Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii Filiala Tecuci, cu sprijinul Primăriei şi Consilului Local, a Fundaţiei Pelin şi a AARD-CAR „Unirea” Tecuci, a organizat vineri, 19 mai 2017, pe Aerodromul Tecuci, prima ediţie a Festivalului „Smaranda Brăescu”.
Deplasându-mă spre acest loc, am putut vedea pornind spre zona Gării de Nord, un public cât se poate de numeros, circulaţia auto fiind cu greu dirijată de organele de specialitate ale poliţiei. Trecând de Gara de Nord, încă de la intrarea spre sediul Aviaţiei, am remarcat curăţenia ce domneşte spre aerodrom şi o desfăşurare imensă de jandarmi care urmăreau că totul să fie în ordine şi sub control. A fost şi o mare problemă cu locurile de parcare pentru şoferi
Ca persoană care a fost de nenumărate ori prezentă în incinta unităţii condusă cu mult devotament de comandorul Teodor Chiş, am simţit acum un mare regret pentru faptul că acest spaţiu care a fost în acel timp un exemplu de curăţenie, acum se află în mare suferinţă şi acest lucru ar trebui să dea de gândit multora dintre noi. Poate se va încerca valorificarea sau întreţinerea acestor spaţii care, aşa cum am mai spus, sclipeau de curăţenie.
Ajuns la aerodrom la ora fixată, după ce a fost prezentat de organizatori programul de desfăşurare a activităţilor, s-a început cu o uvertura prezentată de un detaşament după care organizatorii au ţinut să remarce faptul că prin această acţiune se încearcă reînvierea tradiţiei aviatice tecucene, spunându-se printre altele că „Eroii nu mor niciodată”, aceasta şi cu referire la faptul că urma să se sărbătorească şi eroina tecuceană Smaranda Brăescu dar şi la toţi eroii care şi-au sacrificat viaţa pentru apărarea patriei.
În continuare, micuţa elevă Raluca, îmbrăcată într-un frumos costum popular, a intonat Imnul României după care, la ora programată, adică 11, dintr-o aeronavă a aterizat un paraşutist care a adus şi a înmânat primarului Hurdubae, hotărârea de a se acorda titul de Cetăţean de Onoare post-mortem, eroinei tecucene Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din lume!
În cuvântul sau, primarul Cătălin Hurdubae a arătat că Smaranda Brăescu a fost şi va rămâne un pionier al aviaţiei, participantă la Războiul Mondial, un om de o adevărată valoare. Apoi acesta a citit Hotărârea C.L. nr. 82 din 14 aprilie 2017 prin care se acordă titlul de Cetăţean de Onoare post-mortem Smarandei Brăescu, fost campion european şi mondial la paraşutism. Diploma a fost înmânată comandorului Teodor Chiş, pentru a i se găsi un loc de onoare la Muzeul Aeronautic „Moldova” – secţia Tecuci.
Luând cuvântul, comandorul Chiş începe prin a mulţumi Primăriei şi Consiliului Local pentru onoranta diplomă dar şi pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, sprijin fără de care nu s-ar fi putut realiza nimic în acest sens, la o manifestare de aşa o amploare. Se arată apoi că această disticție este acordată acum, când se împlinesc 85 de ani de la stabilirea recordului mondial la paraşutism de Smaranda Brăescu.
În continuare a urmat o ceremonie religioasă militară oficiată de un sobor de preoţi conduşi de protopopul Gheorghe Joghiu după care acesta a spus printre altele că este foarte bucuros că poate participa la acest eveniment, în acest loc, încărcat de mare istorie, aducând şi cu această ocazie un elogiu concetăţenei noastre Smaranda Brăescu, un adevărat exemplu de urmat pentru modul cum şi-a jertfit viaţa, alături de alţi luptători, pentru apărarea şi cinstirea patriei şi a poporului român.
A luat apoi cuvântul generalul Rus Iosif din partea Asociaţiei Române a Aeronauticii aducând mulţumiri organizatorilor pentru realizarea acestei prime ediţii a Festivalului „Smaranda Brăescu”.
În continuare, au fost vizitate aeronavele şi elicopterele sosite din foarte multe oraşe, dar în pricipal din Braşov şi Sibiu. A fost apoi momentul urmăriri de aeromodele cu telecomenzi şi zborurile cu elicopterele deasupra aerodromului dar şi lansări de paraşutişti. A fost urmărită evoluţia aeronavelor sosite din Bacău, Bobocu dar şi aeronave de la Aeroclubul din Vădeni, Brăila.
A urmat evoluţia elicopterelor de la Bacău. De foarte mult succes s-a bucurat evoluţia de parapante, drone şi aeronave teleghidate, pentru ca în final să aibă loc inaugurarea Muzeului Aeronauticii „Moldova”, eveniment care merită un comentariu mai pe larg.
A fost o acţiune reuşită, cu un public numeros. Astfel, prima ediţie a Festivalului „Smaranda Brăescu” s-a încheiat cu mult succes. Felicitări organizatorilor, cu un plus pentru inimosul Teodor Chiş, mă bucur că avem printre tecuceni, aşa un om!
Şi, să nu uităm că, în istoria tecuceană, Teodor Chiş rămâne primul primar ales democratic, după anul 1989, la Tecuci.
Autor: Iancu Aizic
Galerie foto:
Foto 12 arată banner-ul cu chipul unei aviatoare britanice: Amy Johnson (n. 1 iulie 1903, Hull, Anglia – d. 5 ianuarie 1941), Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE).