Prezent la Tecuci în calitate de președinte al juriului la Festivalului Național de muzică ușoară „Floare de April” din acest an, nu puteam rata ocazia de a-i solicita îndrăgitului interpret și compozitor Mihai Trăistariu, un scurt interviu.
Abordându-l într-o pauză interpretul s-a dovedit cât se poate de amabil răspunzând cu mare plăcere întrebărilor mele.
Rep. – Pentru început, vă rog să-mi spuneți pentru a câta oară sunteți în orașul nostru?
M.T. – Trec adesea prin Tecuci în drumurile mele. Cred că am concertat aici, de când m-am lansat, de trei-patru ori.
Rep. – Din biografia dvs. am aflat că sunteți moldovean de-al nostru din orașul Piatra-Neamț, centru cultural care a dat scenei românești nume de mare valoare, orașul fiind considerat o adevărată pepinieră teatrală. Dvs. sunteți considerat un talentat interpret cunoscând și faptul că ați activat timp de cinci ani, în perioada 1998-2003 la trupa constănțeană „Valahia”, dar adevărata recunoaștere a valorii dvs. a fost la Eurovisionul din 2006 când ați ocupat cel mai bun loc pe care s-a situat la acest important concurs țara noastră cu piesa „Tornero”. Deci ați realizat ceea ce nu a reușit nici un alt interpret sau interpretă din țara noastră care a dat mari valori cum ar fi Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Angela Similea, Cornel Constantiniu, Aurelian Andreescu, Luminița Anghel sau Monica Anghel. Ce ați simțit atunci și cum v-au primit românii după acest mare suces?
M.T. – Da, aveți dreptate, concursul internațional Eurovision mi-a schimbat total viața. Din anul 2006 până azi, am concertat în peste 30 de țări și aceasta numai datorită acestui succes. Am primit chiar și o Stea pe Bulevardul Celebrităților din Malta. În Grecia și în Cipru am obținut titlu de „Cea mai bună voce masculină”. În Suedia, Grecia, Malta am fost onorat cu titlu de „Hitul Anului” pentru piesa „Tornero”. Concluzionând pot spune clar că „Eurovision 2006” înseamnă începutul carierii mele solo.
Rep. – Ați făcut parte din numeroase jurii și festivaluri de muzică ușoară, atât pentru adulți dar mai ales pentru copii. Care e cea mai impresionantă descoperire a dvs. sau a juriilor din care ați făcut parte?
M.T. – Menţionez aici nume ca Andreea Olariu, Nicole Cherry, Rucsy din trupa Bloxy, Oana Radu, Jo și altele. Tristețea mea e totuși mare. Tinerele talente din România ajung greu vedete. Aproape că nu trebuie să mai ai deloc talent ca să reușești!
Rep. – Am avut fericitul prilej de a-l avea aici la Tecuci pe poate cel mai bun vechi, apreciat și cunoscător al muzicii ușoare românești, Octavian Ursulescu. A prezentat un spectacol cu Alexandru Jula, Gabriel Dorobanțu, Stela Enache și Alexandra Canareica, o interpretă din Tulcea care a cucerit „Steaua fără nume”, un mare concurs al televiziunii pentru descoperirea de mari talente. Atunci, Tavi Ursulescu a amintit că de aici au rezultat vedete ca: Oana Sârbu, Corina Chiriac, Doina Spătaru sau Cornel Constantiniu, vedete despre care se discută mereu în comparație cu actualele concursuri „X Factor” sau „Vocea României” care nu prea au dat nume mari cunoscute publicului. Cum comentați acest lucru?
M.T. – Mama mea a participat și ea în tinerețe la „Steaua fără nume”. Acum nu mai trăiește, dar s-a bucurat enorm când a vazut că eu i-am dus visul mai departe. Și eu observ la fel cum spuneți dvs. că laureații concursurilor de azi nu fac „mare brânză” după concursurile câștigate. Acesta este și „of-ul meu”!
Rep. – Și pentru că discutăm de muzica ușoară, mai ales românească, să ne reamintim că am avut sau avem un Ion Vasilescu, un Elly Roman, Temistocle Popa, Marius Țeicu, Maricel Dragomir, George Grigoriu, Horia Moculescu sau o Camelia Dăscălescu și alții care au creat șlagăre nemuritoare. Cum stăm astăzi cu elita tinerilor compozitori? Puteţi să-mi daţi câteva nume de compozitori din noul val care se impun pentru că eu remarc faptul că ne cam domină compozitorii din Republica Moldova. Ce părere aveți?
M.T. – Totuși avem și compozitori tineri talentați, remarc aici pe Marius Moga. Dar se împrumută mult muzica din afară. Totuși suntem pe drumul cel bun. Muzica românească a pătruns în topurile internaționale și asta e un lucru grozav.
Rep. – Aveți regretul faptului că în acest an nu ați fost nominalizat pentru a ne reprezenta, din nou la „Eurovision”?
M.T. – Locul al doilea mă onorează. Am să încerc an de an până voi reuși! Nu uitați că sunt un luptător și un mare ambițios.
Rep. – Cum vedeți viitorul muzicii ușoare românești?
M.T. – Bine de tot! Avem voci, avem o frumoasă industrie muzicală, avem și talente. Deci, suntem pe drumul cel bun.
Rep. – Vă mulțumesc din suflet pentru interviul acordat și vă așteptăm oricând cu mare plăcere la Tecuci.
M.T. – Și eu vă mulțumesc și promit să revin cu drag în frumosul dvs. oraș.
Iancu Aizic