Vineri, 12 mai 2017, sala de spectacole „Ion Petrovici” a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit cea de a XX-a ediţie a Festivalului-concurs interjudetean de interpretare a muzicii populare româneşti intitulat „Baladele Siretului”.
Competiţia a fost, ca de obicei, organizată de Casa de Cultură a municipiului Tecuci, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Tecuci şi a Centrului Cultural „Dunărea de jos’’ din Galaţi. Parteneri media au fost Radio Tecuci, TVR Iaşi, care a şi transmis în direct evenimentul, Radio România Iaşi şi ziarul judeţean „Viaţă liberă” din Galaţi. La ediţia din acest an, s-au înscris 27 de concurenţi din judeţele Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Neamţ, Vaslui şi Vrancea.
Juriul a fost alcătuit din: solista de muzică populară din Focşani – Ionica Stan, preşedinte de juriu; Ion Chiciuc – director al Ansamblului „Doina Covurluiului” Galaţi; prof. Marcel Lazăr, inspector la ISJ Galaţi; prof. George Vanvu – compozitor, realizator de programe muzicale la Radio Iaşi şi Claudiu Vişan, referent la Casa de Cultură din Tecuci.
Concurenţii au fost acompaniați de orchestra Centrului „Cultural Dunărea de Jos” condusă de dirijorul Ion Chiciuc care, de altfel, a şi deschis concursul cu o piesă orchestrală din care am remarcat profesionalismul celor 12 instrumentişti.
Apoi, a apărut pe scenă simpatica interpretă de muzică populară, tot din zona Vrancei, Ana Maria Botezatu, acum pe post de prezentatoare. Aceasta a început prin a face un scurt istoric al acestui Festival arătând printre altele şi faptul că „folclorul este un important spaţiu de întâlnire a generaţiilor iar frumuseţea acestuia rezultă din fiecare ritm, din fiecare vers şi din încântătoarele costume populare sau marame pe care le etalează fiecare concurent”. „De aceea, continuă prezentatoarea, ne bucurăm acum, când în plină explozie vegetală, în miez de primăvară, aici, la Tecuci, ne reîntâlnim pentru a participa la acest Festival, organizat de Casa de Cultură, Primărie şi Centrul Cultural din Galaţi, într-un demn exemplu de păstrare, etalare şi popularizare a frumuseţii folclorului românesc”.
În continuare, se reaminteşte faptul că acest Festival a fost iniţiat de către organizatorii din anul 1997 sub denumirea de „Omătuța” pentru ca apoi să reia numele „zvăpăiatului” Siret, ajungându-se astfel la titulatura de „Baladele Siretului”.
„Nu pot decât să mă bucur, continuă prezentatoarea, pentru faptul că şi eu m-am numărat printre concurenţii acestui Festival”. A încheiat spunând: ,,Să fim totuşi mândri că suntem români!”.
Concursul a început cu cei 19 concurenţi de la grupa 8-13 ani, cu micuţa Lorena Elena Cucu din Vaslui, aceasta venind cu frumosul salut „Bună ziua!” şi „Bine v-am găsit!”. Apoi, Florentina Scripcaru din Botoşani ne-a prezentat o piesă pe care o interpretează şi prezentatoarea în recitaluri iar Biana Iuliana Mirică din Brăila ne-a prezentat o piesă ce ne-a amintit de frumuseţile Siretului.
După evoluţia grupei 8-13 ani, am ascultat un încântător recital al interpretei de muzică populară Ana Maria Botezatu, cea care a ţinut să sublinieze frumoasa primire şi atmosfera de spectacol care domneşte aici, la Tecuci, lucru remarcat şi de dirijorul Ion Chiciuc. Interpreta a reuşit să adune pe scenă, într-o frumoasă horă, pe toţi concurenţii.
Înainte de a se trece la grupa 14-18 ani, prezentatoarea a ţinut să precizeze faptul că juriul punctează atât vocea concurentului, dar şi modalitatea interpretării, dicţia şi costumaţia. Personal, am remarcat şi prietenia şi colegialitatea care a existat între toţi concurenţii, mai ales când erau pe scenă în marea horă, uitând că sunt totuşi într-o competiţie, primând prietenia acestora.
Trecându-se la concurenţii grupei 14-18 ani, am remarcat foarte buna pregătire a tuturor concurenţilor, majoritatea din ei primind note de 10.
