Interviu cu interpreta de muzică populară Ana Maria Botezatu

Ana Maria Botezatu Încă de la prima apariție pe scena Festivalului „Baladele Siretului”, care s-a desfăşurat vineri, 12 mai 2017, am fost impresionat de frumusețea discursului de debut a concursului dar mai ales de sinceritatea și buna dispoziție de care a dat dovadă prezentatoarea Ana Maria Botezatu, interpretă de muzică populară din zona Vrancei.

Imediat ce și-a încheiat misiunea de „prezentator”, m-am prezentat la dânsa pentru a-mi acorda un scurt interviu.

Rep. – Am înțeles că ați făcut cunoștință cu Tecuciul nostru în urmă cu mai mulți ani când ați fost concurentă la festivalul pe care astăzi l-ați prezentat. Ce s-a schimbat în viața dvs. din acel moment?

A.M.B. – Tecuciul, prin participarea la acest concurs, m-a făcut să mă apropii și mai mult de muzica populară. Am obținut apoi numeroase premii la concusurile la care am participat, dar cel mai mult țin la premiul obținut la „Baladele Pascale” de la Vatican, din Italia, și cel de la festivalul de la Năruja din anul 2006.

Rep. – Veniți din zona Vrancei și am avut de multe ori ocazia de a o avea în juriu pe interpreta Maria Murgoci, directoare a Centrului cutural Vrancea. Ce ne puteți spune despre dânsa?

A.M.B. – Este cu adevărat o profesionistă, o interpretă ce duce cu mândrie comoara folclorului vrâncean în ţară și chiar peste hotare.

Rep. – De aici, din zona noastră au plecat mari interpreți ai cântecului popular, apreciați în țară, cum ar fi Mioara Velicu, Mitrița Velicu sau Siviu Covaci, cel care la un spectacol dedicat aniversării Mioarei Velicu a adunat într-un spectacol de opt ore numeroși soliști populari din țară, mulți venind să cânte gratuit. Cum îi percepeți pe acești soliști tecuceni.

A.M.B. – Îi cunosc pe cei menționați de dvs. și aceasta este încă o dovadă a conlucrării și prieteniei dintre interpreți.

Rep.- Recent, cu ocazia Festivalului „Floare de April” am avut ocazia de a-l avea președinte al juriului pe interpretul Mihai Treistariu căruia i-am și luat un interviu. Ați colaborat cu dânsul?

A.M.B. – Chiar recent am făcut parte dintr-un juriu alături de dânsul. Este o persoană foarte populară și care lucrează și colaborează cu multă prietenie.

Rep. – În concursul de față, la categoria 14-18 ani din cei opt concurenți patru au fost din Tecuci. În discursul d-nei. Ionica Stan s-a plâns de faptul că Focșaniul nu prea are soliști. Cum comentați acest lucru?

A.M.B. – Așa cum am spus și în discursurile mele pe scenă, apreciez acest concurs, care consider că ar trebui să treacă la denumirea de „național” și mă bucur de faptul că Focșaniul a avut trei concurenți iar Tecuciul patru la o grupă unde au dominat notele de zece. Acest lucru este benefic folclorului românesc.

Rep. – Și ultima întrebare. Cum considerați acest concurs din punct de vedere al reușitei?

A.M.B. – Îl pot socoti un concurs reușit și doresc ca el să continue.

Rep. – Vă mulțumesc!

A.M.B. – Și eu vă mulțumesc!

 

Iancu Aizic