăşit. Şi asta, în perioada când municipiul era lovit de numeroase intemperii, în oraş nu era lumină, cablu, apă sau alte utilităţi şi era nevoie de acţiuni care să redea vieţii normalitatea necesară. Dar, dacă această a fost decizia, tecucenii trebuie să o respecte.
Rămân totuşi la părerea că se pot face manifestări şi fără a se cheltui sume imense. Avem la Tecuci şi în împrejurimi, destule trupe de dansuri populare sau moderne, am apreciat tot ce a realizat coregrafa Nicoleta Cucoaneş cu trupele ce le înfiinţează şi le coordonează cu multă dragoste şi profesionalism, avem o formaţie „Atrivm” condusă de inimosul Alexandru Gheorghe care place mult publicului, avem aşa-zisa „Gaşcă Zumba” condusă de apreciata Alexandra Poloboc, trupa care, imediat cum intră în scenă, cucereşte publicul.
Avem grupe de copii minunaţi conduşi cu mult profesionalism de profesorii Claudiu Vişan şi Mircea Călianu, la Casă de cultură. Avem un „Club Art” condus de profesoara Mihaela Gohorianu, care se impune mereu pe plan local şi chiar naţional prin interpreţi, dansatori, formaţie de teatru şi altele.
Am apreciat evoluţia copiilor şi tinerilor de la Casa de Cultură, am apreciat microrecitalul oferit de profesorul Claudiu Vişan – un elev al profesorului Mircea Călianu şi am rămas impresionat de microrecitalul viitoarei absolvente a conservatorului, Valeria Drăguş, o altă tecuceancă crescută de profesorul Calianu şi care, acum, pregăteşte şi ea alţi copii îndrăgostiţi de frumuseţea muzicii. Avem şi un Arun Durancea, interpret foarte îndrăgit de public dar marginalizat uneori.
Am lăsat la urmă adevăratul recital oferit de o altă tecuceancă, fosta elevă a profesorului Călianu, trecută şi pe la „X Factor” la grupa juratului Cheloo, recital pe care eu îl consider cel puţin egal cu cel oferit de vedeta Alina Eremia, recompensată cu o sumă frumuşică în timp ce Eliza a cântat gratuit, pentru că îşi iubeşte oraşul şi tecucenii. Foarte frumos şi distins, microrecitalul unui alt tecucean, pregătit de Eugen Bertea, Cristi Briceanu, şi el absolvent de Conservator, participant la o finală a Concursului de muzică uşoară de la Mamaia.
Ce am vrut să spun cu aceste înşiruiri? Am remarcat doar faptul că avem numeroase talente locale, că avem nouă şcoli generale, un grup industrial şi trei colegii naţionale care au elevi cât se poate de talentaţi şi, poate, banii consumaţi pentru acest eveniment îşi găseau utilitatea în alte locuri mai necesare.
Am făcut această cronică pentru că am urmărit zilnic site-ul Primăriei „Info Tecuci” care, aşa cum se poate citi, este un buletin Informativ al Primăriei şi acolo, până pe data de 24 aprilie 2017, ora 15, ultimul material publicat era din 19 aprilie 2017 şi se referea la un eveniment religios. Aceasta în timp ce nesuferitul şi incomodul site-ziar „Tecuceanul” dădea zilnic mai multe materiale şi informaţii.
Evenimente în ultimul timp care puteau fi consemnate au fost destule – vineri, 21 aprilie 2017, Muzeul şi Protoeria au organizat conferinţa „Alexandru Mironescu – un savant isihast”. Cu o zi înainte, joi, 20 aprilie 2017, la Casa de Cultură a fost o manifestare a Cenaclului literar ocazionată de sărbătorirea a 170 de ani de la naştere şi 100 de ani de la decesul marelui Calistrat Hogaş, urmată de o lansare de carte; sâmbătă au fost sărbătorite cuplurile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie şi centenarii- poate doreau tecucenii să ştie cine erau aceştia; duminică, pe lângă manifestările prilejuite de marea sărbătoare de Sfântul Gheorghe, a fost conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al Tecuciului” – post mortem – omului de ştiinţă, eseist, filosof şi profesor Alexandru Mironescu. Tot duminică, Muzeul şi Protoieria Tecuci şi Protoieria Nicoreşti au organizat expoziţia „Icoana ortodoxă – chip de sfinţenie, chip de lumină”, manifestări despre care, cei ce nu au putut fi de faţă, poate ar fi dorit să ştie cum s-au desfăşurat. Despre toate acestea, site-ul „Tecuceanul” scria zilnic.
Acum, citesc pe site-ul „Pro Tecuci” din 20 aprilie 2017, în continuarea materialului „Programul zilelor Municipiului Tecuci”, la rubrica de comentarii, ştirea că „A. Popa şi A. Iancu e pe faţă cu ţucheliştii”. Personal, nu mă deranjează decât faptul că dacă e vorba de două persoane ar fi trebuit scris că cei doi „sunt”, nu „e”! Dacă cel ce a scris nu cunoaşte, atunci cel ce a introdus materialul trebuia să cunoască.
Şi pentru că au existat mai multe comentarii de pe timpul „odiosului” ziar, că materiale nu erau semnate, semnez, aşa cum am făcut-o întotdeauna,
Iancu Aizic