S-a remarcat totuşi dintre aceştia, o voce clară, „netedă şi clară”, această fiind a concurentei care numeşte Andrada Petronela Netedu din Săveni-Botoşani.
După ce am ascultat şi evoluţia concurenţilor de la ultima grupă, am urmărit un reuşit recital al interpretei Ionica Stan din Focşani, nu din Bacău cum scrie în program. Aceasta a început prin a ne spune că e pentru prima oară la Tecuci şi că în ultimul timp a concerat mai mult în Italia, acum fiind stabilită în Focşani. Interpreta a ţinut să felicite organizatorii tecuceni pentru realizarea acestui reuşit eveniment al folclorului românesc. După frumosul recital a ţinut să mulţumească în mod special orchestrei, considerându-i pe drept cuvânt adevăraţi profesionişti, reamintindu-ne faptul că de foarte multă vreme nu a mai cântat cu o orchestra pe scenă. Ne spune în continuare că la Focşani există un puternic Centru Cultural, condus de interpreta Maria Murgoci, directoare, care de altfel a fost de nenumărate ori în juriul acestui concurs, dar, folclorul vrâncean nu are solişti populari. Este încântată de faptul că în acest concurs, au fost trei concurenţi vrânceni, o încercare de readucere a soliştilor în muzică populară.
Felicitând încă odată organizatorii, aduce sincere mulţumiri celui care a luptat pentru menţinerea în viaţă a acestui Festival-concurs, profesorul Mircea Călianu.
„Atmosfera de aici, continuă interpreta, mai ales alături de minunata formaţie Doina Covurluiului, mă face să-mi reamintesc de incendiarele spectacole ce le ofeream în Italia, mai ales la Roma”.
Trecându-se la festivitatea de premiere, solista Ionică Stan, acum în calitate de preşedinte al juriului, începe prin a ne spune că toţi concurenţii au fost foarte bine pregătiţi şi trebuie felicitaţi toţi cei ce încurajează, formează şi promovează talentele, aceasta deorece este loc pentru toţi cei care demonstrează că au talent şi nu trebuie să li se inchidă porţile spre afirmare.
În acelaşi timp, dirijorul Ion Chiciuc apreciază pregătirea concurenţilor, spunând că a asistat la un concurs foarte reuşit şi bine organizat. Totuşi vine cu rugămintea către concurenţi de a trimite mai din timp partiturile pentru ca orchestra să le poată studia şi pregăti. Felicitând din nou organizatorii, invită la cuvânt gazda manifestării, respectiv managerul Casei de Cultură, aceasta spunând: „Gazdă este întreg oraşul Tecuci”.
„Noi nu putem decât să ne bucurăm de reuşitele tinerilor concurenţi, purtând cu drag muzica în sufletele noastre. Vă aşteptăm aici, oricând, cu drag”, a încheiat managerul Lucia Gologan.
Profesorul compozitor George Vanvu – membru al juriului, reprezentant al postului Radio România Iaşi, ascultat zilnic de 500.000 de ascultători, ne spune că a observat buna pregătire a tuturor concurenţilor, remarcând mai multe voci foarte bune şi apreciind reuşita acestui concurs.
Trecându-se la acordarea premiilor, prof. George Vanvu a început prin a oferi trei Premii Speciale Radio România Iaşi concurenţilor:
– Andreea Iuliana Hutu din Săveni-Botoşani
– Diana Valentina Nuţu din Brăila
– Andrada Petronela Netedu din Săveni – Botoşani.
Grupa 8-13 ani
Menţiuni:
– Mara Mădălina Otvos din Miercurea Ciuc
– Florina Denisa Hogea din Galaţi
Premiul III – Elina Andreea Maxim – Tecuci
Premiul II – Alexandra Bulancea din Brăila
Premiul I şi Marele Trofeu al categoriei – Andrada Petronela Netedu din Săveni – Botoşani
Premiul Special – Ştefan Cipirian Antohe din Galaţi.
Grupa 14-18 ani
Menţiuni:
– Oana Coman din Tecuci
– Andreea Iuliana Hutu din Săveni Botoşani
Premiul III – Georgiana Răduc din Tecuci
Premiul II – Ana Maria Lăcătuş din Focşani
Premiul I – Geta Rotaru din Tecuci.
Trofeul Categoriei – Andrada Petronela Netedu din Săveni Botoşani.
Iancu Aizic
Baladele Siretului Tecuci 2017
21 new photos added to shared album