Joi, 18 mai 2017, sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaş”, cenaclu care este parte a reprezentanţei Galaţi-Tecuci a Filialei Iaşi din cadrul USR.
De această dată, cenaclul a avut în prim lan lansarea volumului intitulat „Lacrima timpului” – trăiri în versuri, epigrame şi epitafuri, al poetului tecucean Mihai Ştefăniu. Cartea a apărut la Editura „Orizonturi” din Bucureşti, ediţia 2017, şi are prefaţa semnată de jurnalistul tecucean Tănase Dănăilă.
Cartea se deschide prin cuvintele: „Dedic cartea aceasta bunilor mei veri inginer Ciupe Anda şi doctor Ionescu Gigi, care prin aportul adus, volumul <<Lacrima timpului>> a văzut lumina tiparului”.
Manifestarea a fost moderată de poetul Dan Vîţă, care şi-a exprimat speranţa că prin astfel de activităţi şi acţiuni, se poate recupera ce s-a pierdut prin pauza care a existat din punct de vedere lucrativ la Casa de Cultură din Tecuci pentru cei îndrăgostiţi de poezie şi literatură.
„Acesta este al doilea volum al autorului după ce în anul 2016 a scos de sub tipar volumul <<Meandre>> şi astfel, după meandrele ce ne caracterizează pe unii din noi, astăzi vom analiza <<Lacrima timpului>>, pentru că şi lacrima face parte din ceea ce este uman. Şi astfel, după lansarea de carte ce a avut loc sâmbătă, tot în cadrul acestui cenaclu, iată că astăzi, asistăm la o nouă „înălţare” de carte, aşa cum a spus foarte frumos poetul tecucean Vasile Sevastre – Ghican”.
În continuare, am urmărit un reuşit eseu cinematografic tot cu titlul <<Lacrima timpului>>, realizat de părintele Constantin Velicu, eseu cu o durată de 7 minute şi 50 de secunde, cifre care au o semnificaţie deosebită pentru autorul de astăzi. Părintele Velicu începe prin a ne mărturisi că lucrând împreună cu Mihai Ştefăniu a văzut în acesta un partener de lucru de excepţie, un suflet şi un caracter deosebit, care ar fi fost bun şi de profesia de actor. Părintele continuă prin a ne vorbi de familia acestuia, unde tatăl autorului a fost aviator iar fiul un inginer petrolist de valoare despre care se poate spune că nu a ars gazul de pomană şi astfel putem arăta „că după ce unul a colidat cerul iar altul a lucrat sub pământ, trebuia să fie şi cineva pe pământ”, să ne umple sufletele cu vorbe frumoase.
Filmările acestea, continuă părintele Velicu, s-au făcut în zona Vrancei, o zona ce exprimă mai apropiat puritatea versurilor autorului, dar şi la Tecuci.
„Prin cartea aceasta, ne aflăm în faţa unor perle adevărate iar eu îi mulţumesc şi pe această cale pentru frumoasa colaborare. Am apreciat şi strânsa legătură cu cea care a fost colegă de serviciu cu autorul şi apoi, colegă de viaţă, soţia, Mariana. Apreciez apoi la autor, tematica diversă şi complexă, soţia ocupând un loc aparte în creaţia lui, mai ales în epigrame. Prin această carte, vom avea o lucrare care va dăinui în timp”, a încheiat părintele Velicu.
A luat în continuare cuvântul jurnalistul Tănase Dănăilă: „Sunt foarte emoţionat deşi am participat la multe lansări de carte, acum este vorba de ceva special. Prin lectura acestei cărţi, am văzut un autor spumos, plin de umor dar şi de multe vorbe bune, având o vârstă şi un suflet de patriarh. Are o versificaţie bine meşteşugită, având versuri simple dar, atenţie, nu simpliste. Eu îl consider un perfecţionist în tot ce face, are mereu o ţinută corectă, frumoasă şi mai ales, o purtare corectă”.
A urmat poeta Eleonora Stamate, apreciind cartea ca o lucrare veselă, cu versuri sincere, minulesciene şi chiar argheziene. Ne citeşte poemul „Blestem”, arătând că pierderea fiinţelor dragi îl face pe poet să fie mai gânditor. „Autorul, încheie prof. Stamate, este pentru mine un prieten adevărat, apropiat sufletului meu”.
Prof. Constantin Oancă ne spune că autorul este un coleg de-al nostru, mai înalt decât toţi, dar şi de o mare frumuseţe sufletească. Poezia lui este cu adevărat trăită, luată din viaţa de zi cu zi. Este un poet adevărat. La poezia dansului, au acces oameni de toate vârstele, dovadă şi componența de astăzi a publicului, unde pe lângă oameni în vârstă, avem şi mulţi tineri. După ce citeşte câteva din poeziile autorului, încheie spunând „De aceea, îl preţuim şi îi dorim să fie cât mai mult timp în mijlocul nostru”.
Scriitorul Vasile Ghica menţionează că autorul de azi este un om de o puritate deosebită şi care nu poate supăra pe nimeni. Poezia lui are mult lirism, uneori făcând haz de necaz. Dominant în poezia lui, este totuşi umorul, un umor foarte apreciat de cititori.
Vorbind în continuare de epigrame, prof. Ghica aminteşte publicului de un epigramist care se laudă cu faptul că a scris circa 7.000 de epigrame, în timp ce marele Cincinat nu a ajuns decât la 100, dar pline de umor. Apreciază şi pasiunea şi mai ales profesionalismul părintelui Velicu ca realizator video, considerând că ar fi binevenită prezenţa şi popularizarea lui în şcoli şi colegiile din municipiul nostru, elevii având multe de învăţat din aceste minunate realizări ale părintelui Velicu, care vor dăinui în timp.
A luat în continuare cuvântul pictorul-poet Mircea Cojocaru: „Prin această lansare de carte simţim cu adevărat, aici, un aer proaspăt, o curăţenie a sufletelor, a cuvintelor. Avem de-a face cu o poezie frumoasă, cu versuri cantabile. Fiecare vers emană linişte , frumuseţe, bunătate şi fericire. Apreciez la autor, mai ales, curăţenia şi puritatea cuvântului”.
Poetul Vasile Sevastre Ghican începe prin a ne spune că avem în faţă o poezie foarte frumoasă şi plină de inventitate. Ne citeşte poemul „Gânduri” spunând că poetul e fericit ca un tei înflorit, după care citeşte poezia „Şi va veni şi primăvara” după care epigrama „Mie însumi” urmate de poeziile „Tristeţe în catrene”, „Povestea mea” şi „Aşteptare” , încheiind prin a ne spune că autorul mai are putere să realizeze încă 10 volume pe care sperăm, să le lanseze tot aici, la Casa de Cultură. Şi dacă poeziei i se spune şi „Regina”, putem să îl considerăm şi pe autorul de astăzi „un mic rege”.
Invitat la cuvânt, autorul Mihai Ștefăniu, începe prin a mulţumi tuturor celor care au apreciat prin cuvântul lor lucrarea de faţă, cu mulţumiri speciale pentru Tănase Dănăilă şi părintele Velicu, cu care a colaborat.
„Şi pentru că acest volum ar fi trebuit să apară la sfârşitul anului trecut, voi citi pentru început poezia <<Ajun de Crăciun>>, după care o altă poezie dedicată mamei. <<Apoi>>, <<Gânduri adesate celor plecaţi din ţară>> şi epigrama <<Culmea fidelităţii>>”.
În încheiere, autorul a oferit cărţi cu autograf participanţilor la eveniment.
Autor: Iancu Aizic
Galerie foto: