Festivalul „Floare de April” şi-a desemnat câştigătorii

Festival Tecuci Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, cu un public numeros şi o scenă frumos ornată, în care au dominat aranjamentele florale, sala de spectacole „Ion Petrovici” a Casei de Cultură Tecuci a găzduit  sâmbătă, 29 aprilie 2017, cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de interpretare a muzicii uşoare. Scopul acestui concurs este descoperirea unor noi talente în domeniul interpretării muzicale, cu precădere a muzicii uşoare româneşti.

Festivalul a fost, ca de obicei, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Tecuci cu sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local. Parteneri au fost Radio Iaşi, Radio Tecuci, Compania de Utilităţi Publice Tecuci, SC Pasiflora şi Asociaţia Ionela Balinte, SC Elitrans SRL Tecuci, Asociaţia  Tinerilor Tecuceni şi Firma Parc – Romeo Dumitrescu.

Festival Tecuci (1) Spectacolul a început cu intrarea în scenă a celor doi simpatici prezentatori, îndrăgiţii interpreţi tecuceni de muzică uşoară Valeria Drăguş şi Cristi Briceanu, la rândul lor premianţi ai acestui festival cu mai mulţi ani în urmă. Aceştia au adus în primul rând salutul organizatorilor dar şi mulţumiri acestora pentru sprijinul acordat şi în acest an, aşa cum se face începând cu anul 1993.

Festival Tecuci (3) A fost apoi prezentat Juriul format în acest an din compozitorul şi interpretul Mihai Trăistariu – preşedinte; lector univ. dr. Liliana Dumitrache, prim solistă de operă; compozitorul, coordonatorul muzical Radio România Iaşi prof. George Vanvu; artistul liric, tenor, prim solist  la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi, Valentin Vasopol şi prof. Claudiu Vişan,- referent la Casa de Cultură Tecuci. Coordonatorul  festivalului a fost Claudiu Vişan.

Festival Tecuci (4) Spectacolul a început cu un frumos recital al deţinătoarei Trofeului „Eugen Bertea” de anul trecut, Bianca Bănică din Brăila, după care s-a dat startul concursului, urmând a fi ascultaţi şi jurizaţi cei aproape 100 de concurenţi, un număr record. Aceştia au fost împărţiţi în  grupe de vârstă astfel: grupa 7-9 ani cu 28 de concurenţi; grupa 10-12 ani cu 33 concurenţi; grupa 13-15 ani cu 27 de concurenţi; grupa 16-18 ani cu 6 concurenţi şi grupa peste 19 ani – o concurentă.

În pauze am urmărit recitaluri oferite de cei doi prezentatori, Valeria Drăguş şi Cristi Briceanu, recital din care nu puteau lipsi frumoasele melodii „Drumurile noastre” şi „Nouă vieţi”, Cristi Briceanu încheind recitalul prin cuvintele „Muzica nu va muri niciodată”.

Festival Tecuci (6) După terminarea concursului propriu-zis, până la finalizarea rezultatelor, am avut fericitul prilej de a urmări un încântător recital oferit de interpretul Mihai Trăistariu care, înainte de a începe, a făcut o scurtă caracterizare a festivalului spunând că a fost un concurs foarte greu, că a dat foarte multe note de 10, note care se impuneau, aceasta dovedind calitatea ridicată a concursului. Încă un amănunt interesant, interpretul a avut în concurs şi elevi de la şcoala de muzică din Constanţa, elevi cărora nu le-a dat note, rugând ca juriul să facă media, fără notarea lui. 

„Nu mă plâng, a continuat interpretul, la ora 15,30 am venit de la un alt festival de muzică uşoară desfăşurat dimineaţă la Focşani, tot cu o sută de concurenţi, dar această e meseria mea”.

Festival Tecuci (5) După ce a interpretat câteva melodii din repertoriul internaţional, a trecut la etno şi muzică românească, umplând scena cu interpreţii care au dansat, perechi-perechi în jurul lui. În programul a introdus şi o nouă piesă compusă recent, „Mirele şi mireasa”, motivând această compoziţie cu faptul că  trebuie să mai fac şi el un ban în plus. Din recital nu putea lipsi celebra piesă  „Tornero”, piesă care a făcut înconjurul lumii. Au fost premiate, prin aplauze, perechile care s-au remarcat la dans – Emy cu Giulia şi Andrada cu Angelo iar Premiul onorific de „Miss Festival” a revenit tot micuţei şi simpaticei Giulia.

Festival Tecuci (6) Trecându-se apoi la premii, preşedintele juriului, Mihai Trăistariu, a mulţumit organizatorilor, a subliniat din nou nivelul ridicat al concursului urând câştigătorilor şi tuturor participanţilor să ajungă cât mai repede la concursurile „X Factor” sau „Vocea României” pentru că „cei de acum, de pe scenă, care interpretează astăzi muzica uşoară, ar trebui înlocuiți de alţi tineri talentati ca voi”.

Festival Tecuci (2) Amintind de concursul de muzică ușoară pentru copii de la Focșani, pe care l-a ondus în calitate de președinte, acesta a subliniat faptul că un concurrent din Focșani, participant la finala „Next Star”, câștigător al unui trofeu la Focșani, aici, la Tecuci, nu a putut obține nici măcar o mențiune.

Premiile au fost decernate după cum urmează:

Categoria 7 – 9 ani 

– Menţiuni – Puşcaşu Rebeca Mihaela din Adjud şi Antohi Sophia din Galaţi

– Premiul III – Şerban Daria din Tecuci

– Premiul II – Mocanu Marina Adnana

– Premiul I – Cilenty Gunay din Galați.

Festival Tecuci (5) Categoria 10 – 12 ani

– Menţiuni –  Dănceanu Roxana Georgiana din Tecuci, Frăţilă Cristina din Ialomiţa şi Ciutacu Giorgiana Cristina din Brăila

– Premiul III – Creţu Daria Cristina din Vaslui

– Premiul II – Zaharia Alexandra Nicoleta din Tecuci

– Premiul I – Gusu Briana Ioana din Galaţi şi Spiridon Alessandra din Galaţi.

Au fost oferite premiile „Radio Iaşi” următorilor concurenţi:

– Spiridon Alessandra din Galaţi, Bulgaru Ioana din Galaţi şi Vasilie Ana Maria din Galaţi.

Festival Tecuci (1) Categoria 12 – 15 ani 

– Menţiuni – Suditu Mădălina Nicoleta din Constanţa şi Lupu Selina Miruna din Galaţi

– Premiul III – Florea Luana Cătălina din Constanţa

– Premiul II Filipoiu Eleonora Maria din Slobozia şi Tudor Andrei din Constanţa

– Premiul I – Bulgaru Ioana din Galaţi.

Categoria 16 – 18 ani

– Menţiune – Andreea Cărăuş din Tecuci

– Premiul III – Denisa Georgiana Ştefănescu din Bacău

– Premiul II – Alexandra Bianca Dimian din Galaţi

– Premiul I – Sorina Valentina Ilie din Galaţi.

Festival Tecuci (4) Categoria peste 19 ani               

– Monica Gabriela Apostol din Ploieşti.

Marele Trofeu „Eugen Bertea” a fost obţinut de concurentă Elena Teodora Dumitran din Galaţi.

Invitată să ia cuvântul, laureata a mulţumit profesorilor Cristina şi Valentin Vasopol care au pregătit-o.

Festival Tecuci (2) În final managerul Casei de cultură Tecuci, muzeografa Lucia Gologan a adus mulţumiri tuturor care au sprijinit-o în realizarea acestui concurs, dorind că Festivalul „Floare de april” să fie o floare permanentă.

În miez de noapte concursul s-a încheiat cu multe aplauze şi pe acordurile Imnului Festivalului, pe melodia compusă de Mircea Călianu.

Considerăm că şi această ediţie a festivalului tecucean şi-a atins scopul dorit, reuşită ce dă speranţe reale pentru ediţiile ce vor urma.

Felicitări tuturor ce au contribuit la realizarea acestui festival!

 

Iancu Aizic

2 thoughts on “Festivalul „Floare de April” şi-a desemnat câştigătorii

  1. Frumoase laude.Dar vad ca nu ati scris nimic despre alte lucruri urate care s-au intamplat. Copii nu au fost supravegeati si au fost in pericol sa se taie in oglinda de perete sparta, nu ati scris de acea doamna de la casa de cultura care sters notele puse prima data de juriu si probabil au pus alte note din burta. Stiti ca au fost tinuti copii pana la 2 noaptea cu o sticla de apa ? Din bun simt ca uni dintre noi am batut zeci de kilometri nu s-a dat nici macar o diploma de participare cum se face la toate festivalurile. Ca sa nu mai zic de juriu si cum s-a jurizat.Dar cred ca auzit toata lumea ce a spus doamna de la Ploiesti despre proasta organizare. Domnul Visan dadea nota numai dupa ce dadeau ceilati notele ca asa se fac aranjamentele. .Niste incompetenti.Multumim pentru nimic.

  2. Am o propunere constructiva. Pe viitor, daca vor ramane tot atat de multe categorii de varsta, concursul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Este inuman sa tii copii si parintii pana dincolo de miezul noptii. Trebuie facut ceva si cu sonorizarea. Baiatul ala de la pupitru, ne-a surzit pur si simplu in sala, abia reuseai sa distingi vocile. Chestia cu jurizarea e veche si la toate festivalurile, nu numai la Tecuci. Stiu ca si anul trecut a fost un scandal monstru cu copii veniti de la Braila. Apoi o parte de vina, in ce priveste dezordinea din sala, o au si parintii care îi lasau nesupravegheati, în timp ce ei stateau afara la tigari si cafele.

Comments are closed